19 / 04 / 2024

İzale-i şuyu davasında satış!

İzale-i şuyu davasında satış!

Ortaklığın giderilmesi davası olarak da bilinen izale- i şuyu davası, bir taşınmaz hissedarı tarafından malın bölünmesi için açılabiliyor. Peki, izale-i şuyu davasında satış nasıl olur?



İzale-i şuyu davasında satış!

Ortaklığın giderilmesi davası olarak da bilinen izale-i şuyu davası, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyenler tarafından açılıyor.


İzale-i şuyu davası sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor. İzale-i şuyu davasında yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.


İzale-i şuyu davası açmak isteyen paydaşın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.


Davada, paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir. Peki, izale-i şuyu davasında satış nasıl olur?


İzale-i şuyu davasında satış, bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.


İzale-i şuyu davasında satışa karar verilmesi halinde, söz konusu taşınmaz mal satışı için ihale yapılıyor.



İzaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön