29 / 03 / 2024

İZBAN Torbalı hattı ne zaman açılacak?

İZBAN Torbalı hattı ne zaman açılacak?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel seçim çalışmaları esnasında gündeme getirdiği ulaşım projelerinden biri olan tramvay için 6 farklı söz vermişti.



Yatırım bütçeleri içinde ulaşım projelerine ayrı bir önem veren Başkan, daha önce İZBAN hattının kuzeyde Bergama'ya (52 km), güneyde ise Selçuk'a (56 km) kadar uzatacağını dile getirmişti. Hatta ve hatta Başkan TCDD ile koordineli çalışmanın ürünü olan ve  İzmir  için vaçgeçilmez bir hal alan İZBAN'ın Torbalı hattını Cumartesi günü açıyor. Aynı seçim çalışmaları içerisinde Başkan Kocaoğlu yeni raylı sistem hatlarını da açıklamış, Fahrettin Altay-Narlıdere İstahkam metro hattı (8.5 km), Narlıdere İstihkam-Urla İYTE (30 km), Üçyol-Buca Tınaztepe Kampüsü (9.5), Halkapınar-Otogar metro hattı (4.5 km) Evka 3-Bornova Merkez hatlarıyla ilgili güzel müjdeler vermişti.


Bunların bir çoğu ile ilgili gerekli düzenlemeler, proje ihaleleri ya yapıldı ya da yapılacak.


Gelelim 6 tramvay hattına...


13 km'lik Konak tramvayı ile 9.7 km'lik Karşıyaka tramvayında çalışmalar başladı. Ve hatta çalışmalar beklenenin üzerinde bir hız ile ilerliyor. Önceden belirtilen süre içinde hatlar tamamlanıp İzmirlilerin hizmetine sunulacak. Şirinyer-Tınaztepe (4.9 km) tramvay hattı ile ilgili Başkan Nisan ayında, Ulaştırma Bakanlığı ile aralarında yaşanan sorundan bahsetmiş, Bucalılardan özür dileyerek en kısa sürede inşa çalışmalarına başlayacaklarını dile getirmişti. İzmir'in 3. tramvay hattı için henüz beklemedeyiz. Bir de Fevzipaşa Bulvarı-Yenişehir Hastaneler-Fatih Caddesi-Halkapınar Aktarma Merkezi (5.5 km) ile Bornova Merkez-Bayraklı Adliye (Bornova tramvayı 4.5 km) adı altında iki tramvay projemiz var. Bununla ilgili adımların ise Konak ve Karşıyaka tramvaylarının ardından atılması bekleniyor.


Beni ilgilendiren en önemli nokta, 6. tramvay projemiz... Alsancak silolarından başlayıp Kordon'dan Cumhuriyet Meydanı'na çıkacak nostaljik tramvay 2.2 km'lik mesafede çalışacak. Kruvaziyer turiste, şehrin farklı heyecanlarının da olduğunu gösterecek proje dün dile getirdiğim Alsancak Garı'nın yeraltına alınması projesinin devamı niteliğinde... Dünyanın en kolay tramvay projelerinden biri olan Kordon tramvayı için henüz atılmış net bir adım yok.


Bakın... Ben ticaretten anlamam. Ama gözle görünen bir gerçek var ki, 2 yıl sonra başınızı duvarlara vurdurur.


İzmir'in merkezinde bir turistin ilgisini çekebilecek tek bir şeye dahi sahip değiliz. Eğer Kemeraltı'nı, Kadifekale'yi ve Agora'yı yenileyip bir aks oluşturamazsak, Basmane evlerini kurtaramazsak, yeni meydanlar açıp bunları nostaljik tramvay hatları ile süsleyemezsek ve tüm bunları yaparken belediyenin arkasında maddi ve manevi gücümüzle duramazsak kimse kaybettiğimiz kruvaziyer turistin geri gelmesini beklemesin. Zira olan da gidecek.


Şimdi ben çıkıp eski Kordon evlerini, Kordon'daki beton yığınlarının önünde yeniden inşa edelim, Alsancak Garı'nın önündeki yolu yeraltına alalım, üzerindeki tarihi binaların ortasında festivaller düzenleyelim diyeceğim ama biliyorum ki İzmir buna hazır değil.


İzmir elden gidiyor beyler, dağıtın şu zihninizdeki asırlık sisleri artık...



Yeni Gün


Geri Dön