29 / 03 / 2024

İZBAN'ın yeşil düğmeleri 700 bin kwh enerji tasarrufu sağladı!

İZBAN'ın yeşil düğmeleri 700 bin kwh enerji tasarrufu sağladı!

İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) trenlerindeki kapıların yolcular tarafından açılmasını sağlayan çevre dostu yeşil renkli düğmeler, yılda yaklaşık 700 bin kwh enerji tasarrufu sağlarken trenlerin karbondioksit salınımını da yılda 400 bin kg. azaltıyor...




İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) trenlerindeki kapıların yolcular tarafından açılmasını sağlayan çevre dostu yeşil renkli düğmeler, yılda yaklaşık 700 bin kwh enerji tasarrufu sağlarken trenlerin karbondioksit salınımını da yılda 400 bin kg. azaltıyor. İZBAN’ın “kaynakların verimli kullanılması” felsefesi doğrultusunda yerleştirdiği yeşil renkli açma düğmeleri, trenlerin 78 ton eşdeğer petrolün harcanmasını önlüyor.


İZBAN trenlerinde yolcu vagonları, konforlu bir seyahat için klimalar ve elektrikli ısıtıcılar sayesinde iklimlendiriliyor. Kapıların açılıp kapanması esnasında ise iç ortam sıcaklığı değişikliğe uğruyor. Yeşil düğme sayesinde yolcu iniş binişinin olmadığı kapılar kapalı kalıyor ve böylelikle ortam ısısının kaybedilmemesiyle gereksiz elektrik enerjisi sarfiyatı engelleniyor. Bu sanfiyat, farkı etkenlere göre değişiklik gösterse de yeşil düğme sayesinde işletmenin ortalama yüzde 25 daha az iklimlendirme amaçlı elektrik harcamasını sağlıyor. Sefer başına 10 kwh’lık bu tasarruf, bir günde 2 bin kwh, yılda 700 bin, hattâ 900 bin kwh’a kadar ulaşıyor.


İZBAN’da bu konuda çalışma yürüten teknik uzmanlar, harcanan her damla enerjinin bir petrol karşılığının bulunduğunu belirterek “İZBAN trenlerinin kapılarındaki yeşil düğme, her yıl 78 ton petrole eşdeğer enerjinin harcanmasının önüne geçiyor. Enerji kaynaklarının azaldığı günümüz dünyasında bu tarz uygulamalara şiddetle ihtiyacımız var. Bu uygulama, aynı zamanda maliyet tasarrufu ve soluduğumuz atmosferin 78 ton petrolün karbondiosit emisyonuyla kirlenmesini de önlüyor.” dedi. İZBAN yönetimi de küçük yeşil düğmenin çevreci etkilerine dikkat çekerek, “Yolcularımızın ilk bakışta garipsediği ancak çabuk alışkanlık kazandığı bu uygulama, her yıl doğaya salınan karbondioksitin 400 ton daha az olmasını sağlıyor. İzmirlilere, uygulamaya verdikleri destek için teşekkür ederiz.” diye konuştu.


SEÇİM GÜNÜ SAAT 05.00’TE TREN


Öte yandan İZBAN, seçim günü sandık görevlilerinin bölgelerine zamanında ulaşmasını sağlamak amacıyla 30 Mart 2014 Pazar saat 05.00’te ek tren seferi koyacak. Sandık görevlilerini bölgelerine taşıyacak tren Aliağa, Menemen ve Cumaovası istasyonlarından kalkacak.



Bugün


Geri Dön