28 / 03 / 2024

İZFAŞ'a İzmir Fuarı hakkında suç duyurusu!

İZFAŞ'a İzmir Fuarı hakkında suç duyurusu!

Egeli Sabah'ın "İhale yasası hiçe sayıldı" ve "Egeria ihaleden önce işe başladı" başlıklarıyla manşetinden duyurduğu ihaleleri mercek altına alan Temiz İzmir Derneği, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık şirketi İZFAŞ'taki ihale skandalları yargıya taşındı. Dernek aynı zamanda Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne de şikayet dilekçesi gönderdi. İZFAŞ, Yeni Fuar Alanı'nın tesis bakım onarımı için hizmet alım ihalesine çıkmış, 13 Şubat 2015'te gerçekleşen 1 Mart - 31 Mayıs 2015 tarihleri arasını kapsıyordu. Firmanın, Fuar İzmir'in iklimlendirme, soğutma, klima soğutma odası grupları, rooftop ve paket tipi 97 adet fanın temizlenmesi, kontrol ve bakımının yapılması, aydınlatma elektrik ve jetfan (otopark egzoz gazı tahliyesi) elemanları, sıhhi tesisat sistemleri, basınçlı hava (kompresör) ile yangın sistemlerinin bakım, onarım, kontrol ve işletimini yapması öngörülmüştü. 


HAK EDİŞTEN KESİN!

İhaleyi KDV hariç 838 bin 659 liraya Almer Isıtma Soğutma ve Makina İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Şirketi adına Murat Yıldız almıştı. Gerek ihale şartnamesinde gerekse sözleşmede ihale bedelinin yüzde 20'lik bölümünün kesin teminat olarak alınmasına ilişkin madde hem ihalede teklifler alınırken hem de Almer ile sözleşme imzalanırken yok sayılmıştı. Kanuna göre ihale teklif dosyasında kesin teminat mektubu olmayan firmanın değerlendirme dışı bırakılması gerekirken İZFAŞ, bunu görmezden gelmişti. İZFAŞ'ın Almer'le imzaladığı ana sözleşmenin "kesin teminat" başlığı altında düzenlenen 11/1 maddesinde yüklenici Almer'den ihale bedelinin yüzde 20'lik kısmına denk gelen 167 bin 734 lira 80 kuruş tutarındaki teminat mektubunun alındığı ifadesi yer almıştı. Ancak şirketin sahibi Murat Yıldız'ın İZFAŞ'a kendi el yazısıyla yazıp verdiği dilekçede 167 bin 731 liralık kesin teminatın "hak edişinden kesilmesini" talep etmişti. Yıldız dilekçesinde kesin teminatın 3 eşit taksitte kesilmesi hususunun idarece değerlendirilmesini istemişti. Firma, ihale sözleşmesinde verildiği iddia edilen 167 bin liralık kesin teminatın 50 bin liralık bölümünü ise 13 Şubat'ta yapılan ihaleden 14 gün sonra yani 27 Şubat tarihinde İş Bankası'na yatırmıştı. İZFAŞ daha sonra 1 Nisan'da 167 bin liralık teminatın 50 bin liralık bölümü düşüldükten sonra geriye kalan 117 bin 731 lira 80 kuruşluk bölümü için borç kaydı adı altında belge düzenlemişti. Daha sonra da kesin teminatın kalan 117 bin 731 liralık bölümü, 1 Nisan'da yüklenicinin 329 bin 872 lira 54 kuruşluk hak edişinden kesilerek tahsil edilmişti. 


GÖSTERMELİK İHALE 

İZFAŞ'ın ayrıca, 27 Ocak'taki insan kaynakları danışmanlık hizmeti alım ihalesini kazanan Egeria şirketi ile daha önceden iş yapmaya başladığı ortaya çıkmıştı. İZFAŞ'a, kurumsallaşma çalışmaları kapsamında insan kaynakları departmanı kurulması için danışmanlık hizmeti, organizasyonel yapılanma, işe alım süreci yönetimi, eğitim yönetimi, ücret sistemleri yönetimi, performans yönetimi hizmetleri verecek Egeria'nın ihale tarihinden önce, ön görüşmesini yaptığı çok sayıda elemanın işe alınması için İZFAŞ'a yönlendirdiği belirlenmişti. 


Sabah Egeli



Geri Dön