17 / 04 / 2024

İZKEND uyanık müteahhitlere karşı uyardı!

İZKEND uyanık müteahhitlere karşı uyardı!

İzmir Kentsel Dönüşüm ve Geliştirme Derneği (İZKEND) Başkanı Burak Kuter, son yıllarda artan kentsel dönüşüm projelerinin uyanık müteahhitleri de harekete geçirdiğini, fırsatçılar türediğini öne sürerek bu konuda vatandaşları uyardı.



Kuter elit semtlerde uyanık müteahhitlerin eski apartman dairesi satın alarak planını hayata geçirdiğini öne sürdü. Kensel dönüşümün önünü açmak için yapılan düzenlemelerin amacına ulaşamadığını söyleyen İZKEND Başkanı Burak Kuter, sistemin tamamen yasal ama vicdani olmadığını dile getirdi. Kuter, uyanık müteahhitlerin İzmir'in elit semtlerinde rant amaçlı harekete geçtiğini söyleyip vatandaşları uyardı.


Kuter, "Buralardaki apartmanlar zaten en az 30 yaşında. Dolayısıyla bunların hepsi ağır hasar alma ve yıkılma olasılığı olan binalar. Uyanık müteahhitler gözüne kestirdiği apartmanın zemin katından daire satın alıp, ardından yapı için risk tespitinde bulunuyor. Kentsel dönüşüm yasası uyarınca 8 katta kadar olan binalarda tespit için gerekli numune zemin kattan alınıyor. Bu tespit için apartmanın ortak kararına da gerek kalmıyor. Hal böyle olunca kimsenin haberi olmadan satın almış olduğu dairenin beton numuneleri alıp ve laboratuvara gönderiyor. Bina yaşlı olduğu için rapor sonuçları genelde riskli yapı olarak geliyor. Apartman ve apartman sakinleri için geri dönülemez süreç böylece başlıyor" dedi. Kuter, apartman sakinlerinin yeni gelen ev sahiplerinden şüphelendikleri takdirde bina hasar tespiti için uzman bir kuruma başvurmaları gerektiğini söyledi.


Yeni Asır


Geri Dön