19 / 04 / 2024

İzmir Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'ndaki inşaat devam ediyor!

İzmir Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'ndaki inşaat devam ediyor!

Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nın planı henüz onaylanmayan, kaçak durumdaki kıyı kenar çizgisi bölümüne ilişkin "mühürleyin" yazısı 1 aydır Bayraklı Belediyesi'nde bekliyor.



Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nın planı henüz onaylanmayan, kaçak durumdaki kıyı kenar çizgisi bölümüne ilişkin "mühürleyin" yazısı 1 aydır Bayraklı Belediyesi'nde bekliyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yapımı sürdürülen Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nın kıyı kenar çizgisi içinde kalan bölümünün imar planları onaylanmadan inşaatına başlanması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün "kaçak bölümün mühürlenmesi" talebiyle gönderdiği yazı Bayraklı Belediyesi'nce dikkate alınmadı. Konuyu değerlendiren hukukçular, ilçe belediyesinin söz konusu alanı mühürlememekle "görevi ihmal" suçu işlediğini belirtti.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Bornova'yı Bayraklı kıyıları ile buluşturacak Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nın temelini Nisan 2015'te attı. İnşaat çalışmaları ve kamulaştırmalarla birlikte 100 milyon liraya mal olması öngörülen kavşağın 1 yılda bitmesi planlandı. Büyükşehir, kendi sorumluluk alanı içinde kalan bölümü için imar plan tadilatı hazırladı ve bu plan meclisten geçti. Kıyı kenar çizgisi içinde kalan alanlarda plan yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğu için Büyükşehir Belediyesi, köprülü kavşağın Turgut Özal Rekreasyon Alanı içinde kalan bölümünün taslak planını hazırlayarak bakanlığa gönderdi. Ancak sağlıklı kentleşme adına imar mevzuatlarına uyuyup uyulmadığını denetlemekle ve bu konuda üst düzey hassasiyet göstermekle yükümlü olan Büyükşehir Belediyesi, iş kendisine gelince yasa ve yönetmelikleri dikkate almadı. Belediye, trompet kavşağın kıyı kenar çizgisi içinde kalan bölümünde bakanlığın onayını beklemeden imalatlara başladı. Taslak planın onaylanıp askıya çıkmadan inşaata başlanması tepkiye neden oldu. 


GERİ BİLDİRİM BİLE YOK 

Bu şok gelişme üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, inşaatın sınırları içinde yer aldığı Bayraklı Belediyesi'na temmuz ayı başında yazı göndererek, söz konusu köprülü kavşağın kıyı kenar çizgisi içinde kalan bölümünün kaçak duruma düştüğü hatırlatıp, gereğinin yapılması ve mühürlenmesini istedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün gönderdiği yazının üzerinden 1 ayda fazla süre geçmesine rağmen henüz bir işlem yapılmadı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri bu konuda kendilerine henüz bir geri bildirim olmadığını belirterek, "Onlar gereğini yapmazsa biz yaparız"dedi. Hukukçular ise ilçe belediyesinin söz konusu alanı mühürlememekle "görevi ihmal" suçu işlediği görüşünü dile getirdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 4483 Sayılı Memurların ve Diğer Kamu Görevlilerinin Görevleri Sebebi ile İşledikleri Suçlar Nedeniyle Yargılanmasına İlişkin Kanun uyarınca İzmir Valiliği'ne suç duyurusunda bulunabilecek. Vali Mustafa Toprak soruşturma izni verirse ilgili memurların yargılanmasının önü açılmış olacak. 


KÖPRÜLÜ KAVŞAK PROJESİ 100 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Projeye göre, şu anda Smyrna Meydanı'ndan Anadolu Caddesi'ne kadar bağlantıyı sağlayan mevcut Bayraklı Adnan Kahveci Kavşağı'nın tren yolu geçişinden sonraki bölümü yenilenerek köprülerle Altınyol'a kadar uzatılacak. Böylece Altınyol bağlantısıyla Konak ve Karşıyaka yönünden gelen araçlar, Nur Sultan Nazerbayev Bulvarı, Smyrna Meydanı, Manas Bulvarı ve Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi'nin tümünü aşıp Bornova ve Homeros Vadisi'ne kadar ulaşabilecek. Yeni köprülü kavşak sayesinde, Bornova ve Bayraklı yönünden (Smyrna Meydanı üzerinden) Konak ve Karşıyaka'ya da (Altınyol aracılığıyla) kesintisiz bağlantı sağlanmış olacak. Bu kapsamda 1.5 kilometreye yakın yol ve tretuar düzenlemesi ile 7 bin 900 metrekarelik köprülü kavşak yapılacak. 22.5 milyon liraya ihale edilen projenin maliyeti kamulaştırma çalışmaları ile birlikte yaklaşık 100 milyon lira. 


Sabah


Geri Dön