28 / 03 / 2024

İzmir Aliağa termik santrali Çed sürecinde yeni karar!

İzmir Aliağa termik santrali Çed sürecinde yeni karar!

Aliağa'da faaliyet gösteren termik santralin genişletilmesi için hazırlanan plana, ’ÇED olumlu’ raporu verilmesi üzerine başlatılan hukuk mücadelesinde, mahkemenin belirlediği bilirkişi heyetinden bölge haklını sevindiren rapor çıktı.



İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren termik santralin genişletilmesi için hazırlanan plana, ’ÇED olumlu’ raporu verilmesi üzerine başlatılan hukuk mücadelesinde, mahkemenin belirlediği bilirkişi heyetinden bölge haklını sevindiren rapor çıktı.


ÇED incelemesini, ’santralin teknik kriterleri sağlaması ve tarımsal arazi kullanımı’ konusunda yeterli bulan bilirkişi, Kyme antik kenti açısından eksik buldu. 


‘Yeterli değil’
Bilirkişi raporunda şöyle denildi:

“Dava konusu enerji santrali için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı’ çevre mevzuatı, tesisin yasada öngörülen teknik kriterleri sağlaması, tarımsal arazi kullanımı ile tarımsal çevre bakımından uygun ve yeterli olduğu kanaatine varılmıştır. Ancak arkeoloji ve sanat tarihi açısından yapılan değerlendirmede, gerek raporun hazırlandığı dönemde, gerekse sonrasında yapılan sondaj ve kurtarma kazılarında Kyme antik kentinin geniş alanlara yayılmış durumdaki nekropollerinin bulunduğu parseller bütüncül olarak değerlendirilmediği sonucuna varılmıştır. Turizm potansiyellerinin de faaliyetten nasıl etkileneceğinin ÇED paporunda irdelenmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle ÇED raporunun arkeoloji ve sanat tarihi açısından yeterli, uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.” 


Milliyet 





Geri Dön