20 / 04 / 2024

İzmir Aliağa'da konut ihtiyacı var!

İzmir Aliağa'da konut ihtiyacı var!

Yeni Asır Gazetesi yazarı Erkin Usman bugünkü yazısında İzmir Aliağa'da yaşanan konut sıkıntısını ele aldı. İşte Usman'ın o yazısı...



Türkiye'nin sanayileşmesinde ve kalkınmasında lokomotif bir görev üstlenen İzmir'in Aliağa ilçesi, kısa zamanda sanayi, ticaret ve istihdamın artmasıyla yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ederken; ilçede yapımı süren dev yatırımlarla birlikte yükselen nüfus, konut ihtiyacının her geçen gün artmasına neden oluyor. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, konut sıkıntısının arsa fiyatlarının yüksek oluşu, konut üretiminin azlığı ve imara açılan bölgelerdeki altyapının yeterli olmayışından kaynaklandığını savunuyor.


Aliağa'nın dev yatırımlarla göç alarak nüfusun hızla yoğunlaşmasına neden olduğunu, buna paralel olarak da konut projelerinin nüfus artış hızına cevap veremediğini vurgulayan Saka, "Konut sıkıntısı Aliağa'nın kanayan bir yarası durumunda. Bunun başlıca sebeplerinden biri de arsa sıkıntısının olması. Altyapısı hazır arsa fiyatlarının yüksek oluşu yer sahiplerinin müteahhitlere yüksek oranlarda kat karşılığı yapmasına sebep oluyor bu da daire fiyatlarının yüksekliğine neden oluyor. Bu noktada imara açık altyapısı hazır olan arsaların çoğalması gerekiyor. Özellikle kent merkezinin dışında düşük ve orta gelirli çalışanların ucuz konut sahibi olabileceği; altyapısıyla ve diğer sosyal olanaklarıyla hazır yeni yerleşim yerleri planlanmalıdır" diyor.


İstanbul-İzmir otoyolunun yapımının devam etmesi, Star rafinerisi, APM Terminalleri firmasının işleteceği Petkim limanı ve Çandarlı liman projesi gibi yatırımların yatırımcıların bu bölgeyi tercih etmesini sağladığını ifade eden Saka, "Kent nüfusu TÜİK'in 2016 verilerine göre 87 bin 366 rakamına ulaştı.


Yeni yatırımlar ile birlikte bu sayı daha da artacak. Bunun yanı sıra Aliağa Organize Sanayi Bölgesi tam kapasiteyle çalıştığında kentte işçi yoğunluğu artacak. Bu yoğunluğun kenti olumsuz etkilememesi için organize sanayi bölgesi çevresinde işçilerin rahatlıkla ulaşabileceği uydu kent projesi gerçekleştirilmeli. Böyle bir proje hem şehir içindeki kira ve ev fiyatlarını dengeleyecek hem de kentin trafiğini, ticaretini, sosyal yaşam alanlarının da çoğalmasını sağlayacaktır" diye konuşuyor.


Yaz günlerinde lens kullanıcılarına...


Her mevsim kullanım rahatlığı ve güzel bir görünüm sağlayan kontak lenslerin bakımı yaz aylarında daha da önem kazanıyor. Peki, deniz, havuz, kum ve güneşin artan UV etkisinin lenslerinize, dolayısıyla gözlerinize negatif etkilerinden sakınmak için yapabilecekleriniz neler? Özgürlük, rahatlık ve güzel bir görünüm sağlayan kontak lenslerin yaz aylarında kullanımına ve bakımına çok daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.


İşte, gözde oluşabilecek enfeksiyonlara, kornea rahatsızlıklarına ya da göz kuruluğuna karşı alınabilecek önlemlerin bazılarına Türkiye'nin en yaygın kontak lens dağıtım ağına sahip Opak Lens A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Erol Harbi şöyle değindi; Girdiğiniz denizin ya da havuzun hijyen durumundan ne kadar emin olursanız olun, yine de ön göremediğiniz bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu yüzden suya girerken kontak lensleriniz gözünüzdeyse yüzücü gözlüğü kullanmanızı öneriyoruz. Ayrıca kontak lenslerin su altında gözünüzden çıkması halinde bu gözlükler yine koruyucu etkisi ile lenslerinizin kaybolmasına engel olacaktır


Aslında sadece yaz aylarında değil tüm yıl boyunca dikkat edilmesi gereken en önemli konu hijyen. Kontak lensinizi takmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalı ve kurulamalısınız. Kontak lenslerinizi solüsyonları ile her kullanımdan sonra sterilize etmelisiniz. Bu solüsyonları yine göz doktorunuzun tavsiye ettiği markalardan seçmenizi öneririz. Kontak lenslerinizin kutularının temizliği de yine her mevsim çok dikkat etmeniz gereken noktalar arasında. Deterjan gibi ajan maddeler kullanmadan, kaynar suyla yapacağınız temizlik yeterli.


İbrahim Ormancı'dan


Çaresizseniz çare siz falan değilsiniz. Köpeksiz köy bulurlar ve tepene binerler ona göre!

İzindeydik Atam. Şimdi ulusça okeye dönüyoruz!

Şarkılardan fal tuttum ikimize kaç kere sesim ağlamaktan oldu detone!.

Ve Allah kadını yarattı. Erkekler de kadın cinayetlerini!.

Evlilik aşkı öldürüyor mu bilmem ama birbirini öldüren evli çiftlerin sayısının arttığı kesin!

1 Mayıs'ı Taksim'de, 2 Mayıs'ı da ailecek memur maaşıyla Maksim Gazinosu'nda kutlamak istiyorum. Anlaşıldı mı merkez?



Zamane çocuğu


Annesi yaramazlık dozunu fazlaca kaçıran küçük Cem'i korkutuyordu.

"Bak sana söylüyorum.

Böyle devam ederse, seni kümese kapatırım.

Cevap:

"İstediğin kadar kapat. Ben yumurtlamam ki!..."


Yeni Asır


Geri Dön