24 / 04 / 2024

İzmir-Ankara arası 3.5 saate indirilecek!

İzmir-Ankara arası 3.5 saate indirilecek!

İzmir'de Çevreyolu Otokent Kavşağı'nı açan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir-Ankara arasını 3.5 saate indirecek projeyi 2011 yatırım programına aldıklarını açıklayarak, önümüzdeki aylarda ihaleye çıkılacağını kaydetti



İzmir Valisi Cahit Kıraç, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın, CHP  İzmir  Milletvekili Mehmet Ali Susam açılış töreninde bir araya geldi.
Çevreyolu Otokent Kavşağı'nın açılışını gerçekleştirmek için İzmir'e gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hızlı tren müjdesi verdi. Bakan Yıldırım, İzmir-Ankara Hızlı Treni'ni 2011 yılı yatırım programına aldıklarını açıkladı.
27 Şubat'ta İzmir-İstanbul Otoyolu'nun İzmir etabının temelinin atılması ve 6 Mart'ta da Aliağa-Menderes Banliyö Hattı'nın açılışının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılması beklenirken, bir güzel haber de Bakan Yıldırım'dan geldi. İzmir-Ankara Hızlı Treni'ni yatırım programına aldıklarını kaydeden Yıldırım, projenin önümüzdeki aylarda ihale edileceği duyurdu.

KAPI KOMŞUSU OLACAK
Yıldırım, "İzmir-İstanbul Otoyolu ile nasıl İzmir'i İstanbul'a kapı komşusu yapıyorsak, hızlı trenle İzmir'i başkente de kapı komşusu yapacağız" dedi. Yıldırım İzmir ile  Ankara  arasındaki demiryolu ulaşımının böylece 14 saatten, 3.5-4 saate ineceğini sözlerine ekledi.
Bakan Yıldırım'ın, 4 ay önce Buca'daki Otokent'i ziyareti sırasında söz verdiği Çevreyolu Otokent Kavşağı'nın açılışı dün görkemli bir törenle gerçekleştirildi. Çevreyolundan Otokent'e ulaşmak isteyen esnafın ve İzmirlilerin 500 metrelik bağlantı yolunu kullanabileceğini belirten Yıldırım, "Hizmet küçük ama anlamı büyük. 1 milyon liralık yatırım, 1 yılda boşa giden yakıtın cepte kalmasıyla 5 milyon lira kazandıracak. Hayatınız kolaylayacak" diye konuştu.
İzmir-İstanbul Otoyolu'nun İzmir etabının temel atma töreninin 27 Şubat'ta saat 15.00'te Cumhuriyet Meydanı'ndan gerçekleşeceğini vurgulayan Yıldırım, tüm İzmirlileri törene davet etti. Ayrıca 6 Mart'ta Aliağa-Menderes Hattı'nın açılışının da Başbakan Erdoğan ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından yapılacağını anımsatan Yıldırım, şunları söyledi: "Daha hat yeni olmasına rağmen 1 haftada 600 bin İzmirli seyanat etmiş. İzmirliler 170 kuruşa Aliağa'dan Menderes'e gidiyor. Bu hattı TCDD ile Büyükşehir Belediyesi el ele vererek yaptı. Siyaset ön planda olsaydı bu projeyi yapmazdık. Mesele İzmir'e hizmetse, gerisi teferruattır. İşte İzmir, Başbakanımız ile Kılıçdaroğlu'nu buluşturmasıyla da siyasette uzlaşmanın merkezi olacak. İzmir o gün Türk siyasetine güzel bir mesaj verecek."
İzmir'deki bölünmüş yol çalışmalarına bugüne kadar 1 milyar 500 milyon lira harcadıklarının altını çizen Yıldırım, "Yolları böldük, hayatları birleştirdik" açıklamasında bulundu.

TAPULARI TAKİP EDECEK
2003'te Türkiye'de 25 havalimanı bulunduğunu, bu rakamın bugün 46'ya yükseldiğini anlatan Yıldırım, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın 2003'te 2.5 milyon olan yolcu sayısının şu anda 7.5 milyona çıktığına işaret etti. "Havayolu halkın yolu" anlayışında olduklarına dikkat çeken Yıldırım, 8 yıl önce Türkiye'de 8.5 milyon insanın havayolu seyahati yaptığını, bu rakamın 51 milyona ulaştığını bildirdi.
Açılıştaki konuşması sırasında bir Otokent esnafının, "Tapularımızı istiyoruz" şeklindeki sözü üzerine ise Yıldırım, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin tapuların dağıtımı için çalıştığını belirtti ve konunun takipçisi olma sözü verdi.

'Çandarlı Limanı için teklif alıyoruz'
Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın ihale müjdesini veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şöyle konuştu: "Çandarlı Limanı'nın tekliflerini 24 Mart'ta alacağız. Bu bölgenin hasretiydi. Hayırlı olsun. Ayrıca korkulu rüya haline gelen Sabuncubeli Kavşağı'na da 2 bin metrelik 2 tünel yapacağımız ihaleyi de yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştireceğiz."
Yakın zamanda hayata geçecek ve Karayolları Geçiş Sistemi (KGS) kartını tarihe karıştıracak Hızlı Geçiş Sistemi'ni ise (HGS) ilk kez İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinde uygulayacağız."

Yılmaz Akın: Bugün bayramımız
Otokent Başkanı Yılmaz Akın, "Bugün bizim ve bölge halkının bayramı" dediği açılış töreninde, "Otokent bağlantı yolunu hayal edemezken yaptınız, minnettarız" dedi. Açılış törenine katılan Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Vali Cahit Kıraç, Bakan Yıldırım'dan önce birer konuşma yaparak bağlantı yolunun hayırlı olmasını dilediler. Konuşmanın ardından Otokent Başkanı Yılmaz Akın, Bakan Yıldırım'a plaket vererek teşekkür etti.

'İzmir'den adaylık irademin dışında'
Bakan Binali Yıldırım, AK Parti İl Başkanlığı ziyareti sırasında gazetecilerin önümüzdeki genel seçimlerde İzmir'den milletvekili adayı olup olmayacağı yönündeki soruları, "Bu konu benim irademin dışındadır" sözleriyle yanıtladı. Yıldırım'ın İl Başkanlığı'nı ziyareti sırasında Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen ve Yeni Şakran Belediye Başkanı İbrahim Ethem Yorulmaz, beldelerine birer yat limanı yapılmasını talep etti.
YeniAsır/İlker Çoban


Geri Dön