24 / 04 / 2024

İzmir Arap Hanı yerine AVM veya butik otel yapılacak!

İzmir Arap Hanı yerine AVM veya butik otel yapılacak!

İçinde 120 dükkan bulunan Arap Hanı'nın AVM veya butik otel yapılabileceği belirtildi. Arap Hanı Tuhafiyeciler Çarşısı Genel Müdürü Mustafa Akata, ortak ve hissedarların satış konusunda anlaştıklarını söyledi.



Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki 130 yıllık geçmişe sahip Arap Hanı satılığa çıktı. Tuhafiyecilerin faaliyet gösterdiği ve toplam 3 bin 200 metrekarelik alanıyla İzmir'in en büyük hanı olan Arap Hanı için 30 milyon lira istendi. 


İçinde 120 dükkanın bulunduğu hanın AVM veya butik otel yapılabileceği kaydedildi. Arap Hanı Tuhafiyeciler Çarşısı Genel Müdürü Mustafa Akata hanın Kemeraltı, Agora ve Kadifekale akşındaki en önemli yapılardan biri olduğunu söyledi. Akata, hanın 1880'li yıllarda yapıldığını tahmin ettiklerini belirterek, "Toplam 3 bin 200 metrekare net kullanım alanına sahip olan bu handa 6.80 metre yüksekliği geçmeyecek şekilde 2 katlı inşaata izin veriliyor. Zeminde bin 500 üst katta da yine bin 500 metrekare olacak şekilde toplam 3 bin metrekarelik inşaat yapılabilir" dedi. 



ŞİRKET YETKİLİ Hanın 100 hissedarlı ve 60 ortaklı olduğunu sözlerine ekleyen Mustafa Akata, "Tüm ortaklar birleşerek Arap Hanı Tuhafiyeciler Çarşısı ismiyle şirket kurdu. Tüm işler bu hissedarların belirlemiş olduğu şirket yönetim kurulu tarafından yürütülüyor. Yönetim kurulu, uygun müşteri çıkması halinde bize satışı yapmak için yetki verdi" dedi. Gayrimenkul firmalarının zaman zaman kendileriye görüştüklerini ifade eden Akata, "Bu görüşmelerde bizim beklentilerimiz karşılanmadı. Arap Hanı için 30 milyon lira istiyoruz. Buraya ister AVM yapılır, isterse restore edilip 2 katlı otel. Hatta Vilayet'ten bize 'Buranın altını çarşı, üstünü de butik otel yapın sizi sübvanse edelim' teklifi de geldi ama olmadı. Otel yapılması halinde her bir katta 40 civarında oda yapılabilir. Hem önden hem da arkadan ulaşımı olan han, bu özelliğiyle de artı puan kazanıyor. Eskiden esir pazarı olan sonraki süreçte araba garajı, sebze pazarı olarak kullanılan hanın günümüzde de tekstil ürünlerinin satılıdığı bir çarşı haline geldi, önemi her geçen gün artan Kemeraltı'nda Arap Hanı'nın da gelecekte bir simge olacağına inanıyorum" dedi. 



YAPIM TARİHİ KESİN OLARAK BİLİNMİYOR

İzmir Anafartalar Caddesi'nde Küçük Karaosmanoğlu Hanı'nın yanındaki Arap Hanı'nın kitabesi bulunmadığından kesin yapım tarihi bilinmiyor. Mimari yapısı göz önüne alınarak 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin ediliyor. Hanın içinde, aynı yüzyılın sonlarında Museviler'in yayımOLARAK BİLİNMİYOR ladığı Esperans gazetesinin matbaası da bulunuyordu. Han bölgenin aktivitesine uygun olarak ayakkabı imalatı ve satışında uzmanlaşmış ticarethanelere ev sahipliği yaptı. Günümüzde ise genellikle manifatura işleri ile ilgili dükkanlar hizmet veriyor. Hanın avlusu içinde bir de mescid yer alıyor. 



Habertürk Egeli


Geri Dön