29 / 03 / 2024

İzmir Atatürk Müzesi 19 Mayıs'ta açılıyor!

İzmir Atatürk Müzesi 19 Mayıs'ta açılıyor!

Alsancak 1. Kordon'daki Atatürk Müzesi'nde restorasyon çalışmaları tamamlandı. 2011 'de çürük olduğu gerekçesiyle ziyarete kapatılan müze, 19 Mayıs'ta kapılarını yeniden açacak.



İzmir Alsancak Birinci Kordon'da bulunan, Atatürk Müzesi'nin tadilatında sona gelindi. Yaklaşık 4 yıldır kapalı halde bulunan Atatürk Müzesi'nin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda ziyarete açılması planlanıyor. 2011 yılında çürük olduğu gerekçesiyle kapatılan Atatürk Müzesi'nin kapısına 2 yıl boyunca "Ziyarete kapalıdır" yazısı asıldı. 2013 yılına kadar ödenek gelmesini bekleyen müzede İzmirliler'in tepkisi ve konu ile ilgili haberlerin basma yansıması sonucunda gerekli projeler hazırlandı, çalışmalar başladı. 


NELER YAPILDI?

2014 Ocak'ta müzenin etrafı bariyerlerle çevrildi, restorasyon ihalesinin yapılmasının ardından yüklenici firma Ermiş İnşaat çalışmalara başladı. Restorasyon sürecinde evin içinde bulunan değerli eşyaların listesi hazırlanırken, taşınabilecek olan eserler folyolarla yenilemeye gönderildi. Taşınamayacak kadar büyük dolap gibi materyaller de üzeri korunarak restorasyona başlandı. Ardından ilk olarak yağmurdan zarar gören, akan çatı onarıldı. İç duvarlarda bulunan çatlaklar alçıyla kapatılırken, evin içinde bulunan merpen ve diğer bölümlerde de düzenleme yapıldı. Süreç içinde mobilyalar ve yenilenirken, iç bölümde bulunan kapılar değiştirildi. Esas değişim ise denize bakan bölümde yapıldı. 

Atatürk'ün İzmir'i seyrettiği belirtilen cumba, güçlendirildi. Ahşapla kaplanan bölümde camlar yenilendi. Cephedeki demir pervazlar griye boyandı. Müzenin içine ayrıca asansör yapıldı. 2 katlı yapı engelliler ve yaşlı turistlerin ziyaretine elverişli hale getirildi. 


ÖNEMLİ KAZANIM 

İzmir İl Kültür Müdürü Abdulaziz Ediz, "Dışarıdan gördüğünüz gibi tüm restorasyon çalışmaları bitti, ince işçiliğinde sona gelindi. 19 Mayıs olarak belirttiğimiz süreçten daha önce bitmiş olacak. İzmir'e çok önemli bir kazanım oldu, adına yakışır mükemmel bir binaya kavuşuyoruz. 


Binanın bugüne kadar yapılan en güzel sağlıklı restorasyonu oldu. Bugünkü teknolojiyle, bilimsel değerlendirmelerle bina sağlamlaştırıldı ve gayet güzel bir restorasyon yapıldı" şeklinde konuştu. 


Habertürk Egeli


Geri Dön