28 / 03 / 2024

İzmir Balçova'daki arsa mağdurlarına ecrimisil müjdesi!

İzmir Balçova'daki arsa mağdurlarına ecrimisil müjdesi!

Balçova’daki “arsa mağdurları”nın avukatı M. Kemal Turan müjdeyi verdi. Turan, AİHM’in, otoyol yapımında kamulaştırma bedeli verilen bin kişiye, ecrimisil ödenmesi kararını aldığını bildirdi.



Balçova’daki “arsa mağdurları”nın avukatı M. Kemal Turan müjdeyi verdi. Turan, AİHM’in, otoyol yapımında kamulaştırma bedeli verilen bin kişiye, ecrimisil ödenmesi kararını aldığını bildirdi

İzmir'de "Balçova Arsa Mağdurları" adıyla bir araya gelen grubun avukatı Mustafa Kemal Turan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), otoyol yapımı sırasında kamulaştırma bedeli alan bin kişiye, bu bedel oranında Devlet tarafından ecrimisil ödenmesi kararı verdiğini açıkladı. Bu karar diğer 4 bin "arsa mağduru"nu da umutlandırdı. İnciraltı'nda konuya ilişkin toplantı düzenleyen Turan, "Devletin AİHM kararına 6 Eylül'e kadar yanıt vermemesi durumunda, AİHM tazminat ödenmesine hükmedecek" diye konuştu. Turan, Balçova Belediyesi'nin 1970'li yıllarda 5 bin kişiyle yaptığı anlaşmayla "300 metrekare arsa bedeli 3 bin lira" toplayarak Hazineden 2 milyon 800 bin metrekare arsa aldığını, vatandaşa hak sahipleri adına tescili, imar planının yapılması vaat ettiğini anlattı. Turan, " Ancak anlaşmanın devlet tarafı olan belediye, 5 bin vatandaşın 1500'üne tapularını bile verememiş, tapuları verilen 3500 vatandaşa ise imar ve yapılaşma hakkı verilmemiştir. Ancak belediye,vatandaştan toplanan arsa satış bedelleri ile ülkemiz şartları içinde bir ilçe belediyesinin yapamayacağı ölçekte Balçova Barajı, Balçova Teleferiği ve Beş Yıldızlı Grand Plaza Oteli gibi büyük projeler inşa etmiştir" dedi. Avukat Turan, "Tapusunu ve Karayollarından kamulaştırma bedelini alan ama ecrimisil bedelini alamayan", "Tapusunu ve imar haklarını ve ecrimisil bedelini alamayan" ve "Tapusunu alıp, imar hakkını ve ecrimisil bedelini alamayan" olmak üzere üç grup arsa mağduru olduğunu söyledi.


6 EYLÜL'E KADAR SÜRE

Avukat Turan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2005 yılında bireysel başvurusunu yaptıkları birinci gruptaki bazı hak mağdurları için 12 Temmuz 2016 tarihinde ilk kararını verdiğini, bu kararın diğer mağdurlar için de emsal teşkil edeceğini söyledi. Turan bu haktan bin arsa mağdurunun yararlanacağını açıkladı. Turan "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu birinci grup mağdurlar için aldıkları kamulaştırma bedeli kadar ecrimisil bedeli verilmesi ve sair zararları karşılanmak kaydı ile konunun sulha kavuşacağını, aksi takdirde mağdurların bu manada tazminat alacağını karara bağlamış ve 6 Eylüle kadar süre vermiştir" dedi. Diğer iki grubun davaları daha sonra açıldığı için henüz karar çıkmadığını belirten Turan, ancak sonucun aynı olmasını beklediklerini söyledi.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun geçmişte konuya ilişkin söylediği "Benim adım Hıdır, elimden gelen budur" sözünü hatırlatan Turan, "Sorumluluğu bulunan kim varsa ödenen bu tazminatları dava açarak onlara rücu edeceğim. Özellikle son dönemi kesinlikle affetmem. 'Elimden gelen budur' diye afedersiniz ukala bir tabir kullandı. Sana ben elinden ne geliyor ne gelmiyor tek tek göstereceğim "dedi.


Sabah


Geri Dön