16 / 04 / 2024

İzmir Bayraklı Tepekule'de ipotekler kalktı!

İzmir Bayraklı Tepekule'de ipotekler kalktı!

Bayraklı Belediyesi Tepekule Mahallesinde binlerce kişiyi ilgilendiren imar karmaşasına son verdi. Belediye, ilk sahipleri tarafından üzerine ipotek konulan tapulardaki ipotekleri mahkeme kararıyla kaldırttı. İşte ayrıntılar...



Bayraklı Belediyesi Tepekule Mahallesinde binlerce kişiyi ilgilendiren imar karmaşasına son verdiL Belediye, 1986'dan bu yana kayıtlara işlenmeden el değiştiren ancak ilk sahipleri tarafından üzerine ipotek konulan tapulardaki ipotekleri mahkeme kararıyla kaldırttı. Bayraklı Belediyesinin yaptığı yeni plan da (ıslah düzeltmesi) Büyükşehir Belediyesince kabul edildi 


Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, 'Söz konusu eski plan iptal edildi. Yeni yaptığımız planlan Büyükşehir Belediyesi'ne onaylattık. Vatandaşlarımız ipotekten kurtuldu. Çabaladık ve başardık. Hayırlı uğurlu olsun' dedi. 


Bayraklı Belediyesi, yaklaşık 30 yıl Tepekule Mahallesi'nde bin 600 konutu ilgilendiren imar planlarında yapılan hatanın düzeltilmesini sağladı. O dönem yapılan imar planlarına göre, arazilerini satan şahısların arazilerini yeşil alana, yola terk etmesi gerekirken tapulara ipotek koydurdu. Bu sırada araziler, üzerinde ipotekle ilgili bir sıkıntı görünmediği için birçok kez el değiştirdi. Ancak ilerleyen yıllarda sayısal sisteme geçiş aşamasında bu durum fark edildi. 


Vatandaşlara yüklü miktarda borç çıkartıldı. Bu noktadan sonra Bayraklı Belediyesi harekete geçti. İlk olarak yeni planlar hazırlanarak onaylanması için büyükşehir belediyesine gönderildi. 


Bu konuya ilişkin 2009'da  İzmir  3. İdare Mahkemesi, 2013'te İzmir 4. İdare Mahkemesi ve son olarak Bayraklı Belediyesi İzmir 5. İdare Mahkemesine dava açtı. Son olarak mahkeme Bayraklı Belediyesi'nin bölgeyle ilgili yaptığı yeni planların kabul edilmesini ve ipoteklerin kaldırılması kararını verdi. Büyükşehir yeni planlan kabul etmesiyle 6 yıl uğraşın ardından yaşanan sıkıntı vatandaşın lehine sonuçlanmış oldu. 

Büyükşehir onayı Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, tapulardaki ipotek sorunun ortadan kaldırdıklarını, açtıktan davayı kazandıklarını belirterek Tepekule Mahallesi sakinlerine müjdeyi verdi. Başkan Karabağ, 'Açtığımız dava hemşerilerimin lehine sonuçlandı. 1986'da yapılan planlardaki hatalı parselasyonlar bize geldiğinde hemen iptal ettik. Bedelsiz terklere imkan veren yeni parselasyon planı yaptık. Bu yaptığımız işlemi mahkeme götürdüler. Mahkemede kaybettiler. Karan bir üst mahkeme taşıdılar. Mahkeme de, 'Büyükşehir Belediyesi'ne onaylatın' dedi. Bunun için iki yıldır uğraşıyoruz. Sonunda başardık. Yeni planlar ilk olarak Büyükşehir Encümeninde kabul edildi. Söz konusu eski plan iptal edildi. Yenisini Büyükşehir Belediyesi'ne onaylattık. Artık yerleriniz ipotekten kurtuldu. 

Çabalık ve başardık. Hayırlı uğurlu olsun' dedi. 



Haber Ekspres (İzmir)


Geri Dön