28 / 03 / 2024

İzmir Bayraklı'da kiralar tavan yaptı!

İzmir Bayraklı'da kiralar tavan yaptı!

Manhattan Projesi olarak bilinen Yeni Kent Merkezi, İzmir Bayraklı 'da kiraları uçurdu. 90 metrekare 1+1 evler Buca'da 600 TL'ye; Bayraklı'da 3 bin 500 TL'ye kiralanıyor




İzmir'de son yıllarda hayata geçirilen projeler, kiralarda ilçeler arasındaki uçurumu artırdı. Manhattan Projesi olarak adlandırılan Yeni Kent Merkezi'nin bulunduğu Bayraklı'da yeni yapılan rezidanslarda 90 metrekare 1+1 evlerin kirası ortalama 3 bin 500 TL'ye kadar çıktı. Oysa, aynı kalitedeki bir daire Buca'da 600-700 TL'ye kiralanabiliyor. 


Şantiyeye döndü

İzmir'in Manhattan Projesi olarak adlandırılan Bayraklı'daki Yeni Kent Merkezi'ne olan ilgi bu bölgedeki ev ve işyeri kiralarını artırdı. İnşaat şirketleri tarafından adeta şantiyeye çevrilen Bayraklı'nın bu bölgesinde 15 yıl içinde 125 rezidans ile 16 milyar dolarlık yatırımın yapılması öngörülüyor.  İzmir  Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "İzmir'in genelinde işyeri ve konut kiralarında son 1 yılda fazla bir artış yok. Örneğin Buca'da ve Bornova'da öğrenciler için 1+1 evler yapılıyor. Buca'da 600 TL'ye, 750 TL'ye ev bulunuyor. Ancak Bayraklı çok farklı bir bölge. Yeni Kent Merkezi ilanının ardından yatırımcının ilgisi büyük oldu. Birçok gökdelen ve rezidans projesi onay alarak inşaat çalışmalarına başladı. İlçede bu bölgedeki lüks binalarda yer alan 85-90 metrekare büyüklüğünde 1+1 evler bin 200 euro (3 bin 470 TL) fiyatlarla kiralanıyor. Tabi burada eşsiz deniz manzarası, sosyal yaşam alanları, ultralüks imkanlar fiyat farkını ortaya çıkarıyor. Arz-talep meselesi. Herkes bütçesine göre hareket ediyor" dedi. Güleroğlu, "Ayrıca, sektör şu anda Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle beklemede. Seçimlerin ardından yaşanacak tabloya göre, alış veya satışlar yaşanacaktır" diye konuştu.


Yabancı firmalar tercih ediyor

Alsancak Liman Arkası-Salhane-Turan-Bayraklı üçgeni içinde yer alan 450 hektarlık Yeni Kent Merkezi'nde birçok ulusal ve uluslararası inşaat firması yatırım çalışmalarını sürdürüyor. İmar planları onaylanan firmalar inşaatlara başlarken özellikle ABD, Kuveyt, Danimarka, İtalya ve Yunanistan'dan birçok firmanın bu bölgede yatırım planladığı kaydediliyor.


"16 milyar dolarlık yatırım gelecek"

Yeni Kent Merkezi'nde inşa ettiği ikiz kulelerle bölgedeki yatırımların öncülerinden olan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Bayraklı'nın önümüzdeki 10 yıllık süreçte kent ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Sancak, "Bayraklı'da 20 milyon metrekare alana inşaat yapılacak. Yani önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte 125 adet Folkart gibi proje bu ilçede yer alacak. İlçe şantiyeye dönecek. Minimum 16 milyar dolarlık yatırım demek bu. Şehrin ekonomisine dinamizm kazandıracak. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla devreye girecek şu anda 320 bin konut var. Bu yapılar 20 yılda 800 bin konut olarak geri dönecek" dedi. 


"İşyeri kiraları 35 bin TL'ye çıkıyor"

İlçede emlakçılık yapan Gülden Sargıner, "Avukatların adliye civarında ofis talebi ve rezidans projeleri fiyatları artırdı. Şu anda 22 tane onaylanmış rezidans projesi mevcut. Bu sebeple fiyatlarda son bir yılda ortalama yüzde 10 artış yaşandı. İşyerlerinde ise durum çok farklı. Fiyat aralığı çok geniş. Kiralar 600 TL'den 35 bin TL'ye çıkarken, satılık işyerlerinde ise 170 bin TL'den, 7 milyon TL'ye kadar çıkıyor" dedi.


Yeni Asır




Geri Dön