19 / 04 / 2024

İzmir Bayraklı'ya kruvaziyer limanı yapılacak!

İzmir Bayraklı'ya kruvaziyer limanı yapılacak!

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı'daki Altınyol kıyısına kruvaziyer limanı yapmak için bir proje üzerinde çalıştığını açıkladı



İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı'da Altınyol kıyısına yeni bir kruvaziyer limanı projesi üzerinde çalıştığını açıkladı. İTO'nun dünkü Ekim ayı meclis toplantısında kruvaziyer turizmindeki gelişmeler hakkında bilgi veren ve liman ihtiyacının acil hale geldiğini vurgulayan Demirtaş, İzmir Limanı'nın bir bölümünün kruvaziyer limanına dönüştürülmesi projesinin devam ettiğini kaydetti.

Demirtaş, 'Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, 'Size bir liman yetmez, ikinci limanı yapmanız lazım' dedi. Geçtiğimiz pazartesi günü Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte Ankara'dan geldik. Uçakta bahsetti. Altınyol'un önünün, Bayraklı iskelesi civarının kruvaziyer limanı haline gelmesini düşünüyor. Güzel bir çözüm olabilir' dedi.

REZİDANS GEMİ
Marmaris'e gelen kruvaziyer gemi yolcularının limandaki sıkışıklık nedeniyle botlarla karaya çıktığını hatırlatan Demirtaş, İzmir'de de aynı manzaraları görmek istemediklerini dile getirdi. Demirtaş, 'Artık bıçak kemiğe dayandı. Kentimize gelmek isteyen gemileri, çakışmasınlar diye yıla dağıtmak için büyük çaba harcıyoruz. Acil olarak limana ihtiyacımız var. Yeni liman yapıldığında hedefimiz 3 milyon yolcu' diye konuştu.

İzmir'de kruvaziyer turizmi için 2011'in önemli bir yıl olduğunu ifade eden Demirtaş, seferlerin giderek arttığını, sezonun ise uzadığını aktardı. şžu ana kadar gelen verilerde 2011'de İzmir'e 191 gemi ile 462 bin 926 yolcu beklediklerinin altını çizen Demirtaş, şöyle konuştu:

'Belki 500 bin yolcuya bile ulaşabiliriz. İzmir'de toplam 143 gün kruvaziyer gemi olacak. 106 gün bir gemi, 27 gün iki gemi gelecek. 9 gün üç gemi, bir gün de 4 gemi gelecek. Bu yıl The Word adlı rezidans bir gemi ilk kez İzmir'de bir gece konaklayacak. Geminin özel katlarında villa ve evler bulunuyor.'

çocukları denizle tanıştıracak bir proje hazırladıklarına da işaret eden Demirtaş, kentin varoşlarında okuyan 10 bin çocuğu Körfez'de gemiyle gezdireceklerini ve şehri tanıtacaklarını kaydetti.

Nobel'li iktisatçılara davet
Ülke ekonomisinin hızlı büyümesine rağmen işsizlik oranının hala çift haneli rakamlarda olduğunu hatırlatan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, '2010 Nobel Ekonomi Ödülü üç iktisatçıya; Peter Diamond, Dale Mortensen ve Christopher Pissarides'e verildi. Piyasalarda iş çok olmasına karşın, işsizliğin neden fazla olduğunu araştıran bir çalışmaya imza attılar. Biz de bu konuyla yakından ilgileniyoruz. Bu iktisatçıları İzmir'e getirmeyi düşünüyoruz' dedi.

İzmir'de birçok proje yapmak istediklerini ifade eden Demirtaş, ancak yapılan her projeye karşı eleştiri yöneltildiğini dile getirdi. Demirtaş, 'Devamlı konuşuyoruz, bir türlü uzlaşıp sonuca varamıyoruz. İşte son örnek lojistik merkezi.  Ankara  Lojistik Üssü için gazetelerde tam sayfa teşekkür ilanı yayınlandı. Biz konuşmaya başladığımızda Ankara'nın ismi bile yoktu. Biz lojistik merkezine ortak olmayı meclisten geçirdik ama gerçekleştiremedik. 2 yıldır bu projeyi konuşuyoruz. Mersin 2 bin dönüm yer almış. Biz konuşuyoruz, başkaları yapıyor. İzmir olarak bir yere yumruğumuzu vurmalıyız' diye konuştu. İTO Meclis Üyesi Koç Ali Al da İzmir'e lojistik merkezi yapılması için TOBB üzerinde baskı kurulması gerektiğini savundu.

İTO'nun kasası para doldu
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 30 Eylül 2010 tarihi itibariyle odanın gelirlerinin geçen yıl sonuna göre yüzde 18'e yakın arttığını açıkladı. Demirtaş, 'Gelirimiz artıyor, giderlerimiz ise düşüyor. Ciddi miktarda para da biriktirdik. şžu an bütçemiz 4.5 milyon lira artıda. Bu yıl sonuna kadar 5 milyon lirayı geçecek. Banka mevcudumuz ise, bir yılda yüzde 84 arttı. şžu an için kasamızdaki para 10 milyon lirayı aştı. Aidatlarda ikinci taksitler henüz toplanmadı. Herhalde onlarla bu yılı 12 milyon lirayla kapatırız' diye konuştu.
YeniAsır/Sinan Doğan


Geri Dön