19 / 04 / 2024

İzmir Belediyesi metro vagonları için yeraltı otoparkı kuruyor!

İzmir Belediyesi metro vagonları için yeraltı otoparkı kuruyor!

Metro vagonlarının depolama ve bakımı için bir yeraltı otoparkı inşasına hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı yapım ihalesine 11 firma teklif verdi. Halkapınar'da kurulacak tesis 115 vagon kapasiteli olacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Evka 3 Bornova Merkez, Buca ve Fahrettin Altay - Narlıdere İstihkam Okulu hatları ile daha da genişleyecek olan metro sistemine bir yandan araç temini yaparken diğer yandan da bu araçların depolama ve bakımları için yeni tesis kurma çalışmalarını hızlandırdı. Genişleyen metro ağında kullanılacak 85 vagonlu 17 adet tren setinin imalatına da başlayan Büyükşehir Belediyesi, araçların depolanacağı yeraltı tesislerini kurmak için yapım ihalesi gerçekleştirdi. 


115 vagon kapasiteli 

Sunduğu hızlı, güvenilir ve konforlu yolculuk hizmeti ile İzmirlilerin vazgeçilmez toplu taşım aracı olan  İzmir  Metrosu'nda genişleyen filonun bakım ve depolanması için Halkapınar'da kurulacak yeraltı tesisi 115 vagon kapasiteli olacak, Tesisler, Atatürk Stadı önü ile Şehitler Caddesi'nden başlayıp Osman Ünlü Kavşağı ve Halkapınar metro depo alanına uzanan bölgede oluşturulacak. 


Tesiste neler olacak? 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplam 15 bin metrekarelik alanda iki katlı olarak inşa edeceği yeraltı bakım ve depolama tesislerinde ortamı havalandırmak ve herhangi bir yangın anında oluşan dumanı tahliye etmek için jet fan ve aksiyel fanlardan oluşan havalandırma sistemi oluşturulacak. Periyodik bakımın yapılacağı yükseltilmiş hatların bulunduğu bölümde araç ve parça bakımı yapmak üzere basınçlı hava sistemi tesis edilecek. Tesisin dışında araçların hareketli olarak yıkanmasını sağlayacak otomatik tren yıkama sistemi yapılacak. 


Periyodik bakım ünitesinde raylar üzerinde araçların çatılarına paralel olarak hareket edebilen bir seyyar çatı çalışma platformu oluşturulacak. Ulusal yangın yönetmeliklerine uygun olarak bina içi sulu yangın söndürme sistemi (dolap sistemi), sprinkler (yangın söndürme) sistemi ve itfaiye dolum ağzı yapılacak. 


11 firma teklif verdi 

Yeraltı araç depolama tesisinde trafo merkezi ve trenlerin enerjisini sağlayan 3. ray sistemi tesisi de oluşturulacak. 620 günde tamamlanması planlanan tesiste aydınlatma, priz, yangın algılama-ihbar, kamera, telsiz ve telefon ve scada sistemleri de bulunacak. 


Haber Ekspres(İzmir)


Geri Dön