28 / 03 / 2024

İzmir Belediyesi'nin Kültürparkı projesi açıklandı!

İzmir Belediyesi'nin Kültürparkı projesi açıklandı!

Büyükşehir Belediyesi, yeni Kültürpark projesini açıkladı. Projede yeşil alanın arttığını ancak kültürün azaldığını söyleyen Ekrem Demirtaş, “Bu park kültüre ne kadar hizmet veriyor?” diye konuştu.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni Kültürpark projesi taslağını önceki gün açıkladı. Prof. Dr. İlhan Tekeli öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar sonucu ortaya çıkan Kültürpark'a yönelik taslak proje, önceki gün Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki toplantıda tanıtıldı. Buna göre İsmet İnönü Kültür Merkezi ve Atlas Pavyonu yıkılacak, ikinci bir göl oluşturulacak, giriş kapısı sayısı artırılacak. Mevcut ağaçlar korunurken, yeşil alan 21 bin metrekare artacak.


Proje, Koruma Kurulu onayından sonra kesinlik kazanacak. Öte yandan  İzmir  Enternasyonel Fuarı da projeye göre Fuarizmir'e taşınmayacak ve Kültürpark'ta düzenlenmeye devam edecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark'ı yeniden daha çok yeşil, daha az binanın olduğu ama daha fonksiyonlu, eski yıllardaki gibi İzmirlilerin buluşma merkezi haline getirmek istediklerini açıkladı.


"Kültür fonksiyonu az"


İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise, projeyle ilgili en çok eleştiri yönelten katılımcı oldu. Yeşilin arttığı ama kültürün az olduğu bir düzenleme olduğunu belirten Demirtaş, "Bu park kültüre ne kadar hizmet veriyor? Kaç kişi buraya neden gelecek? İzmir'in merkezindeki alanın kente nasıl bir katkısı olacak? Sadece yeşilse, geçmişine pek uymuyor. Fuar ve otogar olduğu dönemde oteller bu bölgedeydi" dedi.


"Eğlence bitirilmiş"


Bölgenin çöküşe geçmemesi için bir şeyler yapılması gerektiğini ifade eden Demirtaş, "İzmir'in çay bahçeleri restoranlar olmalı ki insanlar faydalansın. Yeme içme mekanı, kültür-sanat eğlence olması gerekiyor. Tamamen eğlence fonksiyonu bitirilmiş bu taslakta. Bu duvarları artık kaldırmak gerekiyor. Kapılar sembolik olarak kalsın. Ayrıca Kültürpark'ta sert zemin o kadar çok ki! Bir tek kilit parke, taş kalmamalı. Batıda parklarda zeminde kil ve kil karışım malzeme var. Ayağa bulaşmaz, yağmurda dolaşabilirsiniz. Kültürpark'ta ana aks dışında asfalt kalmamalı. Yeşil artırılmış ama kültürü az olan bir düzenleme" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön