28 / 03 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi 10 yeni arıtma yatırımına daha başlıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi 10 yeni arıtma yatırımına daha başlıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “temiz ve yaşanabilir bir çevre” için biri Aliağa'da olmak üzere 10 yeni arıtma yatırımına daha başlıyor. Yenişakran'a yapılacak Atık Su Arıtma Tesisigünde yaklaşık 2 bin metreküp evsel atık suyu arıtacak.



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son rakamlara göre, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer alan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, sınırlarına yeni bağlanan ilçeler ve bölgelerin gelişen ihtiyaçlarına göre yeni arıtma yatırımlarını sürdürüyor.

Cumartesi Hasköy’ün temeli atılıyor

2008 – 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisini hizmete alarak, 90 milyon liralık yatırım yapan Büyükşehir, Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada’yı kirlilikten kurtardı. Türkelli ve Yeni Foça atık su arıtma tesislerinin yapımına başlanırken, Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi’nin temeli ise 30 Ocak Cumartesi günü törenle atılacak. Türkiye genelinde 16 tesisle en fazla ileri biyolojik atık su arıtma tesisine sahip il olan İzmir’de, arıtma sayısına 10 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi daha eklenecek.

10 numara yatırım

Tire, Modoğan, Foça Gerenköy, Kemalpaşa Ulucak, Dikili, Yenişakran, Selçuk, Kiraz, Kemalpaşa Halilbeyli ve Beydağ’a arıtma tesisi kurmak için harekete geçen İZSU, Tire Atık Su Arıtma Tesisi için bu yıl inşaat çalışmalarına başlayacak. Mordoğan Atık Su Arıtma Tesisi’nin projeleri tamamlanma aşamasına geldi. Foça’ya bağlı Gerenköy, Kemalpaşa’ya bağlı Ulucak Atık Su Arıtma Tesisi’nin uygulama projelerinin hazırlanması için ihaleye çıkılacak. Dikili, Yenişakran, Selçuk, Kiraz, Kemalpaşa Halilbeyli ve Beydağ atık su arıtma tesislerinin uygulama projeleri ise imar plan çalışmalarının ardından başlayacak.

İşte İzmir’in yeni arıtmaları:

Tire Atık Su Arıtma Tesisi

Tire’de Hüseyin Ağa Köprüsü Mevkiinde 21 bin metrekarelik alanda, 66 bin kişiye hizmet verecek tesis, günde 11 bin 700 metreküp atık su arıtacak. Tesisin 2016 yılının ilk yarısında yapımına başlanacak.

Mordoğan Atık Su Arıtma Tesisi

Mordoğan’ın evsel atık sularını arıtacak tesisi, Sulucadere Mevkii’nde 17 bin metrekarelik alanda kurulacak. Uygulama projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onayladıktan sonra kanalizasyon inşaatı ile uyumlu olacak şekilde tesisin de yapımına başlanacak. Tesis, kış döneminde 6 bin, yaz döneminde 40 bin kişiye hizmet verecek şekilde projelendirildi.

Gerenköy Atık Su Arıtma Tesisi

Tesis, Foça Bağarası Hacıveli Mahallesi’nde 21 bin metrekarelik alanda kurulacak . Gerenköy (Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak Mahalleleri), Kozbeyli Mahallesi, Bağarası (Yenibağarası, Hacıveli, Kazım Dirik ve Koca Mehmetler Mahalleleri) Yeniköy Mahallesi ve Menemen İlçesi Musabey, Çavuşköy, Kesik ve ileriye dönük olmak üzere Maltepe (Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Mahalleleri) ile Villakent bölgesinden kaynaklanan atık suların arıtılması amacıyla inşa edilecek. Uygulama projelerinin hazırlanması için ihale çalışması başlatıldı. 2016 yılı sonunda inşaatına başlanması düşünülen tesisin 2017 yılı sonunda işletme alınması planlanıyor. 12 bin 500 kişiye hizmet verecek tesis, günde 2500 metreküp evsel atık su arıtacak.

Ulucak (Kemalpaşa) Atık Su Arıtma Tesisi

Kemalpaşa İlçesi, Ulucak Mahallesi Ulusuluk mevkiinde kurulacak tesisin, kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Tesis, Ulucak, İstiklal, Atatürk, Cumhuriyet, Damlacık, Kuyucak, Ansızca mahallelerinden kaynaklanan atık suların arıtılmasını sağlayacak. Uygulama projelerinin hazırlanması için ihale çalışmaları başladı. 2017 yılı sonunda işletmeye alınması planlanan tesis günde 5 bin metreküp evsel atığı arıtacak kapasitede olacak ve 20 bin kişiye hizmet edecek.

Dikili Atık Su Arıtma Tesisi

Gazipaşa Mahallesi’nde kurulacak tesisi imar planı çalışmaları başladı. Günde 10 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak tesisin uygulama projeleri imar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlayacak. Tesis, 40 bin kişiye hizmet edecek kapasitede olacak.

Yenişakran (Aliağa) Atık Su Arıtma Tesisi

Günde yaklaşık 2 bin metreküp evsel atık suyun arıtılacağı tesisle ilgili imar planı çalışmaları sürüyor.

Selçuk Atık Su Arıtma Tesisi

Selçuk’ta İsabey Mahallesi’nde 58 bin 400 metrekarelik alanda kurulacak tesisin imar planı çalışmaları sürüyor. 40 bin kişiye hizmet edecek kapasitede olacak tesisin uygulama projeleri imar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanacak.

Kiraz Atık Su Arıtma Tesisi

21 bin metrekarelik alanda yer alacak tesis için imar planı çalışmaları sürüyor. 20 bin kişiye hizmet edecek tesis, günde 5 bin metreküp evsel atık su arıtacak kapasitede planlanıyor. Uygulama projeleri imar planı çalışmalarının ardından hazırlanacak.

Kemalpaşa Halilbeyli Atık Su Arıtma Tesisi

Yaklaşık 16 bin metrekarelik alanda kurulacak tesisin imar planı çalışmaları sürüyor. Halilbeyli, Gökçeyurt, Zeamet, Yeşilyurt ve Sarıçalı yerleşimlerinin atık suların arıtılacağı tesis, günde 1500 metreküp evsel atık su arıtacak ve 3 bin kişiye hizmet verecek. Ugulama projeleri imar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanacak.

Beydağ Atık Su Arıtma Tesisi

Halıköy Mahallesi’nde ve yaklaşık 25 bin metrekarelik alanda yer alacak tesis için imar planı çalışmaları sürüyor. Tesisin, günde 4 bin metreküp evsel atık su arıtarak yaklaşık 16 bin kişiye hizmet verecek. Uygulama projeleri, imar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanacak.


Aliağa Ekspres Gazetesi


Geri Dön