25 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi iş yerlerine geçici ruhsat verecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi iş yerlerine geçici ruhsat verecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında ruhsatsız iş yerlerine geçici ruhsat ve süre belgesi verilmesi için çalışmalar yapacak bir komisyon kurulması kararı alındı



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin Kasım ayı 4. oturumu Meclis Birinci Başkan Vekili Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında yapıldı.  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun mazereti nedeniyle katılamadığı meclis toplantısında ruhsatsız iş yerlerine geçici ruhsat ve süre belgesi verilmesi konusunda tartışma çıktı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, daha önceki oturumlarda oy birliği ile kabul edilen ilçe belediyelerin bütçelerinde yer alan ücret tarifelerinden geçici ruhsat ve süre belgesi için alınacak kalemlerin çıkartılması nedeniyle Ak Parti Grubu olarak imzalarını geri çektiklerini bildirdi.

Ak Parti olarak esnafın yanında olduklarını belirten Çakar, esnafı ilgilendiren bu konuyu mecliste bir kez daha gündeme getirip dikkat çekmek istediklerini vurguladı. İş yerlerinin çalışması için bazen gerekli belgelerin tamamlanamadığını, imar planlarının yapımında gecikmeler olduğunu belirten Çakar, şunları söyledi:
"Geçmişte mecliste oy birliği ile iş yeri açılması için geçici süre belgesi verilmesi kararı almıştık. Ancak meclis başkanı yani Sayın Kocaoğlu bu kararımızı meclise iade etti. Meclis üyeleri esnafı zor durumda bırakmamak için kararda ısrar etti ve tekrar aynı karar alındı. Çeşitli ilçe belediye başkanları da meclislerinde bu yönde kararlar alıyorlardı. Yargıya gitme yolu açıkken kimse yargıya gitmedi. Böylece esnaf geçici süre belgesi adı altında iş yeri açma ruhsatına kavuştu. Esnaf iş yerini açtı, denetim oldu, tabela vergisi ödemeye başladı, kamu yararı oldu. Geçtiğimiz salı günü üç belediyenin bütçesi kabul edildi. Süre belgesi ile ilgili kısım tarife cetvelinden çıkartılarak onaylandı. Biz üç ilçe ile ilgili süre belgesi verilmesine ilişkin tarife cetvelinden ücretlerin çıkartılmasına tepki göstererek AK Parti grubu olarak imzamızı geri çekiyoruz. Tüm ilçe belediyelerde esnafa geçici süre belgesi verilmesi konusunda karar alınması için destek vereceğiz esnafın önünü açacağız."

CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, esnaf birliği temsilcilerinden ve hukukçulardan oluşan bir komisyon kuracaklarını belirtti.

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, 2005 yılında 3 işletmeye geçici ruhsat verdiklerini hemen ardından konuyu soruşturmak için belediyeye müfettiş geldiğini söyledi. Konu hakkında dava açıldığını ifade eden Çalkaya, "Geçici ruhsat vererek belediye başkanının kendisine menfaat temin edeceği varsayımından hareketle dava açıldı. Ben yargılanıyorum. Müfettiş geçici ruhsat verip vermediğimizi dinlemiyor, hatta burada karar da alabiliriz ama meclisin aldığı kararı da dinlemiyor. Bu kararı alırsanız bir müfettişin gelip sizi sorgulaması mümkün" dedi.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da hükümetin şu an kapsamlı bir af üzerinde çalışma yaptığını belirterek, "Bununla ilgili de bir çalışma yapabilir, yerel yönetimleri rahatlatacak bir kararla bu işi çözer. Burada yasal değildi, yok içeri girdik çıktık şeklindeki bir anlayışla değil bunun çözümü TBMM’dir" diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra komisyon kurulması için çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Öte yandan Yusuf Kenan Çakar, meclis üyelerinin ihtisas komisyonları toplantılarına katılması konusunda Başkan Aziz Kocaoğlu’nun görüş bildirdiğini, ancak bazı meclis üyelerinin komisyon toplantılarından çıkarıldığını söyledi.

Çakar, "Ne meclisi ne de komisyonları kilitlemek gibi bir görüşümüz olmadı. Kilitlemenin tüm usul ve yöntemlerini biliriz ama yapmayız. Amacımız çalışmaları bir saat daha uzatmak değil, oradan alabileceğimiz bilgileri almaktır. Meclis üyelerinin üyesi olmadıkları ihtisas komisyon toplantılarına seyirci olarak bile katılıp katılamayacakları konusu artık netleştirilmelidir" ifadesini kullandı.

Sırrı Aydoğan, söz konusu olayın kendi komisyonunda meydana geldiğini bildirdi. İmar komisyonunda gizli saklı bir şeyin olmadığını tutanakları da isteyen herkesin alabileceğini belirten Aydoğan, "Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü var, bizim gizli saklı işimiz yok" diye konuştu.
AA


Geri Dön