19 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni Petkim'i yargıya taşıdı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni Petkim'i yargıya taşıdı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye-Azerbaycan işbirliğiyle Aliağa ilçesindeki Petkim Rafinerisi'nin içine kurulacak 5 milyar dolarlık Star Rafinerisi projesini, imar planına aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye verdi



Daha önce devlete ait olduğu için imar planlarına işlenmeyen Petkim, imar planlama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilmesiyle başvurusunu buraya yapmıştı. Planların belediyece onaylanmaması üzerine söz konusu bakanlığa başvuran şirket yetkilileri, gerekli onayı alarak temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla attı. Kendilerinin devredışı bırakıldığını düşünen Büyükşehir Belediyesi ise bu gelişme üzerine 27 Ekim 2011'de yargıya başvurdu.

Özelleştirme sonrası yüzde 51'i Socar&Turcas Petrokimya AŞ'nin bünyesine geçen Petkim'in sosyal donatı alanlarının da imar planlarına işlenmesi gerekti.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, 1/25 bin ölçekli nazım imar planına bunu işledi. Dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planları'nda da tesis aynen kaldı. Bu aşamada belediye, alt ölçekli olan ve ilçe düzeyinde çalışmayı öngören 1/5 bin ölçekli planlarında bazı bölgeleri yetersiz bularak, değişikliklerin yapılmaması halinde planların onaylanmayacağını bildirdi. Petkim, bunun üzerine yeni bir çalışma yaparak Büyükşehir'e gönderdi. Karar çıkmaması üzerine şirket yetkilileri, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na götürdü. Bakanlık yetkilileri bütün planları onayladı. Yapılan işlemlerde kamu yararı gözetilmediğini savunan belediye, planların iptalini istedi.

9 aylık net krı 143 milyon lira

Öte yandan Petkim'in yılın 9 aylık döneminde net dönem krı 143 milyon lira oldu. Ciro 9 aylık dönemde ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle önceki yıla göre yüzde 37 artarak 2 milyar 917 milyon liraya ulaştı. Satış miktarı ise önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8 artarak 1,3 milyon ton oldu. Şirketin 2010 yılının 9 ayında 366 milyon dolar olan ihracat tutarı, 2011 yılının aynı döneminde yüzde 73 artarak 634 milyon dolara çıktı. İhracatın toplam ciro içindeki payı ise yüzde 35 seviyesine ulaştı.

Şerif ERDİKİCİ/Zaman


Geri Dön