26 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediye'sine imar soruşturması!

İzmir Büyükşehir Belediye'sine imar soruşturması!

İzmir Büyükşehir Belediye'siyle yeni bir imar soruşturması başlatıldı,İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Başdanışmanı Bilgin Erünal'ın İzmir'de adını 'Bay yüzde 10'a çıkaran 'kıyak planla ilgili içişleri Bakanlığı harekete geçti  



CHP'li belediyelerin yolsuzluk dosyaları bir bir patlamaya başladı, CHP'li Mersin Belediyesi Başkanı Macit Özcan, 17 trilyonluk yolsuzluk iddiaları karşısında suspus olurken, CHP'li  İzmir  Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Başdanışmanı Bilgin Erünal'ın 'Ballı Planf'na içişleri Bakanlığı inceleme başlattı. CHP'li Sarıyer Belediyesi'nde ise 4 kişi rüşvetten cezaevine girdi.

BALLI PL܂N'A İNCELEME

İzmir Büyükşehir Belediye'siyle yeni bir imar soruşturması başlatıldı, izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Başdanışmanı Bilgin Erünal'ın izmir'de adını 'Bay yüzde 10'a çıkaran 'kıyak planla ilgili içişleri Bakanlığı harekete geçti. Kocaoğlu'nun en yakını ve sırdaşı olduğu öne sürülen Erünal'ın yüzde 10 hisse sahibi olduğu bir arazi üzerine yapılacak Metropoliten Aktivite Merkezi'yle ilgili halen yargıda olan ve Başkan Aziz Kocaoğlu'nun da altında imzası bulunan 'ballı imar planı' hakkında içişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi.

İDARE MAHKEMESİ'NE DAVA AçILDI

Mülkiye müfettişlerinin yaptığı inceleme sonunda, yapılan itirazların yerinde olduğunun anlaşıldığı, bu yüzden adli soruşturmanın uygun olacağı kararının verildiği belirtildi. Bu konuda Cumhuriyet Başsavcılığıma yapılan suç duyuruları ve izmir idare Mahkemesi'ne açılan bir de dava bulunuyor.

İMAR PLANIYLA KAMU ZARARI İDDİASI
İzmir Kentsel Bölge Nazım imar Planı'nda konut , alanı.ojarak yer alan Kartaf Parkı'nın yanındaki 13 bin 518'metrekarelÜ®k arazinin 2006 yılında ğiştirdiği; Büyükşehir Belediye Meclislide 2004-2009 arasında üyelik ve'4 yıl imar komisyonu başkanlığı yapan, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun başdanışmanı Bilgin Erünal ve iki arkadaşının araziyi çok ucuz bedelle aldıkları ortaya çıktı. Erünal ve iki arkadaşının aldığı bu araziyle ilgili 2008 yılında Belediye Meclisi tarafından imar planında değişikliğe gidilerek, Planlama Müdürlüğü'nün olumsuz raporuna ve Ak Partili üyelerin itirazlarına rağmen, arazinin, 'Metropoliten Aktivite Merkezi' olması kabul edildi. Yani arazinin başına 'devlet kuşu' konduruldu.
ARAZİNİN SAHİPLERİ 'KIYAK ENGELLENİYOR' DİYE DAVA BİLE AçMIşžLAR
Söz konusu plan 2009 seçimlerinden sonra Karabağlar Belediye Meclisi'ne gelmiş, Meclis Temmuz 2009'da değişikliği reddetmişti. Arazinin yüz de 10'una sahip Erünal ve ortakları ise bu kararın iptali için dava açmıştı. Ancak dava tamamlanmadan', iptal kararındaki gerekçeleri ortadan kaldıran yeni bir plan önerisiyle başvuru yaptılar. Yeni plan Karabağlar Belediye Meclisi'nde geçtiğimiz yıl nisan, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde temmuz ayında onaylandı ve 22 Eylül'de askıya çıkarıldı

BALLI PLANI BOZAN İTİRAZ

Plan tam uygulamaya sokulacakken, Etik Kurul'a ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca içişleri Bakanlığı'na da şikayet dilekçesi verildi. Bu gelişmelere rağmen 1/1000 ölçekli plan Karabağlar Belediyesi'nde askıya çıktı. Savcılık soruşturmasına rağmen büyük bir inatla plan uygulamaya konacakken, bu sefer de AK Parti Belediye Meclis Üyeleri plana itiraz ettiler. Bu itirazları Karabağlar Belediyesi reddetti. Bunun üzerine bu sefer izmir idare Mahkemesi'nde dava açıldı. Ayrıca TMSF Kurumu'na ve Cumhuriyet Başsavcılığıma tekrar kamu zararı gerekçesiyle seri başvurular yapıldı. Ancak çok yavaş işleyen a süreç ve kurum içi soruşturmalar yüzünden, hadi se bir türlü sonuçlandırılmadı. Nihayet içişleri Ba kanlığı mülkiye müfettişleri tarafından yapılan ince leme sonucunda, soruşturma izni alınabildi.

CHP'li Sarıyer Belediyesi'nde rüşvetten 4 tutuklama
 
İSTANBUL- Sarıyer Belediyesi'ne yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Recep Yerin de bulunduğu 4 kişi tutuklandı. Mahmut Y. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, istanbul il Jandarma Komutanlığı tarafından gözaltına alınan 5 şüpheli, Zekeriyaköy Jandarma Karakolu'ndaki işlemlerinin ardından Sarıyer Adliyesi'ne çıkarıldı. Cumhuriyet Savcısı Bayram Köroğlu tarafından sorgulanan şüpheliler, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sarıyer

Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Recep Yel, Zabıta Müdürü Semra Kartal, eski belediye meclis üyesi Yılmaz Tank ve Rıfkı Fahrettin Aktaş'ın tutuklanmasına karar verdi. Mahmut Y. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

BAĞIşž ADI ALTINDA 3 MİLYONLUK RÜşžVET İDDİASI

Gözaltına alınan şüpheliler, savcılık sorguları sırasında haklarındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarının kabul etmedi. şžüpheliler, belediyeye bağış topladıklarını rüşvet almadıklarını savundu. Bağış adı altında toplanan miktarın 3 milyon TL olduğu bildirildi. Mahkeme sonucunda tutuklanan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Recep Yel Paşakapısı, Zabıta Müdürü Semra Kartal Bakırköy, Rıfkı Fahrettin Aktaş ve Yılmaz Tank ise Maltepe Cezaevine gönderildi.Tutukluların cezaevine nakli öncesi adliye önünde bekleyen yakınları, basın mensuplarına saldırdı. şžüpheli yakınları, basın mensuplarının görüntü almasını engelledi. Öfkeli kalabalığın elinden gazetecileri polis kurtardı. Gazeteciler, adliyeden polis koruması eşliğinde ayrılabildi.
Akit/Ali Eyvaz


Geri Dön