26 / 04 / 2024

İzmir Çamdibi en değerli ikinci arazi konumunda!

İzmir Çamdibi en değerli ikinci arazi konumunda!

Türkiye'de kentsel dönüşümün en yavaş ilerlediği kentlerin başında gelen İzmir'de, Çamdibi kendiliğinden dönüştü. Bölge, Narlıdere'nin ardından kentin en değerli ikinci arazisi konumu haline geldi.



Van'da 2011'de yaşanan ve 300'ün üzerinde insanın ölümüyle sonuçlanan 7,2 şiddetindeki depremin ardından bir yasa ile Türkiye'nin gündemine getirilen kentsel dönüşüm, aradan geçen 5 yılda İzmir'de uygulanamadı. Kentte 7 ayrı yerde, görüntü kirliliğine neden olan sağlıksız yapıların yıkılması öngörülürken, planlanan en önemli dönüşüm alanlarından olan Gaziemir'in Aktepe ve Emrez Mahallesi, Konak'ın Ege Mahallesi, Uzundere ve Bayraklı'da dönüşüm hala başlamadı. İzmir'de kağnı hızında giden dönüşümün aksine Bornova'nın Çamdibi Semti'nde, kentsel dönüşümde örnek olacak bir çalışmanın altına imza atıldı. İzmir'in en değerli arazilerinin üzerinde kurulu olan Çamdibi'nde, Bulgaristan ve eski Yugoslavya üzerinden göçle gelen ailelerin inşa ettiği iki katlı evlerinin ortasında yükselen modern binalar, Bornova'nın çehresini değiştirdi. 2000'li yılların başında sosyal yaşamın kendisini fazlasıyla hissettirdiği, havuzlu ve spor salonlu, yürüyüş yollarını, yeşil alanları içinde barındıran lüks site projelerinin bir bir hayata geçtiği Çamdibi, İzmir'in parlayan yıldızı oldu. Önemli inşaat firmalarının birbirinden lüks konutlarla yıllardan beri sağlıksız yapılaşmaların yoğun olduğu semte kattığı değer sayesinde bölgedeki evlerin satış fiyatı, İzmir'in cazibe merkezlerinden biri olan Mavişehir'i solladı. Şehir merkezine yakınlığı nedeniyle vatandaşın da dikkatini çeken Çamdibi'ndeki lüks projeler, son yılların moda hayat tarzı olan stüdyo daireleri de es geçmedi. Bugün bölgedeki lüks konutlardan ev sahibi olmak isteyenler, 1+1 daireler için ortalama 200 bin TL civarında bir parayı gözden çıkarmalı. Projelerde oda sayısı artışına paralel olarak fiyatlar da yükseliyor. Havuzlu, spor salonlu ve yürüyüş yollarına sahip bir sitede 2+1 dairenin fiyatı 300 bin TL'den başlıyor. Daha yüksek bütçesi olan geniş ailelerin tercihi 3+1 ve 4+1 dairelerin fiyatları ise 400 bin TL ile 800 bin TL arasında değişiyor.


AVM, ÜNİVERSİTE, ÖZEL OKUL...


Son 5 yılda İzmir'in en büyük ve en tercih edilen 2 AVM'nin ve dünyaca ünlü bir yapı marketin bu bölgede açılması konutların değerinin yüksek olmasının bir başka nedeni olarak göze çarpıyor. Ulaşım hizmetlerinin sağlıklı oluşu, bölgenin metroya olan yakınlığı, alan üzerinde Yaşar ve Ege Üniversitelerinin olması ve çok sayıda özel okulun açılması, otogarın yakınlığı evlere değer katan bir diğer faktör. Bölgeye tanınan imar hakkının 3 katla sınırlı olmasına rağmen 20-30 katlı projelere izin verilmesi Çamdibi'nin çehresini de önemli ölçüde değiştirdi.


Bölgedeki yeni yapılaşma sayesinde ortalama 100 bin lira olan evlerin değeri bugün 200 bin liraya kadar çıktı. Yeni projelerde ortalama bin 500 lira olan 3+1 evlerin kira bedeli ise Çamdibi sakinlerine ait olan evlerin kira bedellerini de yükseltti. Yeni yapılaşmadan önce ortalama sadece 400 lira olan 3 oda 1 salon bir evin kiralama bedeli 750 liraya kadar çıktı.


Son projeler ile İzmir'in en değerli alanlarının başında gelen Narlıdere'nin ardından ikinci sıraya yükselen Çamdibi'nde yeni projeler için de adımlar atılıyor. Bölgenin sanayi ile birleşen noktasında bir çok dükkan yeni yatırımlar için yıkıldı.



Deniz KEZER/Yenigün


Geri Dön