18 / 04 / 2024

İzmir Çandarlı Termik Santrali'nde son durum ne?

İzmir Çandarlı Termik Santrali'nde son durum ne?

Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel Çevre ve Şehircilik Bakanlığından termik santral proje dosyasının tamamen geri çekildiği bilgisini edindiklerini söyledi.



ÇANDARLI Zeytindağı yakınlarında yapılmak istenen termik santral projesinin tamamen geri çekildiği iddia edildi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel Çevre ve Şehircilik Bakanlığından termik santral proje dosyasının tamamen geri çekildiği bilgisini edindiklerini söyledi. Bu bilgiyi Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de doğrularken kendilerinin yine dc süreci takip edeceklerini dile getirdi. 


İnşaat halindeki Çandarlı limanına birkaç yüz metre uzaklıkta yapılmak istenen termik santral Bakır çay yöresi halkının yoğun tepkisine neden olmuştu. Zeytin bahçelerine, tarım alanlarına ve yazlık sitelere yakın bir konumda yapılmak istenen termik santralin külleri dc Dünya Kültür Mirası ilan edilen Bergama Asklcpiona 900 metre uzaklıkta depolanacaktı. Termik Santrale karşı Dikili, Bergama, Aliağa, Çandarlı ve çevresinde yaşayan Bakırçavlılar yoğun tepki gösteriyorlardı. 


12 Kasım'da termikçi şirket Zevtindağ'da ÇED toplantısı yapmak istiyordu. Ancak şirketin ÇED dosyasını revize etmek için Bakanlıktan geri aldığı ve 12 Kasım'daki toplantının bu nedenle iptal edildiği bilgisi geldi. Bu bilginin ardından dün dc proje dosyasının Çevre Bakanlığı'ndan tamamen alındığı haberi yörede sevinç yarattı. 


GÖNENÇ: HALKIN KARARLILIĞININ SONUCU 

Termik santral girişimine başından bu yana karşı çıkan ve bunu önlemek için "gerekirse kepçenin önüne yatacağız" diyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, proje dosyasının geri çekilmesinin halkın kararlılığının bir ürünü olduğunu söyledi. Dosyanın tamamen mi yoksa revize edilmek için mi geri çekildiğinin belli olmadığını söyleyen Gönenç, "Belki de bu eski projelerine dönmek için geri çekilmiş olabilir. Biz süreci takip etmeye ve gerekli durumda harekete geçmeye hazırız" dedi. 


YİNE DE UYANIK OLALIM 

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel de "Bu kararlılığımızı devam ettireceğiz" dedi. Haberin duyulmasının ardından yöredeki yaşam savunucuları projenin, yerinin değiştirilerek yeniden gündeme getirilmesinin söz konusu olabileceği endişelerini dile getirdi. Sermayenin ranttan kolay kolay vazgeçmeyeceğini belirten yaşam savunucuları benzer şekilde Enka'nın da termik santral projesinden vazgeçtiğini açıklamasının ardından yeni bir bilirkişi raporu alınarak yoluna devam ettiğine dikkat çekerek, "Biz vinç de uvanık olalım" dediler. 


Evrensel


Geri Dön