19 / 03 / 2024

İzmir Çeşme TOKİ Konutları'nın ilk etabı Eylül'de teslim!

İzmir Çeşme TOKİ Konutları'nın ilk etabı Eylül'de teslim!

İzmir'in Çeşme ilçesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan bin 75 konutluk projenin ilk etabı yüzde 56 seviyesine ulaştı. ilk etab Eylül ayında bitirilerek sahiplerine teslim edilecek.



İzmir'in Çeşme ilçesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan bin 75 konutluk projenin ilk etabı yüzde 56 seviyesine ulaştı. Eylül ayında bitirilerek sahiplerine teslim edilecek ilk etabın ardından ikinci etap konutları da yılı sonunda sahiplerine verilecek.


İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Reisdere bölgesinde Başbakanlık'a bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan, kentte büyük planlama tartışmalarına neden olan bin 75 konutluk projelerin ilk etabı yüzde 56 seviyesine ulaştı. Eylül ayında bitirilerek sahiplerine teslim edilmesi beklenen 35 konut blokluk ilk etabın ardından da şu anda yüzde 30 inşaat oranına yaklaşan ikinci etap 2016 yılının sonunda sahiplerine verilecek. 


SÜREÇ NASIL BAŞLADI 


Çeşme'ye yapılacak toplu konut projesi 2014 yılında tartışmalarla başladı. 2 etaptan oluşacak proje ilk olarak bin 153 konut olarak tanıtıldı. Hem Çeşme Belediyesi hem de Sivil Toplum Kuruluşları tarafından 43 hektarlık bölgenin planları için davalar açıldı. 7 Kasım 2014'te bölge için yapılan ilk planlar durduruldu. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 11 Kasım 2014 tarihinde mahkeme kararına karşın planları askıya çıkardı ve planları uygulaKonutlar genel olarak bodrum, zemin ve iki kat olarak ilçenin yapılaşma geleneğine uygun olarak tasarlandı. Ancak planlara yeniden dava açıldı ve  İzmir  5. İdare Mahkemesi planları Haziran ayında iptal etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Büyükşehir ve Çeşme Belediyesinin itiraz ettiği projenin yeni planında yoğunluk düşürüldü. İptal edilen plandaki katsayısı 4'ten 3'e, konut sayısı ise bin 153'ten bin 75'e düşürüldü. 2 + 1 ve 3+1 olarak hazırlanan projeden hak sahibi olmak için toplam hane gelirinin 3 bin 200 liranın altında olması, hiç konutu olmama, 5 yıl Çeşme'de yaşıyor olma ya da ilçe nüfusa kayıtlı olma şartı arandı. 


KURA ÇEKİLECEK 


104.5 milyon liraya mal olması beklenen projenin ilk etabında çalışmalar yüzde 56 seviyesine ulaştı. İnşaatın hızla devam ettiği bölümde binaların kabası tamamlanırken, iç bölümlere geçildi. Orta ve alt gelirli vatandaşların yaşayacağı Reisdere Projesi'nin ilk etabının bu yıl Eylül ayında vatandaşlara dağıtılması planlanıyor. Çalışmaları daha sonra başlayan ikinci etapta ise yüzde 30 seviyesine yaklaşıldı. Kaba inşaatların devam ettiği etabın da Aralık ayında tamamlanması ve sahiplerine devredilmesi hedefleniyor. Bankadan alınan son başvuru raporuna göre, Alt Gelir Grubu 2+1 konutlara 847 adet, Orta Gelir Grubu 3+1 konutlara 229 adet olmak üzere toplam bin 75 adet başvuru alındı. Konut Belirleme Kura işlemi bu listeye göre yapılacak. 



Alaçatı mimarisine uygun yapı 


1. Etap projesinde, 49 bin 551 metrekarelik alanda 35 adet konut bloğu ve 600 kişilik cami ve 3 adet büfe yapılacak. 2. Etap projesinde ise 76 bin 286 metrekarelik alanda 38 adet konut bloğu, 600 kişilik cami, 4 adet büfe, 32 derslikli Lise ve İlköğretim Okulu bulunacak. İki katlı olan konutların dış cepheleri Alaçatı taşı uygulamasıyla zenginleştirildi. PVC doğrama pencere ve kapılar Alaçatı mimarisine uygun olarak karolaj formunda yapıldı. Bina giriş markizleri cumba formunda düzenlendi. Konutlarda 3 duraklı asansör, görüntülü diafon sistemi, katı yakıtlı merkezi ısıtma sistemi, paslanmaz su depoları, merkezi uydu sistemi bulunuyor. 



Ali Arda PERK/Habertürk Egeli


Haber Posta Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut Idaresi'nin (TOKİ) İzmir'in Çeşme ilçesinde yerel mimariyle yaptığı konutların bölge halkından yoğun ilgi gördüğü bildirildi.  TOKİ  Başkanı Ergün Turan, talep yöntemi ile başlattıkları projeyle ilgili önemli geri dönüşler aldıklarını söyledi. Turan, "Vatandaşların talebiyle 'İzmir Çeşme Sosyal Konut hayata geçirdik. Kısa sürede tamamlayarak hak sahiplerine noter huzurunda güzel evlerini teslim edeceğiz" dedi. Turizme de katkı Çeşme projesinin Türkiye'de bir örnek oluşturduğunu belirten Ergün Turan, yerel unsurları ve yatay mimariyi barındıran projelere ülke genelinde devam ettiklerini ifade etti. Kentlere yatay planlama, semt kültürü ve yöresel unsurların değer kattığına dikkat çeken Ergün Turan, projenin turizme de katkı sağlayacağma işaret ederek, "Proje, mimarisiyle, yöresel unsurları barındırmasıyla örnek teşkil edip turizm bölgemize katkı sağlayacak" diye konuştu. 


Posta


Geri Dön