26 / 04 / 2024

İzmir Çeşme'ye havalimanı ve kür merkezi geliyor!

İzmir Çeşme'ye havalimanı ve kür merkezi geliyor!

Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, Ulaştırma Bakanlığı'nın Alaçatı Havalimanı projesi ile Çeşme'de turizm sezonunun yılın 12 ayına çıkacağını vurguladı. Öncel, 11 dalda hizmet verecek kür merkezinin inşaatına da 2017'de başlanacağını belirtti.



İç turizm için marka destinasyonlar arasında yer almasına rağmen yabancı turist çekmekte sıkıntı çeken Çeşme, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın bu yıl başlayacak projeler arasına aldığı Alaçatı Havalimanı projesi ile umutlanırken, Termal Turizm Sağlık AŞ'nin (TETUSA) gerçekleştireceği kür merkezi projesi ile de kısa olan turizm sezonunu 12 aya çıkarmak istiyor.


Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, Çeşme'nin kaderini tamamen değiştirecek termal kür merkezinin ilk ayağı olan Aquapark'ın geçtiğimiz yıl hizmete alındığını, 11 dalda hizmet verecek kür merkezi ile Çeşme'de 12 ay turizm olacağını vurguladı.


Çeşme'nin kaderini değiştirecek asıl projenin TETUSA'nın gerçekleştireceği termal kür merkezi projesi olduğuna ve ilk aquapark ayağını bitirdiklerine dikkat çeken Öncel, "Şimdi sadece Türkiye'de değil, dünyanın en önemli termal kür merkezlerinden bir tanesini hayata geçirmek için çalışıyoruz. Ben bu projenin de başındayım. 2017 sezonu bitiminde kazmayı vuracağız ve inşaatına başlayacağız. Engelliler olsun, diğer hastalıklar olsun 11 dalın tedavisini yapacak bir merkez olacak. Çok iddialı bir proje, işte o zaman yurt dışından gelecek turistleri konuşabileceğiz. 12 ay Çeşme'nin turizmde hareketliliğini konuşacağız. Yaz - kış açık olan tesislerin sayısı hızla artacak. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman Çeşme'nin dünya markası olma yolunda önemli bir adım attığını herkes görecek. İşte bu noktada uluslararası havaalanı zaten olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi olacaktır. O yüzden havaalanımızın projelendirilmesinin uluslararası boyutta yapılmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

Alaçatı Havalimanı nisanda ihaleye çıkıyor

Çeşme'nin kaderini değiştirmesi beklenen Alaçatı Havalimanı projesinin onaylandığını kaydeden Öncel, "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, geçtiğimiz ay İzmir'de yapığı açıklamada, Alaçatı Havalimanı'nın fizilibite çalışması biter bitmez, yap-işlet-devret modeliyle ihale edilebilmesi için Yüksek Planlama Kurulu'na gideceğini ve muhtemelen nisan ayında ihaleye çıkılacağını duyurmuştu. Yıllardır 'adı var, kendi yok' havalimanında gelinen nokta turizmcileri son derece mutlu etti. Ne zaman Çeşme sahilinden Sakız Adası'na inen-kalkan uçakları görsek hep içimiz cız ederdi. Şimdi küçük uçakların inebileceği bir havaalanı tasarlanmakta. Aslında plan ve proje büyük uçaklara göre yapılsa, yani geleceğe dönük bir çalışma olsa, altyapısı ona göre hazırlansa çok daha iyi olacak diye düşünüyoruz. İstanbul'a üçüncü havaalanı yapılıyor. Antalya üçüncü havaalanı projesi için Kaş civarında çalışma yürütüyor. Yakın bir gelecekte Adnan Menderes'ten sonra İzmir'in uluslararası bir havalimanına ihtiyacı olacak. Bu yer Alaçatı havalimanı olmalıdır" diye konuştu.


Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan'ın da, İzmir'e gelecekte Adnan Menderes Havalimanı'nın yetmeyeceğini ve ikinci bir havalimanına da gereksinim olacağını en iyi bilen kişiler olduğunu ifade eden Öncel, "Kendilerinden Çeşmeliler olarak ricamız, termal kür merkeziyle dünyada bir marka olacak Çeşme'nin önünün açılabilmesi için bu havaalanını uluslararası düzeyde projelendirmeleridir. Çeşme'ye en büyük katkı bu olacaktır" dedi.

Otelciler devlet desteği istiyor

Türk turizmi ve Çeşme'nin bu sezon yaşadığı zararı bir nebze olsun atlatabilmesi için devlet desteğinin şart olduğunu dile getiren Öncel, "Devletimizin de desteğiyle bu işin altından kalkacağız. Geçen sezon devletin verdiği destek, yurtdışından turist getiren acentelere uçak başına yakıt desteği sağlamaktı. Türk turizminde otelciler de çok büyük yara aldı. Para kazanan hiçbir otelci olmadı. Bu kadar büyük yatırımlar, bu kadar büyük giderler haliyle otelciyi sarstı. Şimdi otelcilere de teşviklerin artmasını bekliyoruz. Özellikle otelcilere yönelik kredi ertelemesi, faiz desteği, otel yenileme destekleri konusunda gelişmeler, Eximbank konusunda destek bekliyoruz. Sanıyorum en kısa zamanda bu teşviklerini açıklarlar. Çeşme 'herşey dahil' sistemini pek uygulayan bir yer olmadığı için çok fazla yabancı turist alamıyoruz. Acenteler için 'herşey dahil' sistemini uygulayan oteller revaçta oluyor. Biz buna uymuyoruz, fiyat yönünden de uyum sağlayamadığımız için çok fazla yabancı turist alamıyoruz, yerli turiste dönük çalışıyoruz, hedefimiz daha çok yerli turist" diye konuştu.


Dünya


Geri Dön