20 / 04 / 2024

İzmir Çınarlı eski özel idare binası alanına cami inşa edilecek!

İzmir Çınarlı eski özel idare binası alanına cami inşa edilecek!

Çınarlı'da eski Özel İdare binasının bulunduğu alana resmi cenaze törenlenin de yapılabileceği bir cami inşa edilebilmesine imkan tanıyan plan onaylandı. Bilal Doğan, CHP'lilerden destek istedi



İzmir Çınarlı'da eski Özel İdare binasının bulunduğu alana Diyanet İşleri Başkanlığınca, bir cami yapılması projesine Konak Belediye Meclis üyelerinin itirazının yankıları sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu planı onaylayarak askıya çıkarttı. Bakanlık, yeşil alan ve cami alanının sınırlarını Kentsel Dönüşüm Kanununa dayanarak onayladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mülkiyeti hazineye ait, Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis işlemleri gerçekleştirilmiş 1507 ada 102 parsel ile 8668 ada 1 parsele ilişkin "Cami Alanı" ve "Yeşil Alan" amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifini değerlendirdi. Bakanlık, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 9. maddesi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 (ç) maddesi gereği yetkisini kullanarak planı onayladı. Yeni plan 20 Nisan 2016 tarihine kadar askıda kalacak. İsteyen kurum ve kuruluşlar inceledikten sonra itiraz edebilecek ya da dava açabilecek.


İBADETHANE İHTİYAÇ 

Egeli Sabah'a konuya ilişkin açıklama yapan  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, cami projesinin yapılacağı alanın Özel İdareden devrolan, mülkiyeti hazineye ait bir alan olduğuna dikkat çekti. Doğan, "CHP'li meclis üyeli arkadaşlarımız karşı çıktı. İtirazlarını devam ettiriyorlar. Mülkiyeti hazineye ait olduğu düşünüldüğünde tasarrufunun da hazineye ait olması gerekiyor. Buranın yol, yeşil alan ve hizmet alanı olarak tahsis edilmesi anlamsız. O bölgede ibadethaneye ihtiyaç var. Bulunduğu yer konumu itibariyle hem çevre yoluna, hem  Ankara  Caddesine yakın. Trafik ve ulaşım açısından çok rahat ulaşılabilecek bir yer. Türkiye sıralamasına baktığımızda cami sayısının en az olduğu illerden bir tanesi İzmir. O bölgede yaşayan halkımızın ibadet ihtiyacını karşılayacak bir cami olacak. Küçük sanayinin yoğun olduğu bir yer. Çalışanların yoğun olduğu bir bölge. Devlet törenlerinin yapılabileceği, ölen emekli askerlerin, devlet büyüklerimizin, vatandaşlarımızın cenaze törenleri için de gerekli olan bir cami. Gerekli otopark düzenlemeleri yapıldığında kent içi camilerimizde yaşanan trafik sıkışıklıkları burada yaşanmayacak" dedi.


İZMİR'E YAKIŞACAK 

Tüm vatandaşların yararlanabileceği, İzmir'e yakışacak bir cami inşa edilmesinin planlandığını dile getiren Bilal Doğan, şöyle devam etti: "Cami bu bölgede ihtiyaç. İdeolojik amaçlarla karşı çıkılmasın. Belediyeler vatandaşımızın yaşamını kolaylaştırmak amacıyla vardır. Engel koymak belediyelerin görevleri arasında sayılmaz. Bu konuda belediye başkanımızın ve belediye meclis üyelerinin katkılarını bekliyoruz. İşi bürokrasiye havale etmemek ve zamana yaymamak. Bir an önce çözüm bulmak gerektiği düşünüyorum. İbadet yerleri toplumun maneviyatını ayakta tutan kutsal yerlerdir. İnanıyorum ki hep birlikte biz bu sorunu aşacağız. Hayırlısıyla İzmir güzel bir camiye kavuşacaktır. Trafik sorunu olmayan yol sıkışıklığı olmayan vatandaşlarımızın araçlarını rahatça park edip ibadetlerini yapacakları bir yer olacağını düşünüyorum. İzmir'imizin barış huzur ve kardeşlik ve hoşgörü kenti olması konusunda katkılarını bekliyoruz."



Sabah Egeli




Haber Haber Ekspres Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tartışmalara neden olan Çınarh'daki protokol camisinin alanını ilgilendiren planı onaylayarak askıya çıkarttı. Bakanlık, yeşil alan ve cami alanının sınırlarını kentsel dönüşüm kanununa dayanarak onayladı. İzmir'in protokol camisi alanı olarak belirlendikten sonra yapılan düzenlemeler nedeniyle tartışmalara neden olan Konak Çınarh'daki eski Özel İdare binasının bulunduğu alan ile ilgili karar çıktı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mülkiyeti hazineye ait Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis işlemleri gerçekleştirilmiş olan 1507 ada 102 parsel ile 8668 ada 1 parsele ilişkin "Cami Alanı" ve "Yeşil Alan" amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifini değerlendirdi. 


Bakanlık, 3194 sayılı İmar Kanununun 9. maddesi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 644 sayılı Kanun Hükmünde Karamame'nin 2 (ç) maddesi gereği planı yetkisini kullanarak onayladı. Yeni plan 20 Nisan 2016 tarihine kadar askıda kalacak. İsteyen kurum ve kuruluşlar inceledikten sonra itiraz edebilecek ya da dava açabilecek. 




Haber Ekspres


Geri Dön