18 / 04 / 2024

İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi açıldı!

İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi açıldı!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde vaiz ve müftü gibi üst düzeyde personel yetiştirmek için kurulan Dini Yüksek İhtisas Merkezleri'nin sekizincisi düzenlenen törenle açıldı



Diyanet İşleri Başkanlığı, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde vaiz ve müftü gibi üst düzeyde personel yetiştirmek için kurulan Dini Yüksek İhtisas Merkezleri'nin sekizincisi düzenlenen törenle İzmir'de açıldı. 


Karabağlar ilçesi Yeşilyurt semtinde düzenlenen törende konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, Dini Yüksek İhtisas Merkezi geleneğini Hz. Muhammed döneminde mescitlerin bir bölümünün derslik olarak kullanılmasından ve buralardan alimlerin yetiştirilmesinde ileri geldiğini belirtti. Bu geleneğin Selçuklu ve Osmanlı devletinde medreselerle devam ettiğini işaret eden Erbaş, "Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinden, ilahiyat fakültesi mezunu din görevlilerinden yeterliliklerine göre vaiz ve müftü yetiştiren kurslar kastedilmektedir" dedi. 


İlki 1974 yılında İstanbul Haseki'de kurulan Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nin 8'incisi İzmir'de açmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Erbaş, burada Arapça, Temel İslam Bilimleri, Kur'anı Kerim, tefsir, hadis, fıkıh, akaid, kelam ve tasavvuf eğitimlerinin verileceğini söyledi. 


İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu da, Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinden pek çok İslam aliminin yetiştiğini dile getirerek, "Yakın gelecekte diyanet akademisine dönüşecek bu merkezlerin 8'incisini İzmir'de açıyoruz. Bu merkezler, içinde yaşadığı ve sorumlu olduğu şehrin beklentilerini karşılamak için faaliyet gösterecektir" ifadesini kullandı. 


İzmir Valisi Mustafa Toprak ise Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinin günümüzde üniversitelerin doktora eğitimine denk bir eğitim verdiğini işaret ederek, şunları kaydetti:


"İzmir'de böyle bir merkeze ihtiyaç vardı ve buranın bu ihtiyacı karşılayacağına inanıyorum. Zaman içinde gelişen değişim ve dönüşüm içerisinde insanların ihtiyaçları da değişiyor. Bu ihtiyaçlara cevap verecek din alimlerinin yetişmesi çok önemli. Bu merkezlerin bu ihtiyaca önemli anlamda cevap vereceğini düşünüyorum."


Dualarla kurdelası kesilen merkezin açılış törenine,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, kentteki bazı üniversitelerin rektörleri, kamu kurumlarının yöneticileri ve davetliler katıldı. 


AA


Geri Dön