29 / 03 / 2024

İzmir Efemçukuru Mahallesi'ndeki 2B arazileri mecliste!

İzmir Efemçukuru Mahallesi'ndeki 2B arazileri mecliste!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru Mahallesi'ndeki 2B arazilerini meclis gündemine taşıdı..



İzmir Efemçukuru Mahallesi ndeki 2B arazileri mecliste!


CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru Mahallesi'nde 2B arazilerinin kıymet takdirinin yeninden yapılarak rayiç fiyatlara düşürülmesi yönünde bir çalışma planlanıp planlanmadığına ilişkin soru önergesi hazırladı. CHP'li Bakan sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


"İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru Mahallesi İzmir’in en yüksek rakımlı mahallesidir. Menderes merkezine 22 km, İzmir il merkezine 42 km uzaklıktaki Efemçukuru Mahallesi, Akdeniz İklimi etkisi altındadır. Efemçukuru’nda ticari adıyla ‘alfons’, halk arasındaki söyleyişiyle ‘enfes’ adı verilen sofralık siyah üzüm yetiştirilmektedir." şeklinde ifadelerde bulunan CHP'li Bakan önergesine "Bölge halkından edinilen bilgiye göre; 2B arazilerin kıymet takdiri çok yüksektir. Toprak kalitesinin 7.smıf olduğu arazilerin dönümünün 30 bin TL’den başlayan fiyatlarda olduğu ifade edilmekle birlikte; arazinin eğimli yapısı nedeni ile makine gücünün, traktörün çalışmadığı sadece insan emeği ile işlenebilmektedir. Ayrıca su ve elektrikte bulunmamaktadır. Bölgenin coğrafi şartlan bölge halkı hariç, dışandan gelip tanm yapmaya uygun değildir." diyerek devam etti.


"Öte yandan kamuoyunda 2B araziler olarak bilinen araziler, ülke çapında 473 bin hektarlık alanı kapsamaktadır. Orman vasfım yitirmiş ve ıslah edilemeyecek araziler olarak tescillenen bu topraklar, buralarda ekim yapan köylüye belirli bir rayiç üzerinden satılmaktadır. 2B arazilerin üzerinde elektrik ve su gibi altyapılan devlet yoluyla sağlanmış 400 bin konut da bulunmaktadır. Köylü, hem ekim yaptığı arazi için hem de içinde yaşadığı ev için devlete satış bedeli ödemek zorunda bırakılmaktadır. Bu arazilerin hazine arazisi olduğu gerekçesiyle kullanıcıya satışını öngören 6831 sayılı Orman Kanunu ise 2012 yılında çıkarılmıştır.


Maliye Bakanlığı ise geçtiğimiz günlerde 2B alanlarındaki taşınmazların satışında süresi içinde başvurmayanlar için 6 ay ödeme süresini verdiğini belirterek, sürenin 7 Eylül 2017 tarihinde sona ereceğini bildirmiştir." şeklinde açıklamalarda bulunan Bakan aşağıdaki soruyu sordu.


"Efemçukuru’ndaki toprak kalitesinin düşük olduğu dönümü aslında 3-4 bin TL olan 2B arazilerinin milli emlak tarafından 30 bin TL gibi fahiş bir rakamla kıymet takdiri yapılması göz önüne alındığında; bölgenin coğrafyası ile bölge halkının talep ve beklentileri kapsamında 2B arazilerinin kıymet takdirinin yeniden yapılarak rayiç fiyatlara düşürülmesi konusunda bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?"





Geri Dön