25 / 04 / 2024

İzmir Efes Antik Kanal projesinde son durum ne?

İzmir Efes Antik Kanal projesinde son durum ne?

İZMİR'in Selçuk'daki Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturacak Efes Antik Kanal Projesi'nin iki buçuk yıl içerisinde hayata geçirileceğini belirten AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, proje ile teknelerin limana kadar ulaşacağını açıkladı.



İZMİR'in Selçuk İlçesi'nde Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturacak Efes Antik Kanal Projesi'nin iki buçuk yıl içerisinde hayata geçirileceğini belirten AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, proje ile teknelerin limana kadar ulaşacağını açıkladı.


AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen ve Devlet Su İşleri  İzmir  2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ile birlikte Efes Antik Kanal Projesi'nin hayata geçirileceği alanda incelemelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayı ile DSİ'nin hazırladığı proje için büyük bir heyecan yaşadıklarını belirten Başkan Zeynel Bakıcı, projenin İzmir ve Selçuk'a büyük bir ivme kazandıracağını söyledi. Bakıcı, "Projemizin hayata geçirilmesi için gerekli tüm izinler alındı. Devlet Su İşleri'nin geliştirdiği bir proje ile antik kanal iki aşamalı olarak açılacak. Pamucak boğazında bulunan köprüye kadar olan bölüm ilk aşamada açılacak ve değerlendirilecek. İkinci bölüm ise arkeolojik anlamda değerlendirilecek kısımdır. SİT alanı konusundaki çalışmalar neticesinde çok daha kısa zamanda sonuç alınacağını umuyoruz. Projemiz iki buçuk yıl içinde hayata geçirilecek ve tekneler limana kadar ulaşacak" diye konuştu. 


"ANTİK KANALI TEKRAR CANLANDIRMAK İSTİYORUZ"


Küçük Menderes'in denize döküldüğü Pamucak ve Belevi Gölü arasındaki yatak genişliğinin arttırılacağını anlatan DSİ İzmir 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, "Kanaldaki mevcut kesitler vatandaşlar tarafından işgal edilmiş ve birçok yerde de meyve ağaçları dikilmiş. Bunlar taşkın açısından tehlikeli ve risk oluşturan durumlardır. Bunların kaldırılmasından sonra makineli çalışma ile bu yatak açılarak Pamucak sahili daha temiz hale getirilecek. Antik kanalı tekrar canlandırmak istiyoruz. Denizden köprüye kadar olan ilk 500 metrelik bölümün projelendirilmesi ile ilgili çalışmaları yapacağız. Köprü Osmanlı mimarisine uygun bir kemer köprü olacak ve altından teknelerin çok rahat geçebileceği sağlanacak. Mevcut durumdan daha yüksek olacak ve de genişliğini arttıracağız. Buradan teknelerin çok rahat bir şekilde antik limana kadar ulaşması sağlanacak" dedi. Daha sonra antik kanalın temizlenmesi ile 500 metrelik bölümdeki inşaat çalışmalarına başlayacaklarını belirten Çelenk, kanalın kenarındaki antik mezarlara zarar vermeden çalışmayı sürdürüceklerini dile getirdi. 


TEKNELER TURİST TAŞIYACAK


Efes Antik Kanal Projesi ile Küçük Menderes'in taşıdığı alüvyon ve deniz hareketliliği nedeniyle dolan 6 bin 300 metrelik kanal yeniden açılarak, antik kent yeniden denizle buluşturulacak. Tarihçiler, milattan önce kullanılmaya başlanan kanalın 1600-1700'lü yıllara kadar işlevsel olduğunu belirtiyor. Pamucak bölgesinde oluşturulacak iskele ile Efes Antik Kenti'nin alt kapısı arasındaki kanalın temizlenmesinden sonra, milattan önceki dönemleri de anımsatacak tekneler, yerli ve yabancı turistleri taşıyacak. Kanal çevresindeki alanlar da rekreasyon alanına dönüştürülecek.


Hürriyet




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




İzmir'in dünyaca ünlü ilçesi Selçuk'ta, 35 İzmir 35 Proje arasında yer alan Efes Antik Kanal Projesi için çalışmalar hızlandırıldı. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen ve DSİ İzmir 2.

Bölge Müdürü Hayati Çelenk, proje alanında incelemelerde bulundu. Başkan Bakıcı, "Proje Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun iradeleri ile gerçekleşiyor.

Büyük bir heyecan içerisindeyiz.

Antik Kanal Projesi bir hükümet projesidir.

Bu proje İzmir ve Selçuk'a büyük bir ivme kazandıracaktır" dedi. Hayati Çelenk ise İzmir ve Türkiye'nin en önemli projelerinden birini gerçekleştireceklerini belirterek, "Eskiden var olan antik kanalı tekrar canlandırmak istiyoruz. Denizden köprüye kadar olan ilk 500 metrelik bölümün projelendirilmesi ile ilgili çalışmaları yapacağız.

Köprü Osmanlı mimarisine uygun bir kemer köprü olacak ve altından teknelerin çok rahat geçebileceği sağlanacak. Mevcut durumdan daha yüksek olacak ve de genişliğini arttıracağız. Buradan teknelerin çok rahat bir şekilde antik limana kadar ulaşması sağlanacak" diye konuştu.



Sabah



Haber Yeni Asır gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, Efes Antik Kanal Projesi çalışmalarının hız kazandığını belirterek, antik kanalın iki aşamalı olarak açılacağını belirtti. Belediyeden yapılan açıklamada, Bakıcı ve Devlet Su İşleri (DSİ) İzmir 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk'in projenin hayata geçirileceği alanda incelemelerde bulunduğu kaydedildi. Hükümetin bir projesi olan antik kanal projesinin İzmir ve Selçuk'a büyük bir ivme kazandıracağını ifade eden Bakıcı, projenin hayata geçirilmesi için tüm izinlerin alındığını aktardı.


Açıklamada Bakıcı'nın şu sözlerine yer verildi: "Devlet Su İşleri'nin geliştirdiği bir proje ile antik kanal iki aşamalı olarak açılacaktır. Pamucak boğazında bulunan köprüye kadar olan bölüm ilk aşamada açılacak ve değerlendirilecek. İkinci bölüm ise arkeolojik anlamda değerlendirilecek kısımdır. Bununla ilgili çalışmalar da gerçekleştirildi."


DSİ İzmir 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk de birincil olarak Küçük Menderes'in denize döküldüğü Pamucak ve Belevi Gölü arasındaki yatak genişliğinin arttırılması ve oradaki işgallerin ortadan kaldırılması konusunu incelediklerini dile getirerek, şunları belirtti: "Antik kanalı tekrar canlandırmak istiyoruz. Denizden köprüye kadar olan ilk 500 metrelik bölümün projelendirilmesi ile ilgili çalışmaları yapacağız. Köprü Osmanlı mimarisine uygun bir kemer köprü olacak ve altından teknelerin çok rahat geçebilmesi sağlanacak. Mevcut durumdan daha yüksek olacak ve de genişliğini arttıracağız. Buradan teknelerin çok rahat bir şekilde antik limana kadar ulaşması sağlanacak."


Çelenk, kanalın kenarındaki antik mezarların çalışmalar sırasında zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alındığını sözlerine ekledi.



Yeni Asır


Geri Dön