28 / 03 / 2024

İzmir Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşüm resmen başlıyor!

İzmir Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşüm resmen başlıyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun seçim bildirgesinde yer alan ve belediyenin örnek kentsel dönüşüm projelerinden olan Ege Mahallesi’nde süreç resmen başlıyor. Proje kapsamında 7 hektarlık alan dönüşecek...




İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin örnek dönüşüm projesi olması beklenen Ege Mahallesi’nde süreç resmen başlıyor. Roman vatandaşların ikamet ettiği mahallede ilk kazmayı vurmak için teknik altyapı ve proje hazırlıklarını tamamlama aşamasına getiren Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki haftalarda hak sahipleri ile masaya oturarak uzlaşma sürecine start verecek ve 7 hektarlık alanda dönüşüm çalışmalarına resmen başlayacak.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun seçim bildirgesinde yer alan ve belediyenin örnek kentsel dönüşüm projelerinden olan Ege Mahallesi’nde süreç resmen başlıyor. Geçtiğimiz aylarda Roman vatandaşlara verdiği “Ege Mahallesi’nde bir tek oy çıkmazsa bile ben o projeyi yine de yapacağım” sözünü tutan Başkan Kocaoğlu’nun talimatı doğrultusunda kentsel yenileme için teknik hazırlıklarını tamamlanma aşamasına getiren Büyükşehir Belediyesi, hak sahipleri ile uzlaşma masasına oturacak ve ardından ihaleye çıkacak.


Alt yapı hazırlıkları tamam


Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ne başlamak için 486 gün Bakanlar Kurulu onayı bekleyen  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki günlerde Roman vatandaşlarla masaya oturacak. İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı”nda 591 yapının ölçümünü tamamlayan ve konutların tapu bilgilerini alarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanını oluşturan Büyükşehir Belediyesi, resmen düğmeye basmaya hazırlanıyor. Oluşturulan danışma kurulu gözetiminde sürdürülen çalışmalar sonrasında vatandaşlardan gelen talepleri değerlendiren belediye yönetimi, durum tespiti için 591 yapıda ölçümler yaptı, konutlara ait kıymet takdir raporlarını hazırladı, hizmet alımı vasıtasıyla kentsel tasarım, mimari projeleri ve imar planlarını da tamamlayarak, hazırlık aşamasında son dönemece girdi.


Uzlaşma görüşmeleri başlayacak


16 Eylül 2011 tarihinde dönüşüm alanı ilan edilen ve 10 Kasım 2011’de dönüşüm projeleri onaylanan Kahramanlar’daki bölgede dönüşümün uygulama esaslarına son halini verecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hak sahiplerine yapılacak dağıtım ve uygulamaları karara bağlayarak, mahalle halkı ile dönüşüm için masaya oturacak. Diğer bölgelerde olduğu gibi bölgede açacağı dönüşüm ofisi vasıtası ile Roman vatandaşlarla uzlaşma görüşmelerine başlayacak olan belediye, Ege Mahallesi’nin örnek yerleşim merkezi olması için de kolları sıvadı. Halka bütünleşme esasıyla hareket eden Büyükşehir Belediyesi ayrıca, bölgede işleyecek sürecebağlı olarak en hızlı ve erken dönüşüm projesini hayata geçirecek.


Mahallede kiracı çok fazla


Ege Mahallesi’nin yanı sıra Kadifekale, Gürçeşme, Bayraklı, Uzundere, Ballıkuyu, Aktepe-Emrez, Yeşildere ve Örnekköy’de de kentsel dönüşüm projeleri bulunan Büyükşehir Belediyesi’nin önündeki en büyük engelin ise, mahalledeki kiracı-ev sahibi ayrımının olması bekleniyor. Mahalle genelinde yer alan konutların bir bölümünün proje çalışmalarından önce özel kurum ve şahıslara satışının gerçekleştiği öğrenilirken, büyük çoğunluğu kiracı olan ya da kendilerine miras kalan evlerde oturan hak sahiplerinin sıkıntısına hangi formülle çözüm bulunacağı merakla bekleniyor.




Gazete Yenigün




Geri Dön