18 / 04 / 2024

İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 84. kez açtı!

İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 84. kez açtı!

İzmir Enternasyonal Fuarı, kapılarını 84. kez açtı. Kültürpark'taki açılışta konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İEF'i; Akdeniz ve Avrupa coğrafyasının EXPO'su olarak tanımladı.



Türkiye'nin en köklü fuar organizasyonu  İzmir  Enternasyonal Fuarı, Ekonomi Bakanılığı himayesinde 84. kez kapılarını açtı. Partner ülkesi Türkmenistan, onur konuğu ili Eskişehir ve teması "Eğitim" olan 84. IEF, yine Kültürpark'ta yapılıyor. Fuar, 10 gün süreyle düzenlenecek etkinliklerle bu yıl da ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin buluşma noktası olacak. Kültürpark Fuar Alanı'nın Lozan Kapısı'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 84. kez açılış bizlere nasip oldu. Sizle birlikte olmaktan mutluyuz" dedi. İzmir'in, Ege ve Akdeniz'in en güzel yeri olduğunu anlatan Zeybekci, "İzmir fuarı ticaretin ve coğrafyanın buluşma noktasıdır. İzmir, 4 bin yıldır buluşma noktası olmuş. Tarihin bize gösterdiği bu yolla İzmir'i ticaret başkenti haline getirmeliyiz. İzmir'i serbest ticaret haline getirmemiz lazım. İzmir'i sağlık, eğitim, teknoloji, bilim ve dünyada bir kaç alanda bir numaralı alanda bir numaralı hale getirmemiz lazım. Otoyol projelerimiz devam ediyor. İzmir Antalya arasında hızlı tren devam ediyor. 20 milyon turistin ziyaret edeceği iki şehir birbirine bağlandığında bundan karlı çıkacak İzmir'dir. Bu güzel ve medeniyet şehrine gelen herkese 'hoşgeldin' demek istiyorum" diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, fuarın herhangi bir organizasyon olmadığını belirterek, çağa tanıklık eden, ulu bir çınar niteliği taşıdığını ifade etti. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar da kurumsallaşan, fuarcılığı Türkiye'ye öğreten, dünyanın en köklü ticari organizasyonlarından biri olan İEF'i, 1,5 milyonu aşkın kişinin ziyaret etmesinin çok önemsenmesi gerektiğini bildirdi. Konuşmalar sonrası heyet kurdele kesim töreni sonrasında fuar alanını dolaştı. 


"KATILIMI ARTIRACAĞIZ" 

Bakan Zeybekci ile Başkan Kocaoğlu, 84. İEF'in açılışından önce bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı bitiminde Malta ile işbirliği anlaşması imzalandı. Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Zeybekci, ülke ekonomisinde önemli yeri olan İEF'i 84. kez açmanın mutluğunu yaşadıklarını belirtti. Zeybekci, "İEF her yönüyle Türkiye kokan bir fuardır. Türkiye'nin özetinin ve önemli özelliklerinin toplandığı bir fuardır. İEF, 84 yıldan beri uluslararası bir fuar olması nedeniyle aslında Akdeniz'in, Avrupa'nın, bu coğrafyanın kendi içinde bir EXPO'sudur. İnşallah bu özelliğini daha fazla öne çıkarabilir, uluslararası platformda daha fazla tanıtabilir ve katılımı artırabiliriz. İzmir dendiği zaman Ege demek isteriz, tüm Anadolu demek isteriz. İzmir, Anadolu'nun bir çıkış kapısı ve giriş kapısıdır" dedi. Başkan Kocaoğlu ise İEF'in hem geçmiş hem gelecek olduğunu söyledi. 


Protokol krizi


84. İzmir Enternasyonal Fuarı açılışı öncesi şok protokol krizi yaşandı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun programı nedeniyle açılışa katılamaması üzerine odayı temsilen TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın konuşma yapması kararlaştırılmıştı. Açılışa saatler kala İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, bu kararı protesto ederek açılışa katılmadı. 


Tam 2.5 - Öğrenci 1.5 TL


İEF'ye 52 ülke katılıyor. Fuarda elektronik kartın yanı sıra bu yıl ilk kez jetonla giriş uygulanacak. Elektronik kartı olmayan ziyaretçiler giriş kapılarına yerleştirilen jeton makinalarından jeton satın alabilecek. Elektronik kartla girişlerde ücret tam 2,5 TL, öğrenci 1,5 TL, jeton ile girişlerde ücret 2,5 TL olacak. İEF'in giriş saatleri 16.00- 23.00, Fuar çarşısı için giriş saatleri 12.00- 23.00 olarak belirlendi. 


Sabah Egeli


Geri Dön