17 / 04 / 2024

İzmir Gaziemir'de 210 hektar alanın imara açılmasına tepki geldi!

İzmir Gaziemir'de 210 hektar alanın imara açılmasına tepki geldi!

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, 610 hektarlık ilçenin 210 hektarlık ağaçlık alanının mara açılmasına tepki gösterdi, "Plan iptal edilsin veya değiştirilsin" çağrısı yaptı.



Gaziemir tedirgin. Hatadan dönüleceğine inanıyor, müjdeli haber bekleniyor. Arzulanılan beklenti bireysel değil... Doğa, insanlık yerleşim adına. Ve ilçenin Belediye Başkanı şöyle haykırıyor: "Beni öldürün, ilçeme kıymayın." 


İzmir'in doruğu Çatalkaya'nın eteklerinde en büyük alana sahip Gaziemir'de 210 hektarlık alan imara açıldı. İlçenin büyüklüğü 610 hektar. Yeni, üçte biri daha betonlaşacak. Söz konusu bölge tümüyle ağaçlık. Çam cinsleri ve asırlık zeytinler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçen yıl hazırladığı 1/100 binlik çevre planında burası tarım-orman alanından çıkarıldı. "Kentsel dönüşüm" bölgesine çevrildi. 


Şüyu vukuundan beter. Dedikodusu inanılmaz hareket yarattı. Plan henüz yürürlüğe girmedi, uygulama planı da yapılmadı ancak... "İmar geldi, köşeyi dönüyoruz" çığlıklarıyla yeşil katliamı başladı. Dur-durak bilmiyor. 


Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, çaresizliği kabul ediyor. Bakanlığın imar plan yapma yetkisini... Yasal olarak yapılacak bir şeyin olmadığını. Eli kolu oturmayı da içine sindiremiyor. Sonunda kendini feda etti! "Beni öldürsünler, yok etsinler. Ormanın yerine bana kıysınlar. Bu sözüm öyle siyaseten veya (laf ola, beri gele) türden değil. Plan iptal edilsin veya değiştirilsin, bedeli neyse kişisel olarak ödeyeceğim." Şenol, bir yıldır endişe içinde beklediklerini bu süreçte toplum ve doğanın olumsuz bozulduğuna işaret ediyor. 



Bölgenin imara açılacağı haberiyle... Ellerinde para çantalarıyla dolaşan yabancılar artmış. Toprak el değiştiriyormuş. Konuyu bilmeyen gariban vatandaş mağdur ediliyor, uyanıklar tapuları topluyormuş. Tekrarlıyor: "Hangi belediye başkanı böyle tabloya katlanabilir. Doğduğum, büyüdüğüm, gömüleceğim ata yadigârı ilçem yok olduktan sonra bana yaşamın ne anlamı var ki? 



Halkın 2 dönemdir seçtiği Reis beyin arzuhali böyle. Gerisi kalmış, sağduyulu devlet büyüklerine. 


Milliyet Ege/Erdal İzgi


Geri Dön