19 / 04 / 2024

İzmir İl Özel İdaresi'nin paylaştırılacak 1.704 taşınmazının içinde 4 türbe de var!

İzmir İl Özel İdaresi'nin paylaştırılacak 1.704 taşınmazının içinde 4 türbe de var!

İzmir İl Özel İdaresi'nin kanun gereği paylaştırılacak taşınmazların arasında 4 türbe olduğu ortaya çıktı. Sasa Bey, İbn-i Melek, Buğday Dede ve Yedi Kardeşler türbelerinin yeni sahibinin kim olacağı belli değil




Kanun gereği yerel seçimlerin ardından kapatılacak İl Özel İdaresi'nin, paylaştırılacak mallarının tespiti çalışmaları sırasında, bin 704 taşınmazın içinde Tire'de 4 türbe ortaya çıktı. İzmir'de uzun süredir tartışılan Özel İdare mallarının arasından 4 türbe çıkması bu türbelerin kimde kalacağı sorusunu akla getirdi. Mallar arasında türbelerin yanı sıra Özel İdare'nin bir adası, 3 oteli, bir misafirhanesi, bir barajı, bir havaalanı ve bir otomobil sporları pisti, 3 iş merkezi, çok sayıda lojmanı, hizmet binası, öğrenci yurdu, okul arazisi bulunuyor. 


Selçuklular'dan kalma

Tire'nin Bahariye, Turan ve İstiklal mahallelerinde bulunan türbelerin 1965, 1968 ve 1970 yıllarında yapılan kadastro çalışmaları sırasında  İzmir  İl Özel İdaresi adına kaydedildiği dile getirildi. Tamamına yakını Selçuklular Dönemi'nden kalma olduğu tespit edilen, Sasa Bey, İbn-i Melek, Buğday Dede ve Yedi Kardeşler türbelerinin büyüklükleri 12 metrekare ile 475 metrekare arasında değişiyor. 


"Haberimiz yoktu"

Tire'deki türbelerden haberleri olmadığını söyleyen İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, "Türbelerden haberimiz yoktu. Yeni ortaya çıktı. Özel idare kapatıldıktan sonra kurulan komisyon kurumlara göre paylaştıracak. Bunları ne yapacaklar bilmiyoruz. Ancak çok tartışılacağını düşünüyoruz" dedi.


Onun adası bile var

Son olarak tespit edilen raporda İzmir İl Özel İdaresi'ne ait bazı taşınmazların listesi şöyle: Merkezde ve ilçelerde toplam 15 hizmet binası, 3 hükümet konağı, 256'sı il merkezinde toplam 482 lojman, 11 öğrenci yurt binası, 478'inde okul bulunan 660 okul arsası, bir sosyal tesis, 3 otel, soğuk hava deposu, kaynak suyu tesisleri, fidanlık, Foça'da tatil köyü, Belkahve'de Atatürk Anıtı ve tesisleri, Urla Tavşan Adası, Alaçatı Barajı, Selçuk Havaalanı, yarış pisti, eski Sümerbank Basma Sanayi Fabrikası, Buca'da garaj ve atölyeler, 15 büro, 1 mağaza, 4 gölet, 2 mera, 209 kamyon ve iş makinası, 83 binek araç, 4 bot, 4 motor.



Yeni Asır




Geri Dön