25 / 04 / 2024

İzmir inşaat sektörünün yıldızı olacak!

İzmir inşaat sektörünün yıldızı olacak!

İzmir'deki konut projelerin hareketlendiğine dikkat çeken Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'in gelecek 10 yılda inşaat sektörünün yıldızı olacağını ifade etti.



İzmir konut piyasasının yurt geneline göre daha hareketli olduğunu dile getiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, imar yasasında yapılması planlanan yeni düzenlemelerin ardından İzmir'in gelecek 10 yılda inşaat sektörünün yıldızı olacağını ifade etti. 


Nasır, "Kentsel dönüşümde İzmir'de Büyükşehir Belediyesi, Belediyeler Yasası'nın 73. maddesindeki yüzde 100 uzlaşı anlayışına göre çalıştığı için, 6306 Sayılı Yasa'ya göre hareket etmiyor. Ortaya çıkan bu iki başlılığın kaldırılmasını istedik. Ayrıca Özhaseki'den Planlı Tip Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 30 Haziran'da bitirileceğini öğrendik" dedi. 


Büyükşehircilik Çalıştayı ile Şubat 2016'da startı verilen 3194 Sayılı İmar Yasasındaki değişiklik konusunda STK'lar ve belediyelerden görüş alma sürecinin önümüzdeki günlerde tamamlanacağını anlatan Necip Nasır, yeni düzenleme ile bakanlığın kırmızı çizgileri korunarak, her bölgenin imar yönetmeliklerinin oradaki belediyelere bırakılmasının düşünüldüğünü kaydetti. Bu yaklaşımı yerinde bir karar olarak nitelendiren Nasır, "Tek tip imar yönetmeliği, sorunlara neden oluyor. Belediyeye verilecek bu tarz yetkilerle çok daha ciddi, planlanabilir şehirler ortaya çıkacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ayrıca kentsel dönüşümle ilgili daha hızlı yol alınabilmesinin önünü açacak düzenlemelerin Haziran sonuna kadar getireceğini ifade etti. Bunlar hayata geçerse, yerel yönetimlerin hızlı ve duyarlı davranması ile Türkiye'de gelecek 10 yılda inşaat sektörünün yıldızının parlayacağı kent  İzmir  olacak. En büyük yatırımlar İzmir'de yapılacak" diye konuştu. 


Yatırımcıların yeni adresi İzmir


İzmir'in daha çok yatırımcı çekeceğini vurgulayan Necip Nasır, İstanbul'dan bazı büyük şirketlerin merkezlerini İzmir'e kaydırmaya başladığını dile getirdi. Nasır, "Çünkü İstanbul'da yaşantı zorlaştı. Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na iki saatte geçiliyor. Uçakla İzmir'e gelmek ise bir saat. İzmir-Ankara Hızlı Treni, İzmir-İstanbul Otoyolu'yla aradaki mesafenin 3.5 saate düşmesi gelecekte İzmir'in çok daha hızlı yol alacağını gösteriyor" dedi.


İzmir'de konutlar kentsel dönüşüme muhtaç


İzmir'de konutların yüzde 85'inin  dönüşüme muhtaç olduklarını dile getiren Nasır,  İzmir'in İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerden farkı İzmirlinin yaşadığı yerde kalmak istemesi. İzmir'in çeperlerinde ve dışında arsa ürettiğinizde o projeye insanları çekmekte zorlanıyorsunuz. Bu nedenle arzu edildiği ölçüde kentsel dönüşüm de yapılamadı" diye konuştu. 


"Sanayi siteleri şehir dışına çıkarılmalı"

 

Kent merkezinde arsa üretilemediğini bunun da plansızlıktan kaynaklandığını dile getiren Nasır, İzmir'de yatırımcının yer bulamadığına dolayısı ile proje geliştirilemediğine işaret etti. İstanbul ve Ankara'da arz fazlası olduğuna değinen Nasır, "İzmir'de projelerin şehrin çeperlerinde yapılması zorunluluktan. Beş yıl önce çıkan Kentsel Dönüşüm Yasası Türkiye'nin her yerinde belli bir ivmeyle hareket etti ancak varolan potansiyeli düşündüğümüzde İzmir'de neredeyse hiç hareket olmadı" dedi. İzmir'de arsa üretilmesinin bir yolunun da şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması olduğunu söyleyen Necip Nasır, şöyle konuştu: "Ekonomi Bakanlığının geçtiğimiz günlerde açıkladığı Üretim Reform Paketi bu konuda önemli bir fırsat sunuyor. Oto tamircilerinin yoğunlukta olduğu l'inci, 2'inci ve 3'üncü Sanayi Siteleri ile Karabağlar'm bir bölümünde esnaf arkadaşlar bu yönde bir çalışma başlattılar. Böyle bir çalışma hayata geçerse hem bu arkadaşlarımız daha uygun alanlarda hizmet verme fırsatı bulacaklar, hem de bu yerler kentin sosyal hayatına kazandırılmış olacak. Buralarda kongre merkezleri, oteller yapıldığını düşünün, İzmir'e büyük bir fayda sağlayacaktır."


Dünya Bölge



Geri Dön