25 / 04 / 2024

İzmir Karabağlar'da imar planının iptali için dava açıldı!

İzmir Karabağlar'da imar planının iptali için dava açıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İzmir Karabağlar'da 540 hektarlık alanı riskli alan ilan edip bu alan üzerinde kentsel dönüşüm yapmayı planlamıştı. Hak sahipleri ise imar planlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın,  İzmir  Karabağlar'da 540 hektarlık alanı riskli alan ilan edip bu alan üzerinde kentsel dönüşüm yapmayı planlamıştı. Ancak aradan geçen 3 yıla rağmen hak sahipleri ile uzlaşamayan bakanlık, bölgede bir çivi dahi çakamadı. Evlerinin moloz değerine verilmesine karşı çıkan ve projenin kentsel değil rantsal olduğunu savunan vatandaşlar, bakanlığa karşı mücadelesini sürdürüyor. Çeşitli eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalışan hak sahiplerinin son hamlesi ise yargıya başvurmak oldu. Dün İzmir Bölge idare Mahkemesine giden hak sahipleri, imar planlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı. 


4 DERNEK BAŞVURDA BULUNDU 

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık alanın 101 hektarlık bölümüne ait ilk etap imar planları bakanlık onayını geçtiğimiz aylarda alırken, konuyla ilgili itirazlarını sunan vatandaşlar Bölge İdare Mahkemesi'ne planların iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle toplu olarak dava açtı. Karabağlar ilçesinde yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı 15 mahalleyi yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm projesine dair 23 Temmuz 2015'te sundukları itirazlarına yanıt alamayan bölge halkı adına 71 hak sahibi ve 4 dernek rant isyanını yargıya taşıdı. Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Halil Ecevit, vatandaşlar adına yaptığı açıklamada "6306 sayılı yasa ranttır, talandır. Bakanlık 17 ayrı mahallede yerleşik sosyal, ekonomik yapıyı kentsel dönüşüm yapacağız diyerek bir gün ansızın aldığı kararla, vatandaşa sormadan değiştiriyor. Biz halk olarak, sivil toplum örgütleri ve dernekler olarak bu rant oyununa karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. İmar planlarına karşı itirazlarımıza cevap bile gelmedi. Burada riskli olarak bizi görüyorlar. Oynanan rant oyununa karşı durduğumuz, mücadele ettiğimiz için bizi risk olarak görüyorlar" dedi. 


Umut KARAKOYUN/İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön