24 / 04 / 2024

İzmir Karabağlar'da kentsel dönüşüme hız verilmeli!

İzmir Karabağlar'da kentsel dönüşüme hız verilmeli!

İzmir Ticaret Odası'nın hazırladığı, "İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları Raporu'nda Karabağlar'da kentsel dönüşüme hız verilmesi istenirken, ilçenin mobilya ticaretinde üs haline getirilmesi önerildi.



İTO'nun hazırladığı rapora göre İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Karabağlar'da konut ve inşaat sektörlerinde ciddi miktarlarda yatırımlar yapılması ve kentsel dönüşümün en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. Sektörel bazda toptan ve perakende ticarete yönelik alt merkezler yaratılırken, yeni konut alanlarının da oluşturulması hedeflenmekte. Karabağlar'da özellikle mobilya sektöründe olmak üzere küçük atölyeler ve imalathaneler bulunmakta. Arka kısımlardaki binalarda ise mobilya, otomotiv, ev tekstili, makina, hırdavat, hurda, mermer, döşeme, metal işleri sektörlerine ait imalathane, toptan ve perakende satış birimleri bulunmakta. İlçede sinema ve tiyatro salonu bulunmuyor. 


Konaklama tesisi olabilir

1-) Özellikle Eski  İzmir  tarafı, özel sektör yatırımları için uygundur. Karabağlar'da inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde ciddi anlamda yatırım ihtiyacı olduğu görülmekte. Kentsel dönüşüm yoluyla ilçenin büyük bir kısmına yatırım yapılması beklenmekte. 

2-) Meslek liselerinin sayısının artırılması, modernize edilmesi ve derslik sayısının artırılması ihtiyacı bulunmakta. 

3-) Karabağlar'da konaklama tesisi yatırımlarına ihtiyaç bulunmakta. Özellikle Fuar İzmir'e yakın yerlerde konaklama tesisleri yapılabilir. 

4-) İlçede çocuk hastanesine ihtiyaç var. Bu hastanenin Eski İzmir veya Uzundere taraflarında yapılması daha uygun olur. Çünkü ilçedeki iki büyük hastane birbirine çok yakın konumda. 

5-) Engelli ve yaşlı vatandaşlara, kız öğrenci yurdu ve kadın sığınma merkezlerine yönelik yatırımlar yapılabilir. 

6-) Kaybolmaya yüz tutmuş ama ustalık gerektiren mesleklerin canlandırılması düşünülebilir. 

7-) Sosyal ve sektörel toplantı merkezlerine ihtiyaç bulunmakta. 

8-) Bunun dışında ilçede yeşil alan düzenlemesi, spor sahası, rekreasyon alanı gibi açık alan kullanımları çok az bulunmakta.

 

İmalat yerine ticaret artmalı

1-) İlçedeki çarpık yapılaşma üst seviyede. 

Deprem kuşağında yer alan ilçenin çoğu yapısı depreme dayanıksız konumda. Kentsel estetiğin sağlanması ve iyileştirme çalışmaları için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi işbirliği içerisinde bulunmalı. 

2-) Mobilya sektöründe her tür alt ve üst yapı olanaklarına sahip, diğer yan sektörlerle bütünleşebilen, içerisinde mobilya shovvroomları ile bir evde olması gereken eşyaların satılacağı bir alt merkez oluşturarak uluslararası çapta bir nokta olunması amaçlanmakta. 

3-) İmalat yerine ticaret artırılmalı. Karabağlar sınırları içerisinde imalat yapılması gerekmekte. 

4-) İlçedeki genç nüfus üretken hale getirilmeli. 

İşsiz kesimin meslek liselerine yönlendirilmesi ihtiyacı var. 

5-) Ulaşım ve trafik sorunu. Yeşillik Caddesi'nden ara sokaklara giriş ve çıkışların yetersizliği, kavşak düzenlemelerinin araç trafiğinin yoğun olduğu zamanlarda cevap veremez hale gelişi ve ara sokakların darlığı ulaşım problemi yaratmakta. 

6-) İlçede konaklama tesisinin olmaması da sorunlar arasında. Karabağlar'da konut stoku çok yoğun olmasına rağmen, konaklama tesisleri bulunmamakta. 

Özellikle Fuar İzmir'in karşı tarafı Otoyol kenarı Karabağlar sınırlarına dahildir. Söz konusu yerde otel yapılması uygun olduğu düşünülmekte. 

7-) İlçede nüfusun fazla olmasından dolayı, fazla sayıda derslik yapılmasına ihtiyaç bulunmakta. 

8-) Çevresel en büyük sorun, imalathanelerden kaynaklanan atıkların çevreyi kirletmesi. Çevrenin kirlenmesine, moloz dökülmesine ve imar uygulamasının gerçekleştirilmediği boş arsaların çöplüğe dönmesine izin verilmemeli, 9-) Sosyal donatı, açık alan ve yeşil alanların artırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Belediyesi ve diğer ilgili kurumlar işbirliği içerisinde sosyal merkezler, yeşil ve spor alanları ile iş geliştirme-sektörel toplantı merkezlerinin yapımına verilmeli. 

Kaybolmaya yüz tutmuş ama ustalık gerektiren mesleklerin canlandırılması düşünülebilir. 

10-) Hizmet binaları dağınık ve yetersiz. Bu nedenle Belediyenin bir çok hizmetinin özellikle Karabağlar ilçe merkezine uzak olan yerlere ulaştırılması gerekmekte. 


Ulaşım kolaylığı

1-) Karabağlar ilçesinde yaygın bir şekilde mobilya sektörü yer alıyor. 

2-) Doğru ve etkin kullanıldığında dinamik genç nüfusun varlığı söz konusu. 

3-) 25 Mart 2015 tarihinde açılan Fuar İzmir'e çok yakın olunması. 

4-) İlçede yatırım yapılacak arazi I J imkanlarının çokluğu. 

5-)İlçeye ulaşımın kolay olması (İzmir-Çeşme Otoyolu ve Havaalanına yakın)

6-)İzmir'in en büyük hastanelerinin ilçede yer alması. 


Yeşil alan az

1-) Kentsel estetik ve mimarinin bozuk olması ve nitelikli konut eksikliği.

2-)İlçede aşırı göç ve plansız kentleşme çok yaygın. 

3-) Eğlence-dinlenme mekanlarının azlığı.

4-) Ormanlık alan ve yeşil alan eksikliği oldukça çok görünüyor. 

5-)Sokakların dar olmasından dolayı trafik ve otopark problemi.

6-) İlçeye gelen ziyaretçiler için konaklama tesisinin bulunmaması.

7-)Hizmet binalarının dağınık ve yetersiz olması.

8-) İzmir'in engelli ve yaşlı nüfusu yüksek ilçelerinden birisi olması.


Habertürk Egeli 


Geri Dön