25 / 04 / 2024

İzmir Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün arazisi 19 Eylül'de ihaleye çıkıyor!

İzmir Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün arazisi 19 Eylül'de ihaleye çıkıyor!

İzmir Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün, Bornova ağaçlı yol üzerinde yer alan 90 dönümlük arazisi 19 Eylül'de ihale usulüyle satışa çıkarılıyor, ilanlarda yeşil alan olarak gözüken arazinin yapısı, ihale öncesinde ticaret ve konut alanına dönüştürüldü...



İzmir Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün, Bornova ağaçlı yol üzerinde yer alan 90 dönümlük arazisi 19 Eylül'de ihale usulüyle satışa çıkarılıyor, ilanlarda yeşil alan olarak gözüken arazinin yapısı, ihale öncesinde ticaret ve konut alanına dönüştürüldü. Söz konusu araziye AVM yapılmasının önü açılırken, ihaleyi kazanan fırmanın milyon dolarlara varan rant elde edeceği savlanıyor. Ağaçlı yol üzerinde pek çok kamu kurumunun büyük ölçekli arazilerinin olduğuna dikkat çekilerek olası bir AVM yapımmın diğer kamu arazileri için de sonun başlangıcı olabileceğine işaret ediliyor. 


Tepkileri dile getirenler arasında yer alan emekli Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, "Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü kampusunun yer aldığı 90 dönümlük arazi, ağaçlı yol olarak bilinen Üniversite Caddesi üzerinde Zeytincilik Araştırma İstasyonu ve Devlet Su İşleri 2. 

Bölge Müdürlüğü tesisleriyle birlikte yan yana dizilmiş olarak yer almaktadır. Bu bölge, izmir'in 100 yılda oluşmuş önemli yeşil alanlarından birisidir ve imar planlarında yeşil alan olarak tescillidir. ÖİB, burayı pazarlamaya karar vermiş ve işe ilk olarak 90 dönümlük Karayolları 2. 

bırakılacak Bölge Müdürlüğü kampusunun imar planındaki durumunu yeşil alandan ticaret ve konut alanına dönüştürerek başlamıştır" görüşlerine yer verdi. 


Kantarlı, Karayolları Bölge Müdürlüğü kampus alanının satışının ardından bölgede yer alan Zeytincilik Araştırma istasyonu, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü arazilerinin de satışının şaşırtıcı olmayacağını kaydederek "Kentin akciğerlerinirvbüyükçe bir bölümü daha betonla doldurulacak, halk nefessiz bırakılacak ve birilerine hayal dahi edemeyeceği oranda milyon dolarlık rantlar sağlanacaktır" diye konuştu. 


Gezi Parkı gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimlerin imar planı değişikliklerine itiraz etmesine karşın imar planlanını değiştirdi. Gelişmeler üzerine tepkilerini sosyal medya üzerinden yansıtan Bornova halkı, söz konusu gelişmenin istanbul Gezi Parkı'na AVM yapmaktan farksız olduğuna dikkat çekiyor, izmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve kentteki siyasi, partiler, sendikalar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarının satış işlemine ve imar planı değişikliklerine karşı çıkmasını istiyor. 


Cumhuriyet Gazetesi


Geri Dön