20 / 04 / 2024

İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm 2013!

İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm 2013!

İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm kapsamında 2 mahalle bulunuyor. Bunun dışında kentsel dokusu bozulmuş 6 mahallede de imar planı revizyon çalışmaları yapılıyor. İşte tüm detayları ile mahalle mahalle İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm 2013...



İzmir Körfezi’nin kuzey kıyısında yer alan Karşıyaka, Yamanlar Dağı’nın eteği ile deniz arasında kalan kısımda şehir dokusu ile büyük ölçüde bütünleşmiş bir ilçe. Doğusunda Bornova, güneyinde Bayraklı, batısında Çiğli ve Kuzeyinde Menemen ile çevrili olan ilçe, 1865 yılında İzmir-Menemen demiryolunun hizmete girmesiyle yerleşime açılmış ve özellikle 1874 sonrasında  İzmir  merkez (Konak) ile vapur seferlerinin başlatılması ile gelişmiş bir yerleşim yerine dönüşmüş. 


Tüm Türkiye’de esen dönüşüm rüzgarları Karşıyaka’da da esiyor. İlçe sınırlarında şu anda riskli ilan edilmiş 2 mahalle bulunuyor. Bu mahalleler; 

Örnekköy Mahallesi

Cumhuriyet Mahallesi


İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm 2013!


Örnekköy’de 18 hektar alan dönüşecek

İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm kapsamında Örnekköy Mahallesi’nde toplam 18 hektar alan yenilenecek. Örnekköy Mahallesi’nde dönüşüm çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. 


İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm 2013!


Eski taş ocakları da yenilenecek

Karşıyaka’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli ilan edilen tek bölge Cumhuriyet Mahallesi. Eski taş ocağı olarak kullanılan bir alanı kapsayan alanda toplam 2.6 hektar alan dönüşecek. Dönüşüm çalışmalarının başlaması için gerekli imar planı revizyonlarının tamamlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildiği bölgede, bakanlıktan onay çıkar çıkmaz çalışmalar start alacak. Cumhuriyet Mahallesi’nde şu anda arazi çalışmaları yapılıyor. Bölgede kaç hanenin dönüşüme tabi olacağı ise arazi çalışmalarının sonunda netleşecek. 


İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm 2013!


6 mahalle revize ediliyor

İzmir Karşıyaka’da Cumhuriyet ve Örnekköy mahallesinin dışında başka kentsel dönüşüm alanı bulunmuyor. Fakat bu 2 bölgenin dışında kentsel dokusu bozulmuş olan 6 mahallede kentsel yenileme amaçlı imar planı revizyon çalışmaları yapılıyor. Revizyona tabi olan bu 6 mahalle ise sırasıyla; 


Alaybey Mahallesi

Tersane Mahallesi

Tuna Mahallesi’nin tamamı

Donanmacı Mahallesi

Bahriye Üçok Mahallesi

Bahariye Mahallesi’nin bir bölümü


Yaklaşık 93 hektarlık alanı kapsayan imar planı revizyon çalışmaları kapsamında bölgedeki otopark, yeşil alan, sosyal donatı ihtiyacının giderilmesi ve çürük binaların iyileştirilmesi hedefleniyor. 


Yapılan bu çalışmaların hayat bulması için planın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onanması gerekiyor. 


İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm 2013!


Cumhuriyet ve İnönü mahalleleri ıslah edilecek

İzmir Karşıyaka’daki bir diğer çalışma ise ıslah parsellerini kapsıyor. Kentsel yenileme amaçlı imar planı revizyonu kapsamında Cumhuriyet ve İnönü mahallerinde toplam 120 hektarlık alan yenilenecek.


Bostanlı’da 10 binada kayma riski var

Yine Bostanlı mahallesinde bulunan bin 359 adaya yönelik yürütülen kentsel yenileme amaçlı imar planı revizyonu kapsamında 5 bin metrekare alan üzerinde 10 adet yapı yenilenecek. Bölgede zeminden kaynaklı olarak binalarda kayma ve yatma problemi olduğu tespit edilmiş. Çalışmaların start alması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay bekleniyor. 

 

11 binanın yıkımı yapıldı

İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm kapsamında tamamlanmış bir dönüşüm projesi bulunmuyor. Ancak belediye sınırları içinde çeşitli bölgelerde riskli ilan edilen 81 binanın 11’inin yıkımı yapılmış ve geri kalanların yıkımı için ise yasal süreç içinde malikler tarafından yapılmaya devam ediyor. 


İzmir Karşıyaka kentsel dönüşüm 2013!


Hedef bölgenin rantını yine bölge halkına dönüşümü sağlamak 

Kentsel yenileme ve dönüşüm çalışmalarında yerinde dönüşümü ilke edindiklerini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, kimseyi yerinden yurdundan etmeden, bölgenin rantını yine bölge halkına dönüşünü sağlamak temel hedefimizdir dedi. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön