20 / 04 / 2024

İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda ruhsatlı işyeri sayısı 8 bin 500'e düştü!

İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda ruhsatlı işyeri sayısı 8 bin 500'e düştü!

İzmir'deki tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği verilerine göre son 6 yıl içinde ruhsatlı iş yeri sayısı 16 bin 700'den 8 bin 500'e düştü.



İzmir'de dar ve orta gelirli vatandaşların alışveriş mekânı tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği verilerine göre son 6 yıl içinde ruhsatlı iş yeri sayısı 16 bin 700'den 8 bin 500'e düştü. Alanda imalat giderek azalıyor, merkezi iş alanı fonksiyonlarının bir kısmı yeni kent alanı Bayraklı 'ya taşınıyor. Bölgedeki değişimi yönetmek için bir şirket dahi kuruldu. Şirketin adı, Tarihi Kemeraltı Çarşısı İnşaat Yatırım Anonim Şirketi (TARKEM). Bu şirket bölgede 'sokak merkezli' bir strateji ile lokanta, kafeterya, turistik eşya satış mağazaları inşa edecek, işletecek. Her çeşit yenileme ve mimari düzenlemeyi yapabilecek. Şirketin ana sözleşmesinde her türlü 'beslenme tesis ve mahalleleri' kurma faaliyeti de yer alıyor. Bu şekilde Kemeraltı dev bir açık hava alışveriş merkezine dönüştürülecek. Bölgeye üniversitelerin araştırma merkezleri ya da bazı bölümlerinin taşınması da hedefleniyor. Kemeraltı Çarşısı'nın yaşadığı dönüşüm Karşıyaka, Buca ve İzmir'in Nişantaşı olarak tanımlanan Alsancak'ta da yaşanıyor. Örneğin Alsancak'ın en popüler sokaklarından Gül Sokak ve civarındaki sokaklarda kiralık tabelası asan dükkân sayısı arttı. Alışveriş hacmi azaldı. İyi markalar birer birer dükkânlarını kapattı. 


İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Yiğit Temizocak Alsancak ile ilgili olarak, "Alsancak içler acısı halde, eski cazibesini yitirdi. Anneler Günü'nde bile herkes oturdu. Döviz bazlı kiralarda ısrar edilmesi durumu kötü etkiliyor. AVM'lere alışveriş için gidilirken Alsancak kafelerde oturulan, alışverişin arka planda kaldığı bir yer oldu. 2008'den bu yana yaşanan ekonomik kriz de piyasayı daralttı" dedi. Temizocak, "Karşıyaka Çarşısı, AVM'lerin etkisi ile bir transit yolu oldu. Bu nedenle 1960 yılından bu yana açık olan Türkiye'nin ilk semt kuyumcusu dükkânımızı kapatıp oradan çıktık. Kemeraltı, Buca ve Karşıyaka'da yaşanan durum Alsancak için de olacak endişesi içindeyiz" diye konuştu. 


Ekonominin çok iyi durumda olmaması, kiraların çok yüksek olması ve AVM'lerin de etkisiyle Alsancak civarında işyerlerinin boşalmaya başladığına dikkat çeken Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dilek Olcay ise, "Bu durumu tersine çevirmek, insanları bir araya getirip hareketlilik sağlamak için Alsancak Şenliği' düzenledik. Bu yıl eğlence yoktu şenlikte, yemek yarışması yaptık. Tavla turnuvası düzenledik. Alsancak ile ilgili söyleşi yaptık. Durumun geçici olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 


Yenileme alanı ilan edildi 

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bin 480 adet tescilli anıtsal ve sivil mimari örneği yapı var. Çarşı, tarihi sokakları, meydanları, şadırvanları, han, atölye, otel, hamam, cami, kilise, sinagog gibi yapılarıyla, farklı uygarlıkların izlerini taşıyor. Yaklaşık 270 hektarlık tarihi kent merkezi niteliğindeki alan, Büyükşehir'in girişimleri ile 2007 yılında "İzmir Konak Kemeraltı ve Çevresi Yenileme Alanı" olarak ilan edildi. "Kemeraltı Çarşısı Cephe Düzenleme Projesi" kapsamında Konak girişinden itibaren binaların Anafartalar Caddesi'ne bakan cepheler tarihi dokusuna uygun yenilendi. Anafartalar Caddesi, Balık Hali, İkiçeşmelik Caddesi, Agora Arkeoloji Ve Tarih Parkı, Kadıfekale ile sur, sarnıç ve şapel restorasyonları ise sürüyor. 


Dünya


Geri Dön