04 / 05 / 2024

İzmir Kemeraltı ve Basmane için mimarlardan iyi-küçük adım!

İzmir Kemeraltı ve Basmane için mimarlardan iyi-küçük adım!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, öğrenciler ve STK temsilcilerinin katılımıyla 'Kemeraltı-Basmane İçin İyi-Küçük Adımlar' başlıklı inceleme gezisi düzenledi.



Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi, öğrenciler ve STK temsilcilerinin katılımıyla 'Kemeraltı-Basmane İçin İyi-Küçük Adımlar' başlıklı inceleme gezisi düzenledi. MİMARLAR Odası İzmir Şubesi 2015 yılı Mimarlık Haftası Programı kapsamında yer alan ve yürütüciilüğü Emel Kayın tarafından üstlenilen "Kemeraltı- Basmane İçin İyi-Küçük Adımlar" başlıklı inceleme gezisi, mimar, mimarlık öğrencileri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 


Kentin antik dönemden günümüze uzanan tarihsel katmanlarını barındıran KemeraltıBasmane bölgesindeki kültürel mirasın değeri kadar bölgede yaşanan dönüşüm süreci ve koruma sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan gezi, "doku, yapı ve yaşam" odaklı incelemelerin yanı sıra "koruma" ve "sağlıklaştırma" konusundaki evrensel ilkelere temellenen görüş alışverişi ve tartışmalarla sürdürüldü. 


YIKICI DÖNÜŞÜM OLMAZ 


Kemeraltı ve Basmane bölgesindeki kentsel dönüşüm sürecinin büyük, yabancılaştırıcı, dekorlaştırıcı, soylulaştırıcı, yıkıcı yollarla değil "iyi-küçük + adımlar" ile gerçekleştirilecek sağlıklaştırma müdahaleleri ile yol alması gerektiği, gezinin her aşamasında vurgulanan ana temayı oluşturdu. Gezi, insan ve mekân temelli küçük-incelikli müdahaleler sonucunda büyük yollar katedilmiş koruma müdahalelerinin hatırlanması ve "Kemeraltı-Basmane İçin İyiKüçük Adımlar" atılmasının İzmir kentinin kültürel mirasının yaşatılması açısından tek gerçek yol olduğunun altının çizilmesiyle sona erdi. 


İzmir 9 Eylül


Geri Dön