18 / 04 / 2024

İzmir Kentkart krizinde son durum!

İzmir Kentkart krizinde son durum!

İzmir’de elektronik temassız akıllı kart hizmetini 16 yıldır veren Kentkart Şirketi’nin Ocak ayında yapılan ihaleyi kaybetmesinin ardından beklenen geçiş süreci sancılı başladı. İşte gelinen nokta...



İzmir’de elektronik temassız akıllı kart hizmetini 16 yıldır veren Kentkart Şirketi’nin Ocak ayında yapılan ihaleyi kaybetmesinin ardından beklenen geçiş süreci sancılı başladı. Sistemin ihaleyi kazanan Kartek’in sorumluluğuna geçeceği ilk gün olan 1 Haziran’da kriz yaşandı. Sistemde yer yer sorunların devam etmesi nedeni ile bazı yolcular 'ücretsiz' geçiş yapabiliyor.


Sabah erken saatlerde işine, okuluna gitmek için evden çıkan otobüs, metro ve vapura binmek isteyen İzmirlilerin kent kartlarını validatörler ya hiç okumadı ya da "Bakiye yetersiz" gerekçesiyle geçişe izin vermedi. Otomatik yükleme makinelerinde kartlara para yüklenemedi. Kartında sorun yaşayan İzmirlilerin ulaşım sorunu ücret alınmadan çözülmeye çalışıldı.


Taraflar; eski şirket ve belediye birbirini suçlarken, konu yargıya taşındı. Kentkart şirketi, şifre ve kodları değiştirmediğini belirterek belediyeyi ispata çağırdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise ücretsiz taşımadan doğan zararın sorumlulara yansıtılacağını, İzmirlilerin bundan etkilenmeyeceğini açıkladı. Ancak İzmir’de sorun büyük ölçüde giderilse de bugün 5’inci gününde de hala sıkıntı yaşanıyor.


'BÜYÜK ÖLÇÜDE SORUN GİDERİLDİ'


İzmir Büyükşehir belediyesi yetkilileri son durum hakkında şu bilgiyi verdi: “Sistemi tam anlamıyla çalıştırmak için firma çalışıyor. Büyük kısmı sisteme dahil oldu. Validatör çalışıyor. Kartlar okunuyor. Münferid sorunları ise şirket çözmeye çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi bu vatandaşlarımız da mağdur etmemek için ücretsiz geçiş sağlıyor” dedi.


Kartek yetkilileriyse son durumla ilgili şu bilgiyi verdi: “Tüm ekip İzmir’de  İzmir  Büyükşehir belediyesi ve ESHOT’la elbirliğiyle çalışıyorlar.”


BAZI VATANDAŞLAR ÇOK MEMNUN


Konak'taki istasyondan metroya binmek isteyen vatandaşlardan Ümit Karadağ, 2 gündür ulaşım sistemi için ücret ödemediğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aksaklığa neden olan firmadan kamuya verdiği zarar nedeniyle tazminat almasını beklediğini söyledi. İlyas Saçkes adlı öğrenci ise ücretsiz ulaşımdan memnun kaldığını kaydetti.

Raşide Sar adlı vatandaş da günlerdir toplu ulaşımda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, "Bazı vatandaşlar 'ne güzel para ödemiyoruz' diye bakıyor olaya ama ben öyle söylemiyorum. Çünkü ziyan olan paralar nedeniyle ekonominin kötüye gittiğini düşünüyorum" dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro, deniz ulaşımı, otobüslerde görevli personeli de bazı vatandaşların ücretsiz ulaşımdan faydalanmak için ulaşım kartını bile göstermediğini söyledi.


KENTKART’TAN AÇIKLAMA 


Kentkart şirketi ise yeni bir açıklama yaptı. Kentkart şirketi yetkilileri, 16 yıl süresince birlikte büyük başarılara imza attıkları ESHOT ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin akıl almaz suçlamalarına maruz kalmanın kendilerini fazlasıyla üzdüğünü belirterek "Bilinmelidir ki; şirketimiz, ESHOT ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iddiasının aksine sözleşme süresinden sonra teslim etmesi gereken bilgi, belge, yazılım ve diğer her şeyi, ESHOT’un talebi ve haksız ısrarı doğrultusunda 28 Mayıs ve 29 Mayıs tarihinde teslim etmiştir. ESHOT’a teslim ettiğimiz hiçbir şifre değiştirilmemiştir ve ESHOT’a 31 Mayıs 2015 günü saat 24.00’den önce tüm sorumluluğu tarafımıza ait olan sisteme habersiz girmemesi ve hizmetimizi aksatacak bir değişiklik yapmaması da yazılı ve sözlü olarak bildirilmiştir. Tüm bunlara karşın kendi işini baştan bu yana yapamayan ve geçişi beceremeyen kişilerin suçu Şirketimize atma çabasının nedeni suçluların telaşından başka bir şey değildir. Şirketimize haksız ve asılsız suçlamalar yönelten şahıslara yargı önünde hesap sorulacaktır. Şirketimiz hakkında haksız ve asılsız suçlamalar yapan kişi ve kurumları iftiralarını iddiaya davet ediyor, iddialarını ispatlayamamaları durumunda İzmir halkına verecekleri cevabı şimdiden merak ediyoruz" dedi.


Hürriyet Ege







Geri Dön