29 / 03 / 2024

İzmir Konak'ta kaçak cami misafirhanesi yıkıldı!

İzmir Konak'ta kaçak cami misafirhanesi yıkıldı!

İzmir Konak'ta belediyeden alınan onayla inşaatı tamamlanan 6 katlı apartmanın girişi, imar kayıtlarına göre yol görünmesine rağmen kaçak yapılmış cami misafirhanesi



İZMİR'in Konak İlçesi'nde, belediyeden alınan onayla inşaatı tamamlanan 6 katlı apartmanın girişi, imar kayıtlarına göre yol görünmesine rağmen kaçak yapılmış cami misafirhanesiyle kapatılınca ruhsat alınamadı. İnşaat tamamlanalı 6 ay olmasına rağmen, cami derneğinin mahkemeden aldığı yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle yapılamayan ve birkaç kez ertelenmek zorunda kalınan yıkım, mahkemenin durdurma kararını kaldırmasıyla, gerçekleştirildi. 


Kentte müteahitlik yapan Bahattin Saraç, yaklaşık 2.5 yıl önce belediyeden aldığı onayla Gültepe semtinde, 6 katlı bina inşaatına başladı. İmar planlarında ve kadastroda yol görünen bölüme de apartmanın otopark girişini yaptı. 6 ay önce apartmanın inşaatını tamamlayan Bahattin Saraç, dairelerine taşınan ev sahiplerine oturma izni alabilmek için Konak Belediyesi'ne başvurdu.


DAHA ÖNCE YIKIM YAPILAMADI

Belediye ekiplerinin adresteki incelemesinde, imar planlarında yol olarak görünen bölüme apartmanın otopark girişinin yapıldığı, ancak önünün Osmanpaşa Cami'nin yanındaki ek bina tarafından kapatıldığı tespit edildi. Belediye yetkilileri, bu gerekçeyle, apartmana ruhsat vermedi. Yol üzerine kaçak olarak yapılan cami misafirhanesi için 2009 yılında yıkım kararı alındığını öğrenen Saraç, bunun üzerine belediyeye başvurdu. Ancak karar belediye ekiplerince, iki kez gün verilmesine rağmen, hem mahalle sakinlerinin, "Camimiz, kuran kursumuz yıkılıyor" itirazları, hem de cami derneğinin idare mahkemesinden aldığı yürütmeyi durdurma kararı üzerine gerçekleştirilemedi. Yıkımın olmamasından dolayı yeni yapılan apartmana ruhsat da verilmedi, yanına yapılması planlanan inşaatlar da ertelendi. 


MAHMEKE KALDIRDI, BELEDİYE YIKTI

Sürekli ertelenen yıkımlardan sonra Konak Belediyesi avukatlarının,  İzmir  2'nci İdare Mahkemesi'ne yaptıkları itiraz bu kez kabul gördü. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını kaldırınca, belediye ekipleri bir kez daha yıkım için adrese gitti. Bu kez cami derneği yöneticilerinin itirazlarına rağmen yıkım gerçekleştirildi. Kaçak yapılar ek misafirhanenin bir bölümü, iş makineleriyle yıkıldı. Geri kalan bölümlerin de uzman ekiplerce yıkılacağı açıklandı. 


RUHSAT ALABİLECEĞİZ

Yıkımın yapılmasıyla rahat bir nefes aldıklarını söyleyen Bahattin Saraç, "Yıkım için çok uğraştık. Kaçak ve kullanılmayan binayı bir türlü yıktıramadık. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, bana 'İsmimin cami yıkan başkan olarak anılmasını istemiyorum' dedi, bu nedenle yıkımı mahkeme kararı olmadan yapmak istemedi. Burası sonradan camiye ilave edilmiş bir bina. İçinde oturanlar inşaata başlayınca taşındı ama nedense Kuran kursu gibi gösteriliyor. Cami derneğine 1+1 daire vermek istedim. Onlar ara kat istedi. Bunun üzerine iç inşaatını yapmadan vermeyi kabul ettim. Onlarda buna itiraz etti. Mağduriyetimiz sonunda giderildi. Artık hem inşaata ruhsat alacağız, hem de yolun açılmasıyla bekleyen iki projemize başlayacağız" dedi.


Sözcü



Haber Milliyet Ege'de şu şekilde yer aldı;


İmara aykırı olan misafirhane yıkıldı İzmir Konak'ta, belediyeden alman onayla inşaatı tamamlanan 6 katlı apartmanın girişi, imar kayıtlarına göre yol görünmesine rağmen kaçak yapılmış cami misafirhanesiyle kapatılınca ruhsat alınamadı. 

İnşaat tamamlanalı 6 ay olmasına rağmen, cami derneğinin mahkemeden aldığı yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle yapılamayan ve birkaç kez ertelenmek zorunda kalman yıkım, mahkemenin durdurma kararını kaldırmasıyla yapıldı. Cami derneği yöneticilerinin itirazlarına rağmen yıkım yapıldı. Kaçak yapılar ek misafirhanenin bir bölümü, iş makineleriyle yıkıldı. Geri kalan bölümlerin de uzman ekiplerce yıkılacağı açıklandı. 



Milliyet Ege


Geri Dön