16 / 04 / 2024

İzmir konut satışında 3.sırada!

İzmir konut satışında 3.sırada!

TÜİK tarafından açıklanan 3. çeyrek konut satış istatistiklerine göre, İstanbul ve Ankara'nın ardından yüzde 6,1 ile İzmir, 17 bin 940 konut satışıyla üçüncü sırada yer alıyor...



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 3. çeyrek konut satış istatistiklerine göre, İstanbul ve Ankara'nın ardından yüzde 6,1 ile İzmir, 17 bin 940 konut satışıyla üçüncü sırada yer alıyor Türk hane halkının, konut alımında ekonomik verileri dikkate aldığı, dönemler bazında bütçelerini zorlamadan hareket ettiği belirtildi. 


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 3. çeyrek konut satış istatistiklerine göre, Türkiye'de temmuz - eylül ayları arasında 293 bin 318 konut el değiştirdi. İstanbul, 54 bin 34 konut satışı olan yüzde 18,4 oranıyla en yüksek paya sahip oldu.  Ankara  34 bin 269 konut el değiştirmesini içeren yüzde 11,7 oran ile ikinci oldu. Yüzde 6,1 ile İzmir, 17 bin 940 konut satışıyla üçüncü sırada yer aldı. Aynı çeyrekte, en az satış 24 konut ile Hakkari'de gerçekleşti. 


Konut el değiştirmelerini değerlendiren  İzmir  Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı, Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, bu tür alım satanların ekonomideki canlılığın göstergesi olduğuna değinerek, hane halklarının gelirlerinin konumuna göre alım yaptığını kaydetti. Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Türk halkının ekonomiye duyarlı olduğunu, ipotekli satışların bu dönem azaldığını söyledi. 

"Konut satışı arttı" Prof. Dr. Yetkiner, "İkinci çeyrekte, mortgage faizleri en düşük dönemlerini gördü. Aylık yüzde 0,63 - 0,65 arasındaydı. Sonra ABD'deki likitideyle ilgili alınacak kararlar toplumda paylaşılmaya başlandıktan sonra faizİerde bir artış görüldü. Bu da mortgage faizlerine yansıdı, ikinci çeyrekte, krediyle yapılan satışlarda bir artış yaşanırken, üçüncü çeyrekte bunun düştüğünü ama konut satışlarında arttığını görüyoruz. Türkiye'deki hane halkları konut satışlarında faizlere duyarlı olduğu mesajını alıyoruz" dedi. 

Vatandaşların faizler arttığı zaman konut alım satanların kendi birikimlerinden yaptığına işaret eden Prof. 

Dr. Yetkiner, bunun da Türk halkının ekonomik verileri yakından takip ettiğini gösterdiğini ifade etti. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Mezunu ve Gayrimenkül Danışmanı İbrahim Evdüzen de, ipotekli satışlarda azalma yaşandığını belirterek, sektörde yaz veya ilkbahara göre hızlı bir piyasa yaşandığına dikkat çekti. Evdüzen, gayrimenkul piyasasını "Haziran ayındaki 0.65 olan faiz oranlan 0.95'lere kadar çıktı. 

Bu dönemde alıcılar hazır parayı kullanmak istiyor. Ancak yılsonuna doğru kredilerde düşme bekleniyor. 

Yılsonunda kredili satışların artmasını bekliyoruz. 2014 yılında ilk ve ikinci çeyreğinde satışların artmasını bekliyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmaları da hız kazandı. Sıfır binalar yapılmaya başlandı. Bunların hızlı geri dönüşleri olacağını düşünüyorum" şeklinde değerlendirdi. 


Yenigün Gazetesi


Geri Dön