20 / 04 / 2024

İzmir Körfez Tüpgeçidi mutabakat olmazsa iptal edilecek!

İzmir Körfez Tüpgeçidi mutabakat olmazsa iptal edilecek!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, katıldığı televizyon programında, Körfez Tüpgeçidi projesinin hazır olduğunu, mutabakat olmadığı takdirde projeyi iptal edeceklerini bildirdi...




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuk olduğu bir televizyon programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıldırım, 1 Kasım seçimlerinin ardından kabineye dönüşüyle başlayan yeni dönemi de dedönüşüme de yol haritası çizdi. Yıldırım, şu bilgileri verdi: ğerlendirirken kente yapılması planlanan projeler, yerel yönetimin  Ankara  ile sorunları ve kentsel dönüşüm hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 


35 projenin 2023'e uzanan bir takvimi olduğunu söyleyen Bakan Yıldrım İzmir'e yapılan projelerin bununla sınırlı kalmayacağını söyledi. Yıldırım kentsel dönüşüme de yol haritası çizdi. Yıldırım şu bilgileri verdi:


Proje, 35'le sınırlı değil


"2023'e kadar 35 proje takvimi var. Kimisi bitti kimisi devam ediyor. Bu projelerin takibinde sorumlu olacağız. Sadece İzmir'e yapacağımız işler 35 proje ile sınırlı değil. Yeni projeler de olacak. Körfez Tüpgeçit ile ilgili proje çalışması bitti. ÇED'le ilgili halledilmesi gereken meseleler var. Onları tamamlamadan adım atamıyoruz. Dosya bittiğinde bunu İzmirlilerle paylaşacağız. İzmirliler beğenirse başlayabiliriz. Mutabakat olmazsa başlamayı düşünmüyoruz." 



Hayalimdeki İzmir 


İzmir'i İstanbul ile yansır hale getirmek, en büyük hayalim. Yerel yönetim çöple ilgili adım atacaksa, Ankara ile sorun yaşıyorsa, çözeriz. Bizim de belediyeden beklentilerimiz var. İzmir'in mutluluğu için ne gerekiyorsa yapacağız. Yeter ki  İzmir  kazansın. Bu sözümün de arkasındayım. İzmir, sadece kendisi değil, çevresindeki 8 iliyle bölgesel itici güç olduğunu gösterdi. Ege'nin İzmir odaklı, Türkiye büyümesinde ne gibi roller alacağını birlikte göreceğiz." 


KENTSEL DÖNÜŞÜM MUTLAKA OLACAK 


Bakan Yıldırım, İzmir için dönüşümün önemine değindi. Yıldırım, şunları söyledi: "İzmir'de yüzde 62 imarsız yapılaşmanın olduğu bölgede yeni mağduriyetlere sebep olmaması lazım. Kolay bir iş değildir ama yapılması mümkündür. Kentsel dönüşümle birlikte İzmir'in ekonomisi, yerel kalkınması gelişecek. Biz bu konuda tutucu değiliz. Belediye yaparsa belediye yapsın. Belediye yapabilir, bakanlık yapabilir,  TOKİ  yapabilir.


Milliyet Ege


Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İzmir’in iki yakasını birbirine bağlayacak Karşıyaka Körfez Tüp Geçit Projesi’nin detayları belli oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir trafiğine nefes aldıracak dev proje için “İzmirliler isterse hemen başlarız” diye konuştu

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in iki yakasını birbirine bağlayacak Karşıyaka Körfez Tüp Geçit Projesi için nihai kararı İzmirlilerin vereceğini söyledi. İzmir'de bugüne kadar çok sayıda yatırımın açılan davalar nedeniyle yarıda kaldığını hatırlatan Yıldırım, Çiğli'yi Balçova'ya bağlayacak 4.2 kilometrelik Karşıyaka Körfez Tüp Geçit Projesi için kentte bir mutabakat sağlanması gerektiğine işaret etti. 


Yeni Asır'a konuşan Yıldırım "Körfez Tüp Geçit Projesi'nin ÇED'i de kapsayan tüm hazırlık çalışmaları tamamlanınca kamuoyuna sunacağız. Bu projenin tartışılmasını istiyoruz. İzmir'in projeleri sadece bazı yanlı STK'ların insafına kalmasına gönlüm razı değil. Şehrin kalkınmasını engelleyen bu durum beni de üzüyor. Sadece yerel kalkınmayı olumsuz etkilemiyor, aynı zamanda İzmir'e yatırım yapmak isteyenlerin de keyfi kaçırıyor" diye konuştu. 


Mutabakat istiyorum 


Yıldırım, bir kaç yıl öncesine kadar İzmir'de tüm ulaşım sisteminin kilitlendiğini, Çevre yolu ve Konak Tüneli'ni hayata geçirdiklerini, İZBAN'ın devreye alındığını, Sabuncubeli Geçidi'nde çalışmaların sürdüğünü belirterek, Çiğli'yi Balçova'ya bağlayacak olan 4.2 kilometrelik Karşıyaka Körfez Tüp Geçit Projesi'nin de detaylarının belli olduğunu söyledi. Yıldırım, bu projeye tüm İzmir'in "mutabakat" içinde olması durumunda başlayacaklarını açıkladı. 


Yıldırım, "ÇED'le ilgili halledilmesi gereken meseleler var. Onları da tamamlamadan adım atamıyoruz. Dosya bittiği zaman bunu İzmirlilerle paylaşmamız lazım. İzmirliler bunu beğenirse başlayabiliriz. Mutabakat olmadığı halde başlamayı düşünmüyoruz" dedi. 4.2 kilometrelik projeyi, ÇED'i de kapsayan tüm hazırlık çalışmaları tamamlanınca kamuoyuna sunacaklarını ifade eden Yıldırım, "Tartışılsın istiyoruz. İzmir'in projelerini sadece bazı yanlı sivil toplum örgütlerinin insafına bırakmak istemiyoruz. Şehrin kalkınmasını geciktiriyor. İzmir'e yatırım yapmak isteyenlerin de keyfi kaçıyor" dişe konuştu. 


Yıldırım İzmir'e yapılan projelerin bununla sınırlı kalmayacağını, yerel ve merkezi idare arasındaki sorun algısının da yıkılacağını söyledi. 


İşte Yıldırım'ın İzmir mesajları:


BAHANE ARARSAN 40 YIL BEKLERSİN: İzmir'in sorunlarının çözümünde bahane üretilmesini istemiyoruz. Biz, 'Eğer belediyenin Ankara ile meselesi varsa, onu çözeceğimizi, hizmetin her şeyin önünde geldiğini' söyledik. Sözümünüz gereğini de yapacağız. Çöple ilgili adım atacaksa, bunu bizimle paylaşırsa konuşuruz. ÇED nerede bekliyor? 'Bekliyor' diyerek ilgilenmezsen 40 yıl bekler. Takip etmek lazım. Bizim de belediyeden beklentilerimiz var. 


"İZMİR'E NEDEN GELDİM" İzmir, hükümet olarak üzerine titrediğimiz bir şehir. Diğer illerimizde olduğu gibi sadece hizmet siyaseti düsturu ile yaklaşıyoruz. Bugüne kadar neredeyse ufak müdahalelerle çözülebilecek sorunlar bile göz ardı edilmişti. Oysa İzmir diğer şehirlerin arasında gelişebilme açısından daha avantajlı konumda. Bu nedenle 2011'de İzmir'den aday oldum. Göreve başlar başlamaz İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir- Ankara Hızlı Tren Hattı, Çandarlı Limanı, Konak Tüneli ve Sabuncubeli Tüneli projelerini başlattık. Bunlar İzmir'in kaderini, çehresini değiştirecek.


Davalarla engel olunan projeler


İzmir'de bugüne kadar bir çok yatırım açılan davalar nedeniyle ya gecikti ya da rafa kalktı. İşte onlardan bazıları: 


İnciraltı imar projesi 

Stad projeleri 

Alsancak Limanı ihalesi 

İzmir-Gebze otoyol projesi 

Basmane Çukuru (Basmane Ticaret Merkezi) 

Bayraklı-Turan arası imar revizyonu projesi 

Pasaport yat limanı projesi 

Aliağa termik santral projesi 

Konak Tüneli


Geri Dön