19 / 04 / 2024

İzmir Lübbey Köyü turizme kazandırılmayı bekliyor!

İzmir Lübbey Köyü turizme kazandırılmayı bekliyor!

İzmir'in Ödemiş ilçesinde, tarihi antik çağlara kadar uzanan ve kamuoyunda 'satılık köy/ olarak anılan Lübbey Köyü, kaderine terk edildi. Lübbey Köyü turizme kazandırılmayı bekliyor.



Ödemiş ilçesinde, tarihi bir öneme sahip olan ve bölgede satılık köy olarak adlandırılan Lübbey Köyü ilgi bekliyor. Çamyayla'da, kaderine terk edilen köy, adeta hayalet şehri andırıyor.  Köyde bugünlerde yaklaşık 10 kişi hayatını devam ettirirken, yaşayanların ise büyük çoğunluğu yaşlılardan oluşuyor. Lübbey Köyü'nü terk etmek istemeyen kişiler, bir hayat mücadelesi vererek geçimini ise tarımla sağlıyor. Köy, yılın belirli dönemlerinde ise fotoğraf ve belgesel tutkunlarının akınına uğruyor. Bölgeye gelen kişiler, kendi haline bırakılan ve hayalet şehri andıran köyün birçok noktasını görüntüleyerek, tanıtımını yapmaya çalışıyor. 


Turizm teklifi 

Öte yandan bölgede yaşayanlar ve siyasi çevreler, Lübbey Köyü'nün turizme kazandırılmasını istiyor. Ödemiş Belediye Meclisi'nde geçtiğimiz dönem görev alan yüksek mimar Muafla Akgün, köyün tarihi önemine dikkat çekti. Köyün turizme kazandırılması gerektiğini ifade eden Akgün, bu konuda üniversitelerle iş birliği yapılabilineceğine vurgu yaptı. Akgün, "Yaylak olarak kullanılan bu tarihi tescillenmemiş kültür mirasımızın korunması gereklidir. 6360 sayılı Bütünşehir Yasası ile Ödemiş ilçesine, mahalle olarak bağlanan Lübbey Köyü evleri,okulu, camisi ile bütün koruma imar planı yapılmalıdır. Üniversitelerle iş birliği yapılmalıdır: Birçok ev yıkılmış geriye kalan evler yıkılıp yok olmadan ele alınmalıdır" dedi. 


Yenigün 


Geri Dön