29 / 03 / 2024

İzmir Menderes'te müteahhitlerin sorunları masaya yatırıldı!

İzmir Menderes'te müteahhitlerin sorunları masaya yatırıldı!

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) ve Menderes İnşaatçılar Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sektör toplantısında, müteahhitlerin sorunları masaya yatırıldı.



Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, Menderes İnşaatçılar Derneği Başkanı Ali Yılmaz, GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Metin Demirdağ'ın da aralarında bulunduğu toplantıya çok sayıda ilçe müteahhit derneği başkan ve üyeleri de katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Menderes İnşaatçılar Derneği Başkanı Ali Yılmaz, ilçe bazında gerçekleştirilecek toplantıların ilkinin Menderes'te başladığını belirterek, sektörün sıkıntılarını ve çözüm yollarını aramak için önemli bir adım atıldığını söyledi.


Yılmaz, müteahhitlerin sıkıntılarını bire bir üst makamlara yöneltme imkanı sunan MÜFED Yönetim Kurulu'na da teşekkür etti.


"Sorunlara hızlı ve kalıcı çözümler gerek"


MÜFED Başkanı ve İnşaat Mühendisi Necip Nasır da, Konfederasyon ve Federasyon'un sivil toplum kuruluşlarının, mesleki kümelenme yaparak sektör sorunlarına hızlı ve kalıcı çözümler üretmek için çatı kuruluş görevi gördüğüne dikkat çekti.


Bir ilçenin sorunlarını en iyi bilenlerin yerel yönetimler, yani belediyeler olduğunu belirten Nasır, inşaat sektörünün ekonomiye olan katkısının her dönem önemini koruduğunu kaydetti.


Necip Nasır sözlerine şöyle devam etti:


MÜFED olarak müteahhitlik mesleğinin tanımını yapmak, bir statü kazandırmak ve sorunları tek bir çatı altında seslendirerek çözüm arayışı geliştirmek için yola çıktık. Örgütlü bir yapıya kavuşamamış müteahhitlerin çıkarlarını gözetmek için federasyon kurduk. Müteahhitliğin tanımının yapıldığı, müteahhitliğe kurumsal kimlik kazandırılarak ülkemiz için daha fazla katma değer sağlayacak belli kriterlere kavuşturmak için TOBB'a bağlı bir yapılanma gerekliydi. Bunun için Müteahhitler Federasyonlarını kapsayan bir konfederasyon kurduk. Benim de Başkan Vekilliğini yürüttüğüm ve TOBB Bünyesindeki İnşaat Müteahhitleri Meclisi'ni kurduk. TOBB ile birlikte teknik ekiplerin de katkılarıyla müteahhitliğin tanımının yapıldığı bir yasa hazırlandı. Federasyonun kuruluşundan bugüne kadar desteklerini esirgemeyen  İzmir  Milletvekili Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'a müteahhitlik yasasının çıkarılması için talebimizi arz edeceğiz."


Yatırımlar sürecek


GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Metin Demirdağ ise EPDK'nın kendilerine verdiği yetkiler uyarınca hareket ettiklerini belirterek, önümüzdeki 2016 - 2020 üçüncü uygulama döneminde İzmir ve Manisa illerine yıllık ortalama 280 milyon liralık yatırım planladıklarını söyledi.


Trafo tahsis yerleri konusunda Büyükşehir ile yaşanan bürokrasi nedeniyle işlerinin uzadığını belirten Demirdağ, "Menderes, Özdere ve Gümüldür'e 2015 yılında 10 milyon liralık yatırım yapıldı. 2016 yılı sonuna kadar da 9,5 milyon yatırım planlanıyor ve bu yatırımlar sürecek" dedi.


"Çözüm için herkes ortak hareket etmeli"


Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu da, bürokrasinin önüne geçmek ve hizmet üretme süresinin kısıltılması adına her türlü çabayı gösterdiklerini ve müteahhitlerin sorunu olduğunda kapısının her zaman açık olduğunu hatırlatarak, "Müteahhitlerin ve halkın direkt olarak etkilendiği sorunları çözmek için sivil toplum, merkezi hükümet ve ilçe belediyelerinin tek ses olarak aynı ortak paydada buluşması gerekiyor" ifadesini kullandı.


Başkan Soylu sözlerini şöyle sürdürdü: "Menderes, gerek ulaşım olanakları, gerekse de coğrafi konumu itibariyle önemli bir çekim merkezi konumunda. Seçildiğimde Menderes'e yatırım yapanların 1'e 3 kazana cağını söylemiştim. Gelinen durum itibarıyla, bunu sağladık. Bundan sonraki süreçte Menderes, 1 yatıranın 5 kazanacağı bir yer olacak. İlçeye değer katacak örnek projeler için müteahhitlerimizi Menderes'e yatırım yapmaya davet ediyorum." 


İlk Ses


Geri Dön