23 / 04 / 2024

İzmir Menemen'de ihale sözleşmesine aykırı merdiven yapıldı!

İzmir Menemen'de ihale sözleşmesine aykırı merdiven yapıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de yaptırdığı üstgeçidin, ihale sözleşmesine aykırı biçimde inşa edildiği ortaya çıktı. Sayıştay ihaleyi kazanan firmanın işin tamamını başkasına yaptırdığını belirledi



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de yaptırdığı üstgeçidin, ihale sözleşmesine aykırı biçimde inşa edildiği ortaya çıktı. Sayıştay ihaleyi kazanan firmanın işin tamamını başkasına yaptırdığını belirledi.


SAYIŞTAY,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin Menemen'de yaptırdığı yaya üstgeçidinin, ihale şartnamesine aykırı biçimde inşa edildiğini belirledi. Sayıştay'ın söz konusu ihaleye ilişkin incelemesinde sözleşme hükümlerine uygulmadığın görüldüğüne dikkat çekildi. Hazırlanan raporda, "29 Ekim Mahallesi 1004 Sokak Yaya Üstgeçidi İkmal İnşaatı Yapılması işine ait şartname ve sözleşmede işin tamamının alt yüklenicilere yaptırılamayacağı hüküm altına alınmasına rağmen yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan taşeron sözleşmesinde işe ait tüm imalatların alt yüklenici tarafından yapılacağı belirtilerek asıl sözleşme hükümlerine aykırı bir uygulama gerçekleştiği düşünülmektedir" denildi. Raporda, 1 milyon 375 bin liraya ihaleyi alan şirketin, 1 milyon 360 bin lira ödeyerek işi başka bir firmaya yaptırdığına dikkat çekildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, verdiği cevapta, "Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 20/3'üncü maddesinde 'İşin tamamı hiçbir suretle alt yükleniciler marifetiyle yaptırılamaz' hükmü yer almaktadır" denildi. Cevap yazısında Menemen'deki üstgeçidin "tamamının değil yüzde 98'inin alt yükleniciye yaptırıldığı" vurgulanarak, uygulama savunuldu. Ayrıca bu hususta alt yükleniciye iş deneyim belgesi verilmediğine dikkat çekildi.


TUTARLA İLGİSİ YOK

Sayıştay yetkilileri ise cevap yazısında belirtildiği gibi belirtilen tutar dikkate alınarak, işin yüzde 98'inin alt yükleniciye yaptırıldığı sonucunun çıkarılamayacağına dikkat çekti. Raporda, "Savunmada yüklenici ile alt yüklenici arasında yapılan sözleşmedeki bedel, işin tamamının alt yükleniciye yaptırılmadığının dayanağı olarak gösterilmiştir. Oysa bulgumuzda da belirtildiği üzere yüklenici ile alt yüklenici arasında akdedilen sözleşmenin konusu idarenin yaptırmak istediği ve ihale dokümanında yapılmasını öngördüğü işlerin tamamını kapsamaktadır. Dolayısıyla savunmada belirtilen tutar dikkate alınarak işin % 98'lik kısmının alt yükleniciye yaptırıldığı sonucu çıkarılamaz. Zira bu tutar yüklenici ile alt yüklenicinin arasında yapılan anlaşma neticesinde ortaya çıkan parasal değerdir. Diğer bir deyişle bu tutarın ihale bedeliyle bir ilgisi bulunmamaktadır"denildi. Ayrıca, ilgili şartnamedeki "İhale konusu işte idarenin onayı ile alt yüklenici çalıştırılabilir. Ancak işin tamamı alt yüklenicilere yaptırılamaz. Alt yüklenicilerin yaptıkları işlerle ilgili sorumluluğu yüklenicinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz" hükmüne dikkat çekilerek, "Bu düzenlemede tutar üzerinden bir değerlendirme söz konusu değildir" sonucuna varıldı. Öneri kısmında ise " Mevzuata uygun hareket edilmesi ve takibinin yapılması önerilir" ifadeleri yer aldı. Bu gelişmenin ardından Büyükşehir Belediyesi hakkında soruşturma açılması bekleniyor. Bakanlığın izin vermesi halinde konu yargıya taşınacak.


Sabah


Geri Dön