25 / 04 / 2024

İzmir meslek odalarından kentsel dönüşüm uyarısı!

İzmir meslek odalarından kentsel dönüşüm uyarısı!

İzmir'in Karabağlar ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen 101 hektarlık alanla ilgili kentsel dönüşüm planlarını yargıya taşıyan meslek odaları, imar alanının heyelan bölgesi olduğunu hatırlattı.



İzmir'in Karabağlar ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen 101 hektarlık alanla ilgili kentsel dönüşüm planlarını yargıya taşıyan meslek odaları, imar alanının heyelan bölgesi olduğunu hatırlattı ve can güvenliğinin hiçe sayıldığını dile getirdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar’da yürütülen kentsel dönüşüm projesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Halkın karşı çıktığı dönüşüme bir itiraz da meslek odalarından geldi. Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odalarının  İzmir  şubeleri ortak bir basın açıklaması gerçekleştirerek, kentsel dönüşüme itirazlarını dile getirdi.


Limontepe Merkez’de gerçekleşen ve bölge halkının da katıldığı açıklamayı odalar adına okuyan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, hazırlanan projenin üst ölçek planlarına ve imar mevzuatına aykırı bir şekilde rant sağlamak amacıyla hazırlandığını dile getirerek bölge halkının yaşam hakkını yok saydığı ve can güvenliğini tehdit ettiği için projeyi yargıya taşıdıkları bilgisini verdi.


‘JEOLOJİK RAPORLARLA ÇELİŞİYOR’


101 hektarlık alanla ilgili onaylanan plan açıklama raporlarının yetersiz ve özensiz hazırlandığını belirten Şenyol, imar planlarının bölgenin jeolojik-jeoteknik etüt raporlarıyla da çeliştiğini ifade etti. Planlama alanının kuzeyinde kalan bölgenin Türkiye’nin en büyük ve hala aktivitesi devam eden heyelan bölgelerinden biri olduğu bilgisini de veren Şenyol, “Onaylanan imar planlarının; kamu yararı taşımadığı, bütüncül bir planlama yaklaşımı ile yapılmadığı, tekinik altyapısı ve sosyal donatı alanlarının yetersiz oluşturulduğu, bölgede yaşayan yurttaşlarımızın yaşanabilir mekanlarda yaşamasını sağlamak yerine kentin yeni çeper noktalarına doğru göç etmesine neden olacağı, kentlerimizde var olan problemleri çözmek yerine sorunları derinleştireceği, heyelan riskinin göz ardı edilmesi sebebi ile bölgede yaşayacak nüfusun can güvenliğini tehlikye atan kararları içerdiği ve dolayısıyla planlama aracılığıyla yaşam alanlarımıza yönelik tehditleri arttıracağı açıktır” dedi.  


EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ


İzmir’in Karabağlar ilçesindeki, Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli alan ilan edilmişti. 26 Haziran’da ise bu dönüşüm alanının içinde kalan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak mahallelerini kısmen kapsayan, 101.4 hektarlık alanda 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı askıya çıktı.


Evrensel


Geri Dön