25 / 04 / 2024

İzmir metrosu güvenli mi?

İzmir metrosu güvenli mi?

Üçkuyular-Fahrettin Altay'daki metro çalışamalarına yönelik rapor ve şok görüntüler büyük yankı uyandırmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Peki İzmir metrosu güvenli mi?




İzmir kamuoyu, Üçkuyular-Fahrettin Altay metro hattının inşaatında meydana gelen tünel yırtılmaları ve su baskınlarının ardından hangi önlemlerin alındığını merak ediyor


Üçkuyular-Fahrettin Altay'daki metro çalışamalarına yönelik rapor ve şok görüntüler büyük yankı uyandırmasına rağmen  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Kısa süre sonra açılacak metronun iki istasyonu ile ilgili soru işaretlerinin giderilememesi İzmirlilerin kafasını karıştırdı. 


ODTÜ'nün raporu

Metro tünelinde önce 2011, sonra da 2012 yılında yırtılmalar meydana gelmiş ve buna bağlı olarak da tünelde su baskınları olmuştu. Bu gelişmenin ardından yüklenici Öztaş firması, ODTÜ'ye rapor hazırlattı. ODTÜ İnşaat Mühendisliği'nden Doç. Dr. Erdem Canbay, raporunda çarpıcı gerçeklere yer vermişti. Raporda, metro tüneli yapılırken depremselliğin ve su basıncı faktörünün gözardı edildiği vurgulanmıştı. Ayrıca deprem konusunda güçlendirme yapmak için çevredeki binaların uygun olmadığı belirtilmişti. Öte yandan Üçyol-Üçkuyular hattında istasyonlar dışında tünel boyunca yangın algılama ve söndürme sisteminin olmadığı da bir başka iddia olarak kamuoyunda yeraldı. Bunun dışında Göztepe İstasyonu'nda proje ve sözleşmeye göre iki yangın çıkışı yapılması gerekirken, sadece bir adet yapıldığı belirtildi. 


Tepki gösterdi

Bu gelişmelere karşın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sadece "propaganda" yapıldığını söylemekle yetindi. Bu da kısa süre sonra açılacak olan metro için endişelere neden oldu. İddialara yanıt vermek yerine haberlere tepki gösteren Kocaoğlu'na önümüzdeki günlerde açılması gündemde olan Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nu kullanacak binlerce İzmirli adına soruyoruz.


BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

1- Önce 2011 ardından da 2012'de art arda meydana gelen tünel yırtılması sonrası ODTÜ'nün hazırladığı raporda dikkat çekilen deprem yükü ve su basıncı ile ilgili ne gibi önlemler aldınız?


2- Tünelde meydana gelen yırtılmalar sonrası kemer betonlarında güçlendirme yaptınız mı?


3- Göztepe İstasyonu'nda yapılması öngörülen, projede ve şartnamede var olan iki yangın çıkışından bir tanesini binaların temeline zarar vereceği gerekçesi ile iptal ettiniz mi?


4- Göztepe İstasyonu herhangi bir yangın durumunda vatandaşların sağlıklı şekilde tünelden tahliyesi için ne kadar güvenli?


5- Bakanlar Kurulu'nca 2013 yılı Mart ayında onaylanan yüzde 40'lık keşif artışında, yapılacak işler listesinde yer almasına rağmen istasyonlar hariç tünel bölümünde yangın algılama ve söndürme sisteminin yapılamadığı doğru mu? Eğer yangın algılama ve söndürme sistemi yoksa bu hattın yolcu taşımacılığına açılması, can ve mal güvenliği açısından uygun mu?


6- Tünelde topraklama sistemi mevcut mu?


7- Aziz Kocaoğlu, "Bazı hatalar olabilir" dediniz. Bu hatalar nelerdir? Bu hatalara karşı ne tür önlemler alınmıştır? Bu hatalar nasıl düzeltilmiştir? Bu hataları yapanlar ile ilgili bir işlem yapılmış mıdır?



Yeni Asır



Geri Dön