29 / 03 / 2024

İzmir Mustafa Kemal Bulvarı’na sihirli dokunuş!

İzmir Mustafa Kemal Bulvarı’na sihirli dokunuş!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki tramvay çalışmaları sırasında orta refüjde “geçici” düzenlemeye gidiyor. Tramvay, karayolu alt geçidi, üstündeki yeni kent meydanı ve kıyı tasarımıyla bulvar adeta yeniden doğacak.




İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin ana arterlerinden biri olan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda başlattığı karayolu alt geçidi, kıyı tasarımı ve tramvay projeleri nedeniyle, güzergah üzerinde bazı düzenlemeler gerçekleştiriyor. Bu düzenlemelerden biri de, orta refüj çalışması.. 


M.Kemal Sahil Bulvarı güzergahı boyunca uygulanacak orta refüj çalışmasının ilk etabı, Konak Tramvay projesinin yapıldığı Marina Kavşağı ve Göztepe Köprüsü arasında  gerçekleştirilecek. Tramvay çalışmaları sırasında trafiğin akıcılığını sürdürebilmesi için, ray döşenen alanlara kadar asfalt döşenerek yol genişletilecek. Bu işlem önce kara tarafında uygulanacak. Daha sonra orta refüjdeki ağaçlar taşınarak burada araç geçişi için geçici düzenleme yapılacak. Orta refüjdeki bu çalışma, deniz tarafındaki tramvay çalışmaları sırasında yaşanacak muhtemel trafik sıkıntısını da minimuma indirmiş olacak.


Her iki yöndeki ray döşeme çalışmaları tamamlandığında ise orta refüjde, tıpkı Bornova  Ankara  Caddesi’ndeki gibi yeni bir peyzaj düzenlemesi gerçekleştirilecek. Yeşil doku ve palmiye ağaçlarının zeminleri deniz suyundan en az etkilenir biçimde tekrar hazırlanacak; sayıları ve nitelikleri geliştirilerek çok daha estetik ve düzenli bir hale getirilecek. Eşit aralıklarla ve aynı boyda dikilecek palmiye ağaçları, güzergah üzerindeki görsel zenginliği artıracak. Orta refüj, renkli çalılar, ağaçlar ve gece ışıklandırmalarıyla yepyeni bir görünüme kavuşturulacak. 


Proje kapsamda, Marina Kavşağı ve Göztepe Köprüsü arasında kalan güzergah boyunca, orta refüjde bulunan 27 adet Yabani Hurma-Fenix, Yelpaze Palmiyesi, Kıbrıs Akasyası ve Okaliptüs  ile birlikte  toplam 99 ağaç-ağaçcık ve çalı, 11 Ocak 2016 tarihinden itibaren yaklaşık 2 hafta sürecek bir çalışmayla İnciraltı Kent Ormanı’na taşınacak. Ardından yolda kesintisiz trafik akımı için geçici genişlemeler sağlanacak. Ray döşeme imalatları ve yol düzenlemesi ardından söz konusu ağaçlar, yeni projesine göre sayıları da arttırılmış biçimde yeniden orta refüjdeki yerlerini alacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön